Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Az adók köznek folyjanak

A kormányváltással új elnök került az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal élére. Az APEH történetében Király László György (46) a harmadik olyan elnök, aki a szervezetből került a legmagasabb posztra. Szolgáltató hivatalt képzel el, amely segíti a polgárokat abban, hogy eleget tudjanak tenni adózási kötelezettségüknek.
Fotó: H. B. E. Király László György: „A nézőpontom megváltozott, de a véleményem nem."

A vele készített interjút személyes kérdéssel kezdtük.
– Miért lett két keresztnevű?
– Amikor az egyetem után hazakerültem Kecskemétre, az azonos nevű apám ott ismert ember volt. Én a statisztikai hivatalban dolgoztam, s lehettem volna ifjú Király, de ez idővel viccessé vált volna. Nagybátyám után a László mellé már születésemkor megkaptam a György nevet, amit az utóbbi huszonöt évben használok is.
– Másként látja-e a hazai adószervezetet az elnöki székből, mint mikor egy kisebb egységet igazgatott?
– A nézőpontom megváltozott, de a véleményem nem. Az APEH a tizenhárom és fél ezer munkatársával az egyik legjobban szervezett közigazgatási szervezet. Költségvetési bevételeink háromnegyed része az adóhivatalon keresztül folyik be. Tevékenységünk a magyar polgárok nagy többségére befolyással van, az adóhivatallal szinte mindenkinek dolga van. Csak jól szervezett, fegyelmezett munkával lehet megfelelni a feladatnak. Amennyiben ez a tizenhárom és fél ezer ember vállalatként dolgozna, az ország öt legnagyobb cége között lenne.
– Bár kevés idő telt el kinevezése óta, talált, felfedezett olyat a szervezetben, amin változtatni kellene?
– Nem azért van szükség változtatásra, mert én ide jöttem. A változtatást az unióhoz való csatlakozásunk teszi szükségessé. Mindenki számára érzékelhetők a kormány szándékai az adóztatás megváltoztatására. A lényeg: a hivatalnak úgy kell működnie, hogy senkinek se juthasson eszébe, hogy az adóztatást bármilyen politikai célra fel lehessen használni. Van még egy ok a változtatásra: minden szervezetnek folyamatosan változnia kell, miután a környezet is változik. A hivatal elérkezett arra a pontra, ahol szervezeti váltásokra is szükség lesz az eredményesebb működéshez.

Névjegy

Király László György Budapesten a Közgazdaság-tudományi Egyetemen szerzett diplomát. Volt igazgatója a KSH Bács-Kiskun megyei igazgatóságának, irányított kereskedelmi céget, s hat és fél éven át az APEH megyei igazgatóságát vezette. Felesége gyógytestnevelő tanár, két gyermeke van. Az újságírók kollégájuknak is tekinthetnék, ugyanis Kecskeméten a helyi tévé szerkesztő-műsorvezetőjeként is tevékenykedett. Az APEH elnöke kaktuszgyűjtő és szeret főzni.
– Külön kérdésnek szántuk: mit kell tenni az APEH-nek az ország uniós csatlakozásáig?
– Szükség lesz egy központi kapcsolattartó iroda létrehozására, amelyiknek az lesz a feladata, hogy az áfáról majdan folyamatosan tájékoztassa a tagországokat. A forgalmi adónak ugyanis nagy jelentősége van az unióban, miután az áfa meghatározott százaléka központi alapba kerül. Át kell majd tekintenünk az adóhivatal működési rendjét, elemeznünk, mennyire vagyunk az uniós országokkal összefésülhetőek. Személyes véleményem szerint sok változtatásra nem lesz szükség. – A választási kampányban a most kormányra kerültekről, az adórendőrség megszüntetéséről lehetett hallani...
– Aki ezt hallotta ki, rosszul hallotta. Úgy kellett érteni, hogy az APEH nyomozati jogkörét kívánták megszüntetni, s azt más nyomozó hatóságnak átadni. Az adózással kapcsolatos bűncselekményeket természetesen fel kell tárni. Az év végéig ezt a munkát még az APEH keretén belül végzik.
– Az APEH volt már polgárbarát és volt mosolygó adóhivatal, ön milyennek szeretné?
– Szolgáltató hivatalként, amely segíti a polgárokat abban, hogy eleget tudjanak tenni adózási kötelezettségüknek. Ugyanakkor az is feladata, hogy ellenőrizze, betartják-e az emberek a jogszabályokat, s kikényszerítse, ha mégse. Akikkel szemben az utóbbira kényszerül, ők nem a polgárbarát APEH-et látják bennünk. Az adókat behajtó hivatal azonban a polgárok érdekében dolgozik, hiszen nagyon fontos, hogy az adók a köz javára befolyjanak.


 


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó döntés volt

Eredics Imre alpolgármester szerint Horváth László és Antal Imre politikai jellegű, ünneprontó… Tovább olvasom