Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Az akciós utazás a magyar interneten is üzlet

Magyarországon is sokan látnak üzletet a last minute internetes honlapok üzemeltetésében. A lastminute.hu név öt éve foglalt, azóta számtalan változatban jelent meg ez a webcím, de nem mindegyik regisztrált változata működik.

 Bár még nagyon kevés foglalás érkezik a magyar utazási és repülőjegy-értékesítő irodákhoz interneten keresztül, szinte valamennyi jelentős cég megjelent már a világhálón. E jelenlét információs hatása ugyanis óriási, mint kimutatták, az utazásra készülők nagyszámban böngésznek az irodák honlapján jó ajánlatok után kutatva. Teljesen természetes volt tehát, hogy létrejöttek az úgynevezett tematikus oldalak, ahol egy-egy iroda vagy több is összegyűjtve, naprakészen tudja bemutatni akciós ajánlatait.

A keresőoldalakon gyakran kutatnak a netezők az egyre népszerűbb last minute utazási ajánlatok után. Nem hiába: a keresett szó számtalan domain névben (ez az interneten megtalálható honlap „címe") létezik, a lehető legkülönfélébb formákban. Az elsőként, 1998 áprilisában a Port Travel Kft. – az aktuális cégnyilvántartásban már nem szereplő cég – jegyeztette be a a www.lastminute.hu címet. Ezt az oldalt ma a Neckermann utazási iroda használja saját akciói bemutatására. A kötőjeles változatra – www.last-minute.hu – keresve egészen meglepő oldalra bukkanunk, hiszen Somogy megye hivatalos honlapján találjuk magunkat. Ugyanez az oldal jön be persze a www.somogy.hu címen is, de azt nem sikerült megfejteni, hogy a last-minute címet regisztráltató kaposszerdahelyi cég, a Lastminute Bt. vajon miért a megyét reklámozza a domainnévvel.

A nyelvi lelemény kimeríthetetlen: bejegyeztették már a last-minute-utak, a lastminute.ut, lastminutekozpont, valamint a lastminuteut neveket a .hu végződésű domainek közé. A domainregisztrációval foglalkozó BankNet Kft. műszaki igazgatója, Zsakó János elmondta: bármilyen fantázianevet be lehet jegyeztetni, az igénylőnek pusztán arra kell ügyelnie, hogy mások jogait és persze a közízlést ne sértse. A regisztrátorok nem vizsgálják, hogy egy-egy bejegyeztetni kívánt név hasonlít-e valamelyik, már meglévőhöz. A kérelmeket kéthetes várólistára teszik, ezen idő alatt bárki reklamálhat, ha úgy véli, egy új webcím számára, illetve cége számára káros lehet. A közismert védjegyek esetén a regisztrátorok általában kérik a névigénylés jogosultságát tanúsító iratot.

A domainregisztráció három évvel ezelőtti liberalizációjakor a zárolt nevek közé került többek közt a www.turizmus.hu. Ezt jogászok tanácsa alapján ebben a formában senki sem használhatja (de például turizmusinfo-ként már igen), mivel korábban vita alakult ki körülötte. Napjainkban már több tízezer Magyarországon regisztrált domainnév él, a turisztikai vállalkozások lelkes regisztrálóknak számítanak. Okkal, hiszen már ma is luxus internetes kínálat nélkül dolgozni a piacon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni és burgenlandi rezsi költségek összehasonlítása

Tovább olvasom