Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 17°C | 26°C Még több cikk.

Az adócsökkentés racionális lépés

Vitanapot rendezett szombaton az SZDSZ Rábapatonán. A meghívott polgármesterek, helyi képviselők, szakmai és civil szervezetek munkatársai előtt Kuncze Gábor pártelnök is beszélt. A Kisalföld egyebek között a jövő évi költségvetésről kérdezte.
– Hallani olyan véleményeket, hogy a szabad demokraták inkább a módosabb emberek érdekeit képviselik. Az önök által szorgalmazottak, mint a személyi jövedelemadó mérséklése, egy újabb adósáv bevezetésének, illetve a nyugdíjjárulék plafonjának megszüntetése összegszerűen a magasabb jövedelműek számára jelent nagyobb előnyt.

A világ az ellenkező irányba megy

Kuncze Gábor
– Az a szemlélet, hogy fizessenek a gazdagok, sokak számára szimpatikus, ugyanakkor nélkülöz minden racionalitást. Ami a személyi jövedelemadó újabb, magasabb sávjának bevezetését illeti, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a világ az ellenkező irányba megy. Csökkentik a kulcsokat, ott hagyják a jövedelmeket az embereknél, felismerve, hogy ők jobban el tudják költeni, mint az állam. Ráadásul a szomszédos Szlovákia a jövő év elejétől egységes, tizenkilenc százalékos kulcsot vezet be. Fennállhat annak a veszélye, hogy sokan áttelepítik cégük központját Pozsonyba és ott fognak tizenkilenc százalék adót fizetni, s nem itt mondjuk ötvenet. Ezért aztán ebből többletbevétel nem lenne, legfeljebb bevételkiesés.

Kiütné a nyugdíjkasszát

– Egyébként akinek több a jövedelme, az általános forgalmi adón, a fogyasztási adón és a jövedéki adón keresztül lényegesen többet vállal a közterhekből, mint egy emelt szélső adókulcs esetében tenné. Ha pedig eltöröljük a nyugdíjjárulék plafonját, akkor a nyugdíj plafonját nagyon magasra kellene emelni, hiszen alkotmányellenes lenne megfizettetni valamit, amiért nem jár szolgáltatás.

Ez viszont kétezer-tíz és kétezer-húsz között kiütné a nyugdíjkasszát, mert akkor érkeznek nyugdíjaskorba a Ratkó-gyerekek. Akkor több lesz a nyugdíjas és kevesebb az aktív dolgozó. Tehát vagy a járulékot kellene jelentősen megemelni, amit senki sem szeret, vagy a nyugdíjakat kellene csökkenteni, ami pedig megengedhetetlen. Mindezeket a lépéseket egyébként azért szorgalmazzuk, mert ezt tartjuk racionálisnak, ez felel meg az ország érdekeinek.

– Miként értékeli az MSZP-n belüli mozgásokat, személyi vetélkedéseket?

Megindult pozícióharcok

– Az MSZP generációváltás előtt áll. Jövőre távozik posztjáról Kovács László elnök, s már megindultak a pozícióharcok. Ez nem tesz jót az MSZP-nek és nem tesz jót a kormányzatnak sem. Viszont mi ezt a szocialisták belügyének tekintjük egészen addig, amíg a koalíciós együttműködés zökkenőmentes.

– A legutóbbi kampányban önök élesen bírálták az előző kormányt korrupciógyanús ügyeik miatt. Az akkori lopstop akcióban állítottak egyelőre nem igazolódtak be. Netán jogtalanok voltak az aggályok?

– Azt nem gondolom, hogy ne lettek volna jogosak az általunk felvetettek. Ezek az ügyek kétfélék: vagy politikai felelősséget lehet vizsgálni vagy bűncselekmény történt. Ez utóbbi esetben az erre hivatott szervezeteknek kellene lépniük.

A kérdések e téren merülnek fel leginkább, hiszen az ügyészség egyetlen ügyet sem visz el a bíróságig. Márpedig a bíróság állapíthatja meg valaki bűnösségét vagy ártatlanságát. Ha az ügyészség átveszi ezt a szerepet, és most úgy tűnik, átvette, akkor az emberben felmerül a kérdés, hogy független-e, pártatlan-e az ügyészség. Az ügyészség feladata lenne az ezzel kapcsolatos kételyeket eloszlatni. A jelenlegi magatartása erre alkalmatlan.

– Az egész országot lázban tartja a lottófőnyeremény, ami már költségvetési tétel nagyságú. Ön lottózik?

Szerencse egy szelvénnyel

– Egy szelvénnyel játszunk a feleségemmel, amióta összeházasodtunk. Most, hogy ekkora a nyeremény, javasolta, vegyünk még egyet, de én azt mondtam, ne kockáztassunk ekkora összeget.

– Ha ön nyer, gondolom, az SZDSZ nézhet új elnök és új frakcióvezető után.

– Nem biztos, hogy jó, ha valakit ekkora szerencse ér, felrúgja az addigi életét. Nem biztos, hogy olyan újat talál, amiben jól érzi magát. Az viszont biztos, hogy az összeget nem lehet felélni, így jelentős részét jótékony célra fordítanám. És természetesen, mint mindenki más, a jelenleginél lényegesen kényelmesebb körülményeket biztosítanék a családom számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bonyodalom

Bonyodalom történt az Együtt Gyárvárosért Egyesület életében. Lombgyűjtési akcióra szólították fel a… Tovább olvasom