Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Az alkotmányügyi bizottság összehívását szorgalmazza a DK

Az alkotmányügyi bizottság nyilvánítsa házszabályellenesnek Lezsák döntését - szorgalmazza a DK.

Az alkotmányügyi bizottság összehívását szorgalmazza a Demokratikus Koalíció (DK), arra kérve a testületet, nyilvánítsa házszabályellenesnek a házelnöki feladatokat ellátó Lezsák Sándor azon döntését, amely szerint nincs alkotmányos alapja a DK népszavazási kezdeményezésének az új országgyűlési törvényről.

A DK ügyvezető alelnöke, a független parlamenti képviselő Molnár Csaba az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a DK kezdeményezéséről - vagyis, hogy a Ház döntsön az országgyűlési törvény népszavazással történő megerősítéséről - a házszabály szerint a parlament csak jövő hétfőn határozhat, addig pedig lejár a DK frakcióalapításának hat hónapos moratóriuma. A DK kezdeményezéséről a házszabály alapján kizárólag az Országgyűlés dönthet, Lezsák Sándornak ehhez nincs joga, neki "csupán annyi a feladata, hogy a kezdeményezést beterjessze a parlament ülésére" - hangsúlyozta Molnár Csaba, aki szerint a Fidesz mindenáron meg akarja akadályozni a DK-frakció megalakulását az Országgyűlésben.

Az ellenzéki politikus korábban azt közölte, a referendum benyújtásával az a céljuk, hogy a köztársasági elnök feladatkörét az új államfő megválasztásáig ellátó Kövér László házelnök hétfőig ne írhassa alá a jogszabályt, mert akkor a DK megalakíthatja parlamenti frakcióját.

Lezsák Sándor szerint azonban nincs alkotmányos alapja az új országgyűlési törvény megerősítésére vonatkozó, a Demokratikus Koalíció által javasolt népszavazási kezdeményezésnek. A házelnöki feladatokat ellátó alelnök emlékeztetett: az alaptörvény meghatározza, hogy népszavazás kezdeményezésére a köztársasági elnök, a kormány, valamint meghatározott számú választópolgár jogosult. Országgyűlési képviselőket a népszavazás kezdeményezésének joga sem az alkotmány, sem pedig az országos népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló - január 1-jén módosult - jogszabály alapján nem illeti meg. Rámutatott arra is, hogy az alaptörvény szerint nem lehet országos népszavazást tartani az Országgyűlés hatáskörébe tartozó személyi és szervezetalakítási kérdésről sem.

A beadvány indokolásával kapcsolatban Lezsák Sándor utalt arra is, hogy a házszabály hétfőn elfogadott módosítása során - az alaptörvénnyel összhangban - kikerültek a házszabályi rendelkezések köréből a törvény népszavazással történő megerősítésére vonatkozó eljárási rendelkezések is - tájékoztatta az MTI-t az Országgyűlés Sajtószolgálata.

A hatályos házszabály egyik paragrafusa szól úgy, hogy az Országgyűlés által elfogadott, de a köztársasági elnök által még alá nem írt törvény népszavazással történő megerősítését legkésőbb a zárószavazás befejezésekor, írásban lehet kérni és hogy a Ház a végszavazást követő ülésen határoz a népszavazásra bocsátásról. Ez a passzus azonban - mint arra Lezsák Sándor is utalt - a házszabály hétfőn elfogadott, de még ki nem hirdetett módosításával kikerült a rendelkezések közül.

Olvasóink írták

 • 5. tucat 2012. április 18. 13:22
  „Abban kétségkívül igaza van, hogy a hatalomtól való távol tartásnak kifinomultabb eszköze a politikai ármány és a tisztességtelen, de vér nélküli átverés. A gumilövedékek alkalmazásának és egyéb, valóban durva karhatalmi túlkapások hátterének az elemzésébe azonban nem szívesen bocsátkoznék itt, részint terjedelmi okokból, másrészt, mert valószínűleg az idők végezetéig sem vergődnénk zöld ágra. Az ön által említett események engem is felkavartak, egyik oldalról azért, mert világosan láttam a romboló-randalírozó csoportok háta mögött álló, szélsőséges ideológiájú politikai erőt, meg azt is, hogy az akkor önmagát "jobbközépként" definiáló, korábban nyíltan, közterületen szabálysértéseket elkövető (pl. kordonbontás a Kossuth téren, bizonyítandó, hogy ERŐVEL kell a problémákat megoldani) politikai-hatalmi aspiránsok pártjai (főleg a FIDESZ) elmulasztották kijelenteni, hogy elhatárolódnak az eseményektől (ez nem is lett volna tisztességes, hiszen nemcsak hallgatólagosan egyetértve voltak jelen a porond szélén); a másik oldalról pedig legalább ennyire felháborítottak a valóban vétlen, "rossz időben és rossz helyen" tartózkodó, az adott pillanatban törvénykövető magatartást tanúsító emberek ellen éppen a rendfenntartó hatóságok által elkövetett köztörvényes bűncselekmények, amelyek egyik-másika kimerítette a súlyos, sőt, olykor a maradandó egészségkárosodást okozó testi sértés bűntettét is.
  A logikai bibi azonban most nem is ez a számomra, hanem az, hogy a de-mok-rá-ci-a a démosz hatalmát jelenti, a mi, képviseletinek titulált, néphatalmi rendszerünkben pedig azt, hogy hatalmát a nép választott képviselői útján gyakorolja. Ha pedig a démosz választott képviselőinek az a legfőbb gondjuk, hogy egymást kiszorítsák a hatalomból, akkor az egyben azt is jelenti logikailag, hogy a nép - az alkalmazott eszközöktől függetlenül - saját magával vív hatalmi harcot: önmagát tartja távol a hatalomtól. Ez pedig, talán ön is belátja, nonszensz, és szánalmasabb, mint az óvodai homokozóban dagonyázó négyéves lurkóknak, az életkori sajátosságaiból is következően az ego motoros erejét, és nem a demokráciát imitáló játszmái. Bár az is igaz, hogy a nagycsoportos óvodások már spontán, a feladat elvégzése céljából szerveződő csoportokat is kialakítanak, hogy nagyobb és erősebb homokvárat tudjanak KÖZÖS ERŐVEL építeni - alkalmasint más csoportokkal versengve. Amit a mi Országgyűlésünk mutat, az még ehhez képest is súlyos regresszió. Én legalábbis így látom. Ráadásul a felnőtté válásunknak a leghalványabb előjelei sem mutatkoznak rajtunk. Nyilván így jó ez nekünk, bár, hogy miért, azt egyáltalán nem értem (vagy mégis, de senkit nem akarván méltóságában mélyen sérteni, inkább elhallgatom). Talán, mert még nekem sem sikerült felnőnöm. De a következő generációnak csak meg kéne adnunk az esélyt, persze, ha ezt látják tőlünk, akkor ők is maradnak, a legjobb esetben is pubertas retard. Vagy elmenekülnek, hogy felnőhessenek valahol, olyan emberek közt, olyan helyen, akiket és amelyet a hazájuknak tudnak tekinteni. Mi már maradunk.”
 • 4. Mozimasiniszta 2012. április 17. 22:25
  „1.-es Méltányolom nézetedet ! de ! a hatalomtól való távol tartásnak ez mégiscsak
  méltányosabb, ha úgy tetszik humánusabb (bár nem érdemlik meg) módja,
  mint a könnygáz és a gumilövedék ! (azt viszont megérdemelnék)”
 • 3. babar 2012. április 17. 22:10
  „úúúú, de kicsesztek ezekkel...”
 • 2. bánki 2012. április 17. 18:35
  „DK ? Dik hun a lóvé ?”
 • 1. tucat 2012. április 17. 16:13
  „Ez már valóban az óvodai homokozó "enyém a vár, tiéd a lekvár" mentális és erkölcsi színvonala, és kellő távolságból szemlélve mulatságos is.
  A nagyobb kutya nemi izgalma szemlátomást fokozódik, és, bár görcsös aktivitással (rajtunk) él nemi életet, a falka ereje és túlélőképessége hanyatlik.
  Ismét másként: a (köz?)hatalom lázas igyekezettel mélyíti a védelmi árkait, megfeledkezve arról, hogy nincs bevehetetlen sánc, és az állóháborúnak győztese nem, csak vesztese lehet. Ő maga - IS.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több embertől származnak a kulcsi gyilkosság helyszínén talált csontok

A kulcsi gyilkosság helyszínelésekor az ingatlanon talált, ismeretlen eredetű csontok több embertől… Tovább olvasom