Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Az alkohol hatása a lelki működésekre

PSZICHIÁTRIA - Az italfogyasztás – különösen tartósan és a tömény szeszes italok esetében – komoly testi és lelki elváltozásokhoz vezet. Ha az italozás alkalomszerű, akkor ezen hatások csupán átmenetiek.
Bár ekkor is lehet akár súlyos, nemkívánatos következményük (például közlekedési baleset okozása, indulatosságból, durvaságból adódó probléma, netán munkahelyi fegyelmi, elbocsátás).

Ha a sörözés, borozás rendszeres, egy idő után visszafordíthatatlan elváltozásokat okoz, méghozzá nem csupán a testi-lelki egészséget tekintve, de a családi, társadalmi kapcsolatokat is rombolóan. Akkor, ha valaki a mértéket nem tartja, és emellett az étkezésre sem fordít gondot, annál az ital romboló hatása még gyorsabban érvényesül.

Tünetek

Az alkohol általános hatásai közül legismertebbek a központi idegrendszerre, az agyműködésre kifejtett hatások. Már kis adagban – 1 dl 10%-os bor – megzavarja az emlékezetet, a figyelmet, a koncentrálóképességet és a finom különbségtevést! Az agykéregre gyakorolt negatív hatás folytán csökken az ítélőképesség. Ez áll számos közlekedési baleset hátterében. Emellett csökken az önfegyelem és az önkritika. Az adag fokozásával az agyi mozgásközpontok aktivitása változik, mely enyhébb esetekben és személyiségtől függően éneklésben, rosszabb esetben duhajkodásban, kiabálásban, agresszív megnyilvánulásokban ölthet testet. Az akadozó beszéd, tántorgó-botladozó járás, látási zavarok a következő fokozat.

Hosszabb távon

Hosszabb távon, az évek során a jellem és a személyiség tartós jellegű torzulásával is számolni kell, romlik a környezethez történő alkalmazkodás készsége.

Szorongásoldás

Külön szükséges foglalkozni az úgynevezett másodlagosan alkoholizálókkal: ekkor ugyanis az alkoholfogyasztás a feszültség és a szorongás oldását szolgálja. Kétségtelen, hogy az arra fogékony embereknél – szorongó személyiségűek, szociális fóbiában, pánikbetegségben szenvedők – az italnak van egyfajta gyors szorongásoldó hatása. De a problémára tartósan nem hoz megoldást, az alkohol szervezetből történő kiürülésével a panaszok visszatérnek, a káros hatások azonban ugyanúgy érvényesülnek.

Növekvő adagok

Arról nem is szólva, hogy általában egyre nagyobb adagokat szükséges fogyasztani a kívánt hatás elérése érdekében. Megjegyezhető, hogy ebben a kezdeti fázisban az alkoholfogyasztók még csupán pszichés függésben vannak az italtól, mivel magabiztosnak, felszabadultnak érzik magukat. Súlyosabb, előrehaladott esetekben a testi függőség (alkoholmegvonás esetén a közismert delirium tremens) a következő – életveszélyes! – állomás.


Dr. Radics Judit
(Szerzőnk pszichiáter, magatartás-terapeuta főorvos.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rábaköz-csoport alakul

Tovább olvasom