Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Az agresszív kampány eltereli a problémákról a figyelmet

Árnyékbokszolás a Duna mentén címmel közölt beszámolót kedden a Financial Times Deutschland (FTD) német pénzügyi-gazdasági lap a magyar választási kampányról, amelyet "agresszívnek" talál.
A lap szerint "az agresszív választási hadjárat" Magyarországon elfedi azt, hogy bármely új kormány nagy problémával fog szembenézni: a túlzottan nagy államháztartási deficitet csökkenteni kell, tekintettel arra, hogy az ország csatlakozni akar az euróövezethez. A cikkíró, Nils Kreimeier úgy látja: a szocialisták és konzervatívok mindent megtesznek azért, hogy minél izgalmasabb legyen a választási kampány, amelyben egy sor "erőszakos eset" is előfordult már.

Szoros a versenyfutás az új kormány megalakításának jogáért, s mindkét nagy tábor ideges lett - írta a német lap cikkének szerzője, aki szerint az MSZP és a Fidesz az új munkahelyek megteremtését állítja előtérbe. Az FTD rámutat: évek óta nő a munkanélküliség Magyarországon, s ha a tavalyi mutató európai összehasonlításban mérsékelt is, a tendencia felfelé mutat.

A munkanélküliség leküzdését szolgáló receptek mindenekelőtt az állam szerepének eltérő megítéléséről tanúskodnak. A szocialisták államilag irányított infrastrukturális programokkal és magasabb oktatási kiadásokkal az országot egyfajta korszerű ipari-technológiai parkká akarják átalakítani. A konzervatívok a jövedelem- és a vállalati adó jelentős csökkentését helyezik előtérbe, s ezen kívül a kis- és közepes vállalatok célirányos támogatását - olvasható az FTD-ben.

A lap szerint gazdasági szakembereknek komoly kételyeik vannak az ígéretek megvalósításával kapcsolatban. Magyarország hosszú távon csatlakozni lesz kénytelen az euróövezethez, ám tavaly például a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított államháztartási deficit több mint a duplája (6,1 százalék) volt a Maastrichti szerződésben előírt szintnek.

Nagy játéktere várhatóan nem lesz a kormánynak, bárki alakítsa is azt meg - írta a német újság, és idézett a Bank Austria egyik tanulmányából, amely azt várja, hogy Magyarországon, "függetlenül a választási eredménytől, már 2006 második felében elkezdik átállítani a váltókat az államháztartás konszolidálása érdekében". A Financial Times Deutschland cikkének végén azt jósolta, hogy magyarországi választási harc valószínűleg "még agresszívabb" lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvényesség az oktatásban

„ A diákok nem visszaélnek jogaikkal, hanem addig a határig élnek velük, amíg a pedagógus… Tovább olvasom