Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Az állam az uniós vizsgálat ellenére támogatja az Audi beruházását

A magyar állam annak ellenére is támogatja az Audi Hungaria Motor Kft. győri üzemének beruházását, hogy az Európai Bizottság csütörtökön hivatalos vizsgálatot indított az ügyben.
Brüsszel az Európai Unió állami támogatási szabályai alapján indította meg vizsgálatát, mivel a bizottság előzetes álláspontja szerint a Volkswagen–Porsche-csoport piaci részesedései meghaladják a nagyberuházási projektekre vonatkozó határértékeket, illetve a regionális támogatási iránymutatásban meghatározott 25 százalékos küszöböt.

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, a Pénzügyminisztérium és az ITD Hungary az MTI-hez csütörtökön eljutatott közleményében hangsúlyozza: a bizottsági vizsgálat a szokásos eljárásrendbe illeszkedik.

Az unió által vizsgált támogatás egy egyedi kormánydöntéshez kötődő, vissza nem térítendő támogatást, valamint egy fejlesztési adókedvezményt érint, amelyek mértéke az EU soron következő döntésétől függ - fejti ki a magyar intézmények közleménye.

A brüsszeli tájékoztatás emlékeztet: Magyarország a mintegy 15 milliárd forintos támogatást a Volkswagen–Porsche-csoporthoz tartozó cég olyan, csúcstechnológiát képviselő gyártósoraihoz kívánja felhasználni, amelyek személygépkocsi-modellek széles skálájába beépíthető, új generációs motorok és motoralkatrészek gyártását teszik majd lehetővé. A hivatalos vizsgálat elindítása lehetőséget teremt arra, hogy más érdekeltek is véleményt nyilvánítsanak a tervezett intézkedéssel kapcsolatban, az eljárás kimenetelére azonban nincs hatással - szögezte le a bizottság.

Neelie Kroes versenypolitikai biztos nyilatkozatában rámutatott, hogy amikor egy nagy regionális beruházási projekt kedvezményezettje egyes szektorokban jelentős piaci részesedéssel rendelkezik, Brüsszelnek ellenőriznie kell, hogy "valóban szükség van-e a támogatásra a beruházás végrehajtásához, és hogy a támogatás előnyei ellensúlyozzák-e a versenytorzító hatást".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: jövő tavasszal gazdasági vészhelyzetre kell felkészülni

A Fidesznek fel kell készülnie arra, hogy a jövő tavasszal Magyarország gazdasági vészhelyzettel… Tovább olvasom