Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Az alapanyaggyártók is megsínylik az építőipar visszaesését

Budapest - Még a várakozásokat is alulmúlja az a negatív spirál, amelybe a lakáspiac keveredett, magával rántva az anyaggyártó, különösképpen a tégla és kerámiaipart - mondta a Napi Gazdaságnak Kató Aladár, a Magyar Téglás Szövetség elnöke.
A lap keddi számában Kató hangsúlyozta: mivel a lakásépítés a legnagyobb téglafelvevő, így az első háromnegyed évi adatokból kitűnő zuhanásból jól látszik, hogy már nemcsak a kis gyártók lehetetlenültek el, egyszerűen nincs kinek eladni a termékeket.

Az otthonteremtés feltételeinek ilyen mértékű romlása (a devizahitelezés megszűnése, a 10 százalékos thm-mel kínált forinthitelek, a 40 százalékos önerő) 2009-hez képest az idén további 25-35 százalékkal zsugorította a téglaipar belföldi teljesítményét, amit exporttal csak kismértékben képesek a gyártók kompenzálni.

A gyárak már tavaly leálltak, a kapacitások 50 százaléka nem üzemel és a működők sincsenek teljesen kihasználva. A kibocsátás visszaesése miatt a készleteket is felszámolták. Az árverseny következtében a gyártók már a fedezeti pont környékén értékesítenek a likviditás fenntartása érdekében, ami a normál piaci árhoz képest 40 százalékos áresést jelent. Utoljára 2007-ben értékesítettek a gyártók elfogadható áron - teszi hozzá az elnök. Kató 2011-re sem számít javulásra, úgy véli, az otthonteremtési koncepcióval kapcsolatos óriási várakozások dacára most már remény sincs arra, hogy 2012-13 előtt magához tér a piac - írja a lap.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állami hatóság is felelős lehet a katasztrófáért

Budapest - A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség tavaly… Tovább olvasom