Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Az agy felel a magas vérnyomás kialakulásáért

A Bristol Egyetem kutatói szerint a magas vérnyomás kialakulásáért elsősorban az agy tehető felelőssé, ellentétben a korábbi feltételezésekkel, amelyek szerint ezt az állapotot a szív, a vese és a vérerek alakítják ki.
Szív- és érrendszeri kockázatbecslő kalkulátor
A magas vérnyomás az egész világon régóta népbetegségnek számít - Magyarországon a felnőtt lakosság 20-40 százalékát érinti a betegség, az egész világon pedig csaknem 600 millió ember érintett. A betegség okozhat fejfájást, látási problémákat, de a páciensek nagy része semmilyen tünetet nem tapasztal. A magas vérnyomás következtében szívinfarktus, agyvérzés és vesekárosodás alakulhat ki.

Julia Paton és munkatársai nemrég olyan felfedezést tettek, amely új megvilágításba helyezi a magas vérnyomás kialakulásával kapcsolatos eddigi elméleteket: a kutatóknak sikerült azonosítania egy korábban ismeretlen sejtkapcsoló molekulát, a JAM-1 (Junctional Adhesion Molecule-1) nevű fehérjét. A molekula az agyi erek falában található meg, és az a funkciója, hogy "csapdába ejtse" az agyban található fehérvérsejteket: ennek következtében gyulladásos folyamatok indulnak el, amitől gyengülni kezd az agy vérkeringése és oxigénellátása. A kutatók szerint mindez arra enged következtetni, hogy a magas vérnyomás elsősorban az agyi erek gyulladásos betegségének tekinthető.

A fehérje által kiváltott gyulladásos mechanizmus pontos útvonala még nem ismert: korábbi patkánykísérletek alapján a JAM-1 összefüggésbe hozható a magas vérnyomással, ezért a kutatócsoport jelenlegi vizsgálatai az emberi agyi keringés hasonló folyamataira irányulnak. "Jövőbeni feladatunk az lesz, hogy tisztázzuk az agyi erek gyulladásos állapotának pontos okait, majd ennek ismeretében speciális gyulladáscsökkentő gyógyszereket fejlesszünk ki. Az új terápiás lehetőség azok számára lenne igazán ígéretes, akiknél a hagyományos gyógyszerekkel nem lehet megfelelő eredményeket elérni" - mondta Paton. Elgondolkodtató adat, hogy bár a magas vérnyomásban szenvedők rendszerint gyógyszeres kezelésben részesülnek, 60%-uknál mégsem áll vissza a normális vérnyomás.

Az agy vérnyomás-szabályozó szerepe egyébként egy ideje már ismert: az oxfordi John Radcliffe kórház munkatársai nemrég bebizonyították, hogy az agy speciális régióinak elektromos árammal történő ingerlésével csökkenteni és növelni is lehet a vérnyomást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rémhír, hogy Ukrajnában nukleáris baleset történt volna

Rémhírnek nevezte és határozottan cáfolta Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság… Tovább olvasom