Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Az adóbevételek felét megyénk adja

Régió - Kiemelkedően jó félévet zárt (a tavalyi hasonló időszakhoz mérten) az APEH regionális igazgatósága. A hozzá tartozó három megye közül Győr-Moson-Sopron csaknem mindenben alaposan „lekörözi" a többieket.
Az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságától kapott adatok szerint a kiemelt adókból (szja, áfa, társasági, eva, társadalombiztosítás) összesen 192 milliárd forint volt a bevétel, ez 4,5 milliárddal több a tavalyi félévinél. Az összesen 7,8 milliárd forintos illetékbevétel 22 százalékkal több.

Személyi jövedelemadó
Személyi jövedelemadót összesen 57,2 milliárd forintot fizettek be, csaknem tíz százalékkal többet, mint egy évvel ezelőtt. Az szja-kiutalások (adó-visszatérítés) összege 10,7 milliárd forint volt, 11 százalékkal kevesebb a tavalyinál, a kedvezmények körének szűkülése miatt. A régióban a nettó növekedés 2 százalékkal magasabb az országos átlagnál (13,4%), Győr-Moson-Sopron megyében pedig még ennél is magasabb, 18,1 százalék. A nettó szja-bevételeknek több mint a felét, 53 százalékát megyénk adta.

Általános forgalmi adó
Általános forgalmi adó címén összesen 66 milliárd forintot fizettek be a nyugat-dunántúli régióban, ez csaknem 8 százalékkal több a tavalyi első félévinél. A növekedéshez hozzájárult egy Győr-Moson-Sopron megyei adózó egyszeri, rendkívüli befizetése – önrevízióval összefüggésben – is, melynek összege 1,2 milliárd forint volt. A megoszlás hasonló, mint a személyi jövedelemadónál. Az áfabefizetések 54,4%-a Győr-Moson-Sopron megyéből származott, a többi Vas, illetve Zala megyéből.
Az áfakiutalások összege az első félévben meghaladta a 38 milliárd forintot, ez jelentősen, csaknem 10 százalékkal több a tavalyi hasonló időszaknál. A legnagyobb mértékű növekedés Győr-Moson-Sopron megyében volt, ahol 7,3 milliárd forinttal (46 százalék) nagyobb összegű kiutalás történt, mint az előző év azonos időszakában. E nagymértékű emelkedés döntő része összefüggésben van a megyében tevékenykedő új vállalkozásokkal. A visszatérítések 60,7%-a megyénket érintette.
A nettó bevételekhez Győr- Moson-Sopron 45,7%-ban járult hozzá.

Társasági adó
Társasági adó (tao) címén június végéig 12,9 milliárd forintot fizettek be. Ez 17 százalékkal kevesebb, mint egy éve. A kiutalások 1 milliárd forintos összege nem változott. A társaságiadó-bevételek dinamikája Zalában volt a legmagasabb, 31,9%-os, megyénkben 19,7%-os. A nettó tao-bevételek 43%-a Győr-Moson-Sopronban, 39%-a Vasban, 18%-a pedig Zalában keletkezett.

Tb, eva, illeték
Az APEH által kezelt társadalombiztosítási bevételek nettó összege a tavalyinál valamivel magasabb, 102,3 milliárd forint volt. A régión belül a bevételek közel fele megyénkből származik.
Az egyszerűsített vállalkozói adó befizetések összege 3,6 milliárd forint, itt is a befizetések felét Győr-Moson-Sopron adta.
A nyugat-dunántúli régióban a lakossági illetékbevételek összege 7 milliárd 788 millió forint, 22 százalékkal több a tavalyinál. Az illetékbevételek mindhárom megyében növekedtek, nálunk 25 százalékkal.

Az első félévben Győr-Moson-Sopron megye önkormányzatához 992 millió forint illetékbevétel érkezett (+42,5%), Győr önkormányzatához 497 millió forint (+45,7%), Sopron önkormányzatához pedig 202 millió Ft (+26,3%).

Olvasóink írták

 • 4. kurtavas 2008. augusztus 16. 17:56
  „A dolog a moderátort dicséri.”
 • 3. clean 2008. augusztus 15. 21:42
  „Ja-ja, én is nagyítóztam a Csongrád megyét benne, de hiába.
  Ha átvesznek másik újságból egy hírt, akkor mért nem lehet azt egy kicsit korrigálni?”
 • 2. kurtavas 2008. augusztus 15. 20:30
  „Tessék mondani, a delmagyar.hu-n mit keres ez a cikk, amelynek címe: Az adóbevételek felét megyénk adja? Megyénk? Csongrád megye? Na menjenek...”
 • 1. rvil 2008. augusztus 15. 08:13
  „Na végre valamiben már növekedést látunk...Mindig csak arról hallani,hogy csökken az életszinvonal,a munka és fizetési morál...Legalább az adóbevételek nőttek...naccerűűűűűű”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autó ütközött vonattal: öt halott

Öt ember halt meg Gyöngyösnél csütörtökön délután, mikor autójuk összeütközött egy vasúti átjáróban… Tovább olvasom