Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Az alkotás öröme

Második évét zárta az alapfokú művészetoktatás a győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpontban, tegnap délután kiállítás nyílt a növendékek munkáiból. Az intézmény a jövő évi felvételin szívesen lát tehetségeket szerte a városból.
Kissné Kostelec Éva az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont alapfokú művészetoktatásának vezetője. A többszörös túljelentkezés évről évre igazolja: a művész-tanár nemhiába fogott két évvel ezelőtt a szervezésbe. Az intézmény örömmel fogadta kezdeményezését és biztosította a feltételeket ahhoz, hogy megnyithassa kapuit a ma már az ország egyik legjobban felszerelt alapfokú képzőművészeti iskolája.

– Az alapfokú művészetoktatás államilag finanszírozott, iskolarendszerű képzés – mondta a Kisalföld érdeklődésére Kissné Kostelec Éva művész-tanár. – A képzés alapja a központilag kiadott követelmények, óraszámok figyelembevételével kidolgozott helyi tanterv és pedagógiai program.
– A makett- és papírtárgykészítő tanszakon a 7–18 éves fiatalok előképző, alapfok és továbbképző szinteken vesznek részt a kétórás délutáni foglalkozásokon heti egy, illetve két alkalommal. Az elsajátított ismeretek birtokában a növendékek jártasságot szereznek a művészetek terén, nyitottak lesznek azok értékeire. Képesek lesznek gondolataik, érzelmeik kifejezésére, tárgyak tervezésére, alkotására.

Tehetségeket várnak

– A heti egy-két iskolai rajzóra szűkös keretei között körülményes az elmélyült alkotómunka. A művészetoktatás lényege a tehetségek kibontakoztatása, a felvétel a leendő növendék munkájának, tehetségének szintje szerint történik. A jövő évi felvételnél a művészetoktatásra felvételizhetnek diákok szerte a városból, olyanok is, akik nem az iskolaközpontban tanulnak.

Évről évre többen

Az elmúlt tanévben hatvanan kezdték meg tanulmányaikat a művészetoktatásban, a pénteki év végi zárókiállításra már hetvenkilencen készültek. Jövőre száz diákkal folytatódik a képzés, mely évről évre bővül: a művészeti iskola 220 diák foglalkoztatására rendezkedett be, a csoportok legfeljebb húszfősek.

A gyerekekkel foglalkozó gyakorlott, szakképzett művész-tanárok növendékeik alkotásait ábrázoló naptárt és képeslapot is adtak már ki, idén pedig olyan pólókkal lepik meg őket, amelyekre munkáik képét vasalják. A diákok év közbeni munkáját múzeumi órák gazdagítják, míg nyaranta az Apor győrújbaráti üdülőházába utazhatnak alkotótáborba.
Az iskolaközpont hagyományt szeretne teremteni azzal a közelmúltban megrendezett jótékonysági vásárral, melyen diákok vásárolhattak társaik igényes munkáiból: idén a százezer forintos bevételt a dévai árvák megsegítésére ajánlották fel.

Színvonalas körülmények

Az Apor művészeti iskolája kiváló adottságokkal rendelkezik, színvonalas körülmények között folyik az alkotómunka: külön épületszárnyban kapott helyet a két műhely, a nagy műterem és a tanári szoba. Fazekas- és tűzzománckemence, különböző grafikai eszközök, nyomdai színvonalú számítógépes háttér, fotólabor, könyvkötő prés áll rendelkezésre többek között. A tanítványok minőségi eszközökkel dolgozhatnak, a különböző festékek, anyagok, kellékek költsége nem a családokat terheli, mindössze egy jelképes éves összeget kell befizetniük az év elején.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A titkos ablak (Secret Window)

Miután Mort Rainey, a fiatal íróreménység rajtakapja feleségét egy férfivel az ágyban, kis tóparti… Tovább olvasom