Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Az albérleti hozzájárulás után nem adóznak a képviselők

A legalacsonyabb, 18 százalékos kulcsnál is kevesebbet, 15 százalékot fizetnek ezentúl a képviselők költségtérítésük egy része után úgy, hogy számlát továbbra sem kell hozniuk.
Ez azonban ellentétes az adótörvényekkel - mondta egy szakértő az RTL Híradónak. Közben egy nyíregyházi nő népszavazással akarja elérni, hogy a képviselők gyűjtsenek számlát költségeikről úgy, mint mindenki más.

Kedden igennel szavazott mindenki a parlamentben a képviselői költségtérítés megadóztatására. A honatyák sokat azért nem veszítenek: a képviselői alapdíj bruttó 231 900 forint. Utazási költségeik megtérítésre 150 ezer és 350 ezer forint közötti összeget vehetnek fel - ezután kell 15 százalékos adót, azaz 22 500 és 52 500 forint közötti összeget fizetniük. Az albérlet hozzájárulás 115 ezer forint, ezt továbbra is adómentes marad, ha számlát hoznak róla.

Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat igazgatója az RTL Híradónak pénteken azt mondta: ez minden szakmai alapelvvel ellenkezik, amelyeket a lakosságra nézve egyébként éppen ők, a képviselők állapítottak meg korábban.

Közben egy négy gyermekes, nyíregyházi nő népszavazást kezdeményezett a képviselői költségtérítésről. "Egyetért-e ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?" - ezt a kérdést hitelesítette a választási bizottság az ügyben. Seres Mária azt mondta: a politikusok kreáltak egy adónemet, amely kedvezőbb minden létező adónemnél, és úgy érzi, ez porhintés, nincs valódi áldozatvállalás a képviselők részéről. Seres Mária ezért folytatja folytatja az aláírásgyűjtést, még három hónapja van. Ha 200 ezret összegyűjt, ki kell írni a népszavazást.

Olvasóink írták

 • 6. Írástudatlan-Tdi. 2008. november 30. 11:06
  „Na látjátok sírtok rítok bírálgattok mocskolódtok! Ezek vagyunk mi bírka Magyarok! Csak ennyirevagyunk képesek! Ahelyett hogy már réges régen le vertük vólna ezeket a gyílkosokat! Pedig ezek még csak a kezdeti lépések a teljes kizsákmányolás felé! TALPRA MAGYAR! ÉBREDJ BÍRKA!”
 • 5. LukSzusz 2008. november 29. 06:00
  „Ezek a szarháziak,rablók,korrupt tetvek saját maguk hozzák az ítéleteket.Melyik szemétláda lakik albérletbe Pesten,Ujhelyi,vagy Botka?”
 • 4. joy 2008. november 28. 22:22
  „-1. Tőlem minden sz.rért számlákat követelnek, ha pénzt akarok visszakapni
  -2. Minden jövedelmemet összecsapják, és egyformán lerántják róla az összes adó-járulék, egyéb levonást munkahelyemen, akár jutalom, alkalmi többletmelő, újítási pénzt kapok.
  A képviselők rendszeres jövedelmét soxorosára emeli a különböző bemondott számlákra jogtalanul kifizetett adóHuF-ok soxázezres serege.
  Ők miért nem adóznak ugyan úgy semmittevésükért, mint bármely állampolgár, aki vért izzadva gürizik éjjel-nappal? Miért nem fizetnek TB-t, NyB-t, minden jövedelmük után, noha amikor igénybe veszik az ellátásukban soxorosát kapják vissza, mint a tisztességes állampolgárok!?”
 • 3. dodó 2008. november 28. 20:08
  „Ezt úgy mondják mifelénk: "adtak a sz@rnak egy pofont."
  Finomabban megfogalmazva: Hülyének néznek bennünket, pedig belőlünk (szerintük értünk) élnek, és picivel jobban mint mi!”
 • 2. KolompárRómeó 2008. november 28. 20:07
  „Azt mondta a (büdös ku...) Lendvai Ildikó, hogy az volt a legegyszerűbb megoldás, hogy a 15%-os áfa alá rántják be az adózást, persze számla továbbra sem kell.

  Nagyon fantáziaszegény volt a parlament (beleértve az ÖSSZES, minden oldali szarházit, akik ott bent élnek here módjára a pénzünkből). Érdekes módon, ha a népet kell szívatni, akkor nagyon kreatívak tudnak lenni: különadó, szolidaritási adó (kivel? velük?), elvárt adó, eva 15-ről 25%-ra emelése, stb.

  Ha már áfa-jellegű az adó, akkor miért nem azonnal 20%? He? Vagy miért nem vezettek be egy 40%-os áfát, amibe CSAK a költségtérítés tartozik? He?

  Pár vélemény más fórumokból:

  "Vastagabb a pofájukon a bőr, mint az elefánt hátán. "

  "Nekem miért kell az utolsó fillérig elszámolni az utolsó szál gyufáig? Arrogáns, képmutató, tisztességtelen látszatintézkedés. Tételes elszámolást,ahogy a kisemberektől elvárják! És még ezek beszélnek a gazdaság kifehérítéséről... őket kéne kifehéríteni, nátronlúgban."

  "A számlákkal kapcsolatban: emlékszel egy jó kis reklámra, ami több millióba került? Fair Play Nekünk szól, ők meg tudomást sem vesznek róla. Mert ők mindent megtehetnek. Túl messzire mentek."

  "Ennek a képviselők által egységesen megszavazott törvénynek egy üzenete van a nép felé. LEVAGYTOKTISZARVAMAGASRÓL!!!!!!"

  "Azt hiszem, le kell lőnöm az egykori pályaválasztási tanácsadóm..."

  "Az APEH is ilyenkor hol van? Vagy őket tilos ellenőrizni? A kisembereket megnyúzza, ha egy számlát nem tud bemutatni, visszamenőleg kérnek mindenről számlát, ezek a söpredékek meg a magas fizetésük mellett óriási összegeket kaphatnak számla nélkül!"”
 • 1. radenko 2008. november 28. 19:43
  „A képviselői költségtérítés utáni adózás az egy nagy átverés. Annyit vallanak be költségként amennyit akarnak
  és amennyit nem szégyelnek. Az ilyen képviselőket elkel zavarni a parlamentből mert nem lehetnek egyenlők az egyenlők között. Szégyen az ami ebben az országban megy a kommunisták irányítása alatt.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csattanó maszlagot ettek - hazamehettek a kórházból

Már nincsenek kórházban azok a győri diákok, akik csattanó maszlagtól lettek rosszul. Az orvos… Tovább olvasom