Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 12°C Még több cikk.

Az adósok és a követeléskezelő

A fizetésképtelen adósok felszámolási eljárásaiban hitelezői igényként bejelentett és a felszámoló által visszaigazolt adótartozásokat törvényi felhatalmazás alapján – ellenérték fejében – a Magyar Követeléskezelő Részvénytársaságra ruházza át az adóhatóság.
A fizetésképtelen adósok felszámolási eljárásaiban hitelezői igényként bejelentett és a felszámoló által visszaigazolt adótartozásokat törvényi felhatalmazás alapján – ellenérték fejében – a Magyar Követeléskezelő Részvénytársaságra ruházza át az adóhatóság. Ezzel azonban nem lép ki a felszámolás folyamatából, hiszen továbbra is maradnak hatósági és hitelezői feladatai. Így többek között a felszámolási közbenső és záró mérleg felülvizsgálata, a bevallások ellenőrzése, a folyószámla nyilvántartása, a felszámolás alatti tevékenység adó- és társadalombiztosítási ellenőrzése.

Az MKK Rt. viszont mint hitelező belép a felszámolási eljárásba, akire átszáll az „eladott" adótartozások követelésének a joga, azok biztosítékaival együtt. Sőt minden olyan eljárásban az adóhatóság jogutódjává válik, amely a követelések érvényesítésével kapcsolatos.

Joga van a felszámolási eljárás jogerős befejezése után a meg nem térült, engedményezett adótartozásoknak a megszűnt gazdálkodó szervezetek volt tagjaitól peres úton való érvényesítéséhez is. E követelések értékesítése a bejelentésük visszaigazolását követő 60 napon belül minden folyamatban lévő felszámolási eljárásban megtörténik, ezért a felszámolás alatti adósoknak és a mögöttes kötelezetteknek nemcsak az adóhatósággal, hanem az MKK Rt.-vel is el kell számolniuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tragédia a sárospataki csládi napon

Tragikus véget ért egy családi nap Sárospatakon. A rendezvényt egy helyi cég szervezte a Bodrog… Tovább olvasom