Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Az Alkotmánybíróság elkezdi a semmisségi törvény tárgyalását

A törvény egyes rendelkezéseivel, illetve egészével kapcsolatban húsz indítvány érkezett az Alkotmánybírósághoz.
Az Alkotmánybíróság jövő heti ülésén kezdi tárgyalni a 2006. őszi tömegoszlatásokkal összefüggő elítélések orvoslásáról szóló úgynevezett semmisségi törvény ellen benyújtott indítványokat - közölte Bitskey Botond, a testület főtitkára az MTI érdeklődésére szerdán.

A törvény egyes rendelkezéseivel, illetve egészével kapcsolatban húsz indítvány érkezett az Alkotmánybírósághoz. Valamennyit olyan konkrét ügyekben eljáró bírók nyújtották be a semmiségi eljárás felfüggesztése mellett, akiknek a semmisségi törvényt kellett volna alkalmazniuk - fűzte hozzá a főtitkár.

A kezdeményező bírák indítványai szerint a semmisségi törvény ellentétes a jogállamiság, a hatalommegosztás és a bírói függetlenség elvével, valamint sérti az alaptörvény további rendelkezéseit, egyebek mellett a tisztességes eljáráshoz és a jogorvoslathoz való jogot.

Az indítványokat az Alkotmánybíróság egyesítette, és egy eljárásban tárgyalja. A testület várhatóan több alkalommal is tárgyalja majd az indítványokat.

Az Országgyűlés 2011 márciusában fogadta el Balsai István fideszes országgyűlési képviselő - jelenlegi alkotmánybíró - javaslatára a semmisségi törvényt. Ez alapján semmisek a 2006. őszi tömegoszlatásokkal összefüggésben hivatalos személy elleni erőszak, rongálás, valamint garázdaság miatt meghozott, kizárólag rendőri jelentésre, illetve rendőri tanúvallomásra alapozott ítéletek, illetve a bíróság hatáskörébe tartozó rendzavarás, garázdaság és veszélyes fenyegetés szabálysértése miatti megállapítások. A döntés a 2006. szeptember 18. és október 24. között elkövetett cselekményekre vonatkozik.

A Legfőbb Ügyészség tavaly áprilisban jelezte, hogy 22 embert érintenek a semmiségi eljárások.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb gyilkosság Győrben - Szökésben van a feltételezett elkövető - fotó

Vőlegénye értesítette kedden délelőtt a kapitányság ügyeletét, hogy győri albérleti lakásában holtan… Tovább olvasom