Délmagyar logó

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 6°C | 9°C Még több cikk.

Az AI szerint továbbra is sok az erőszak Magyarországon

Bár Magyarországon továbbra is előfordulnak rendőri bántalmazások, a korábbi túlkapások miatt hozott intézkedések "erősítik az erőszak elleni biztosítékokat" - állapítja meg az Amnesty International (AI) idei jelentésében.
Az emberjogi szervezet ugyanakkor felhívja a figyelmet arra: az előítéletek, a politikai akarat hiánya és a büntető bíráskodás hiányosságai sokszor lehetetlenné teszik, hogy a nemi erőszak áldozatai megfelelő védelmet kapjanak. Magyarországon továbbra is diszkriminálják a romákat és a menedékjogot kérők jogait sem garantálják - derül ki a jelentésből.

Az AI jelentés részletesen kitér az ENSZ Kínzás Elleni Bizottságának (CAT) tavaly februári megállapításaira. A CAT aggodalmának adott hangot az őrizetbe vétel hosszával, az elhúzódó előzetes letartóztatással, valamint a bántalmazás veszélyével kapcsolatban, amivel a fogva tartottaknak szembe kell nézniük. Megemlít kisebbségek és külföldiek rendőri bántalmazásáról, illetve hátrányos megkülönböztetéséről szóló jelentéseket is. Az AI beszámolója ugyanakkor leszögezi: a túlkapások nyomán az Országgyűlés módosította a rendőrségi törvényt, és létrehozta a Független Rendészeti Panasztestületet. Az országos rendőrfőkapitány pedig bejelentette, hogy 13 pontos etikai kódexet vezetnek be, amely összefoglalja a rendőrök viselkedésének alapvető szabályait és kitér a diszkriminációra is.

A nők elleni erőszak esetében továbbra is súlyos hiányosságokat lát az AI. A szexuális bántalmazást elszenvedők "akadályokba ütköznek" az igazságszolgáltatás és jogorvoslat terén: a politikai akarat hiánya, a széles körben terjedő előítéletek és a közönyös igazságszolgáltatási rendszer is részesek abban, hogy a nők jogai nem kapnak védelmet - közölte Sebály Bernadett, az AI kampány koordinátora szerdai sajtótájékoztatóján. A probléma súlyát jelzi, hogy Magyarországon a szexuális bűncselekmények kétharmadát az áldozat által ismert személyek követik el, ennek ellenére kevesen kerülnek bíróság elé. A nőkkel szembeni megkülönböztetés felszámolására létrehozott ENSZ bizottság (CEDAW) szerint a távoltartás intézménye nem oldotta meg a családon belüli erőszak áldozatainak védelmét, és újra figyelmeztetett arra, hogy a nemi erőszak definíciójának továbbra sem a beleegyezés hiánya, hanem az erő alkalmazása az alapja.

Az AI jelentés továbbra is aggályosnak tartja a romák diszkriminációját. Az ENSZ szakbizottságának adataiból kiindulva úgy vélik, a Magyarországon élő romák hátrányos megkülönböztetésben részesülnek a munkaerőpiacon, a lakhatásban, az egészségügyben és az oktatás területén. A roma nőket az emberjogi szervezet szerint különösen sok erőszak éri, megemlítik például az iskolai zaklatások és bántalmazások elterjedését, illetve rámutat az állami oktatásból kimaradó roma lányok nagy számára.

A CAT nyomán az AI aggasztónak találja a menedékjogot kérőkkel szembeni bánásmódot is. A külföldieket gyakran akár egy évig is az idegenrendészeti fogdákban tartják, és egyes jelentések szerint volt, akit törvénytelenül toloncoltak ki. Az Amnesty International a Meleg Büszkeség Napján történt atrocitásokkal kapcsolatban is kritikus hangot üt meg. Az emberjogi szervezet úgy látja, a rendőrség nem védte meg a résztvevőket az ellentüntetők támadásaitól - mondta az AI munkatársa.

Olvasóink írták

 • 3. patron 2008. május 28. 19:13
  „Milyen nagyrésze?

  A youtube-on zsákszámra vannak arról videók, hogy mi történt. Amit te mondasz, az nem az igazság.  Rendkívül gusztustalan az a kérdésed, hogy: "számoltad?"

  Gyakorlatilag rendőr alig sérült, de a rádió udvarán üvöltöttek a vert emberek a kíntól. A fogda folyosóin rugdosták az embereket. Ezek tények, míg te itt demagóg (rosszindulatu népámítás) vagy.

  Az ott lévők fél százalék volt huligán bandaként viselkedő bm-es provokátor. Ezeket mutatják mindenhol. Így működik nálunk a diktaturában!


  Az a menedékjogos számomra is érthetetlen...”
 • 2. Bugyi 2008. május 28. 16:16
  „1. !
  patron " szemeket" ?számoltad ?
  Hány rendőr lába tört el,és mennyi sérült meg? Mennyi kárt okoztak a randalírozók ?Te sem hiszed,hogy mind ártatlan bárányka volt az a nagyrészt huligán banda !
  Na és gondolkodás nélkül fogadjuk be a bűnözőket is menedékjog címén.Ne vizsgáljuk meg ki kicsoda,mert az emberjogi szervezet úgy látja jónak !”
 • 1. patron 2008. május 28. 13:48
  „Na ez a liberális szervezet megint ugat...


  A nők elleni erőszakban teljesen igaza van, de a többi...

  Akkor miért nem ugatott, amikor szemeket löttek ki a rendőrök? Akkor nagyon csendben volt ám.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén is Kóka-Fodor párharc lesz

Lezárultak a jelölések az SZDSZ június 7-i Rendkívüli Tisztújító Küldöttgyűlésén betöltendő… Tovább olvasom