Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Az alelnök pelenkáz és mesevárat is épít

Míg a kétéves Barni már profi módon nyomogatja az apuka mobilját, addig a három hónapos kis Bulcsút épp az anyu büfizteti.

Két kicsi gyerek, de dupla nagy öröm – állítja Kara Ákos, a megyei közgyűlés alelnöke, aki feleségével, Bettivel együtt két kisfiút nevel. Kispapanézőben arra voltunk kíváncsiak, apukaként vajon mennyi idő jut a családra, a gyerekekre.

A negyedik-ötödik éjjeli kelés – mint mindenhol – Karáéknál is macerás, de mire Barnabás már nyugisan végigaludta volna az éjszakát, addigra ismét örömteli hírrel kopogtatott a gólya – Bulcsú érkeztével. A jó időbeosztást – nem titkolja – még tanulja a papa, aki a megyei közgyűlésben kiemelten is az ifjúsági, az egészségügyi és a kulturális ügyek felelőse.

Időbeosztást tanulni

– Két kicsi gyerekkel bizony nem nyolc-tíz vagy tizenkettő, de huszonnégy órás felelősség az apukáké – mosolyog Kara Ákos, aki – bevallása szerint – a fiúk születése óta nyugodtabbá, céltudatosabbá vált. – Különösebben nem változtam, hiszen olyan területek tartoznak hozzám, amelyekkel korábban is foglalkoztam, amelyekre a többinél jobban figyeltem. Persze egy egészségügyi vizsgálat testközelben, apaként a kicsikkel számomra is sok tanulsággal jár együtt. Viszont ezeket a tapasztalatokat remekül lehet hasznosítani, elraktározni.

Most több az éjszakai sírás

Hivatali és egyéb teendői mellett az apuka hét közben nagyjából ott segít, ahol ég a ház, vagyis ahol a legnagyobb szükség van éppen rá. Ez lehet takarítás vagy főzés is, de ha éppen otthon van, Barnabással gyakran várat épít vagy legózik. Ilyenkor a „férfiak" nagyon el tudnak mélyülni a „munkában". A két kissrác hál’ istennek nem féltékeny egymásra, ugyanakkor nagyon különböznek. A Kara szülők is tudomásul vették, hogy nincs két egyforma gyerek, már rögtön a kisebbik születése után kezdhették az összehasonlítást. Amíg Barni nyugodtabb, kicsiként három-négy óránként szinte óraműpontossággal evett, addig Bulcsú Benedek gyakrabban van fenn éjjel, mindig enne és sírósabb is.

Felejthetetlen élmény

– Bent voltam mindkét gyermekem születésénél, felejthetetlen élmény – állítja az édesapa, miközben Barnabás kezéből kiszereli a mobilt. – Köszönettel tartozunk a pozitív élményért, mindazért, ahogyan a nővérek és az orvosok mellénk álltak. Semmiben nem különböztünk a többi szülőtől, ugyanúgy végigaggódtunk az első órákat, napokat. Kapcsolatunk a feleségemmel, Bettivel azóta még inkább elmélyült, nagy kár, ha ezt egy férfi kihagyja.

A kispapa ott segít, ahol tud

Persze nem titok, hogy a szabadidőt – már ami kizárólagosan csak a szülőket érinthetné – elfelejthetik. A családé, a fiúké az összes szabad perc. Ákos profi módon etet, fürdet és pelenkáz. Kell is a segítség, hisz Bettinek, a párjának Ákos anyukáján kívül nincs más segítsége, az ő szülei távol élnek. A gyerekek kiegyensúlyozott fejlődése javarészt az anyuka békés természetén is múlik, szerencsére Betti kialakított már egy olyan napirendet, amelyben ki-ki jól érzi magát. Tanárként pedig még ráér gondolkodni pályája folytatásán, a legfontosabb most a két lurkó nevelése, a harmonikus családi háttér megteremtése.

Az oroszlán kedvesebb a mesekönyvben

Egy kis sétára, állatkertre, családi együttlétre mindig van idő Karáéknál. A nagyfiúról, Barniról már kiderült, hogy kedvence a zsiráf, a zebra, az oroszlánnal pedig közel sem annyira jó barátok, mint mondjuk a mesekönyv képein. Bulcsú most még inkább csak rácsodálkozik mindenre, de néhány év múlva neki is lesznek kedvenc állatai és meséi.
Kara Ákos szerint két kicsi gyerekkel bizony nem nyolc-tíz vagy tizenkettő, de huszonnégy órás felelősség az apukáké is.

Harcsás Judit

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

500 éve ''létezik'' Amerika

Tovább olvasom