Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Az államfő aláírta a holokauszttagadást büntető törvényt

Sólyom László köztársasági elnök szerdán aláírta a holokauszttagadást büntető Btk.-módosítást, mert véleménye szerint a jogszabály nem alkotmányellenes. Az MSZP, az MDF és az SZDSZ üdvözli, a Fidesz tudomásul veszi az államfő döntését. A KDNP "jogi következetlenséget" vél felfedezni az államfő indoklásában.
Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője az államfő döntését úgy indokolta: az Alkotmánybíróság 2000-ben a nemzeti jelképek megsértése és az önkényuralmi jelképek használata kapcsán hozott határozataival kivételesen lehetővé tette, hogy szűken meghatározott, szimbolikus ügyekben, a politikai szükségességre hivatkozva, bizonyos vélemények kinyilvánítását akkor is bűncselekménynek nyilvánítsa a törvényhozó, ha az nem uszít gyűlöletre. Az ilyen büntető jogszabályokra tehát nem az az alkotmányossági mérce vonatkozik, mint a véleményszabadság korlátozására általában - emelte ki.

Kumin Ferenc hozzátette: Sólyom László szerint ugyanakkor nem volt helyes, hogy ezt a törvényt az Országgyűlés a választási kampányban hozta meg. Az államfő szerint a kampány ideje nem alkalmas ilyen súlyú kérdések higgadt megvitatására - jelentette ki a főosztályvezető.

"Egy-null a demokratáknak" - értékelte Mesterházy Attila a jogszabály aláírásáról szóló hírt. A szocialista miniszterelnök-jelölt, a törvénymódosítás benyújtója újságíróknak szerdán azt mondta, kimondottan örül és üdvözli az államfő döntését. Úgy fogalmazott: a Fidesz most már láthatja, hogy nem cselekedett helyesen akkor, amikor nem támogatta a törvénymódosítást a parlamentben.

Hogyan reagáltak a pártok?

A Fidesz tudomásul veszi Sólyom László köztársasági elnök döntését - mondta az MTI-nek a párt frakcióigazgatója szerdán. Répássy Róbert hangsúlyozta: ha a Fidesz és a KDNP képviselői az áprilisi választásokon többségbe kerülnek a parlamentben, az új Országgyűlés nem fog különbséget tenni a nácizmus és a kommunizmus áldozatai között. A frakcióigazgató kijelentette: "azonos mércével fogjuk mérni a nemzeti szocialista és a kommunista diktatúrák bűneit".

A KDNP szerint egyoldalú a holokauszt tagadásáról szóló törvény, s a párt "elég nagy jogi következetlenséget" vél felfedezni az államfő indoklásában - mondta Halász Zsuzsa, a KDNP szóvivője. Hozzátette: az államfő indoklásában az önkényuralmi jelképek használatára hivatkozik, márpedig a horogkereszt és a vörös csillag használata is jogszabályba ütközik.

Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese az MTI-nek úgy reagált: meggyőződésük, hogy az államfő a törvény aláírásával sokat tett a magyarországi demokratikus közbeszéd helyreállításáért.

A szabad demokrata Eörsi Mátyás is üdvözölte Sólyom László döntését, ugyanakkor jelezte, kételyei vannak az ügyben, hogy a jogszabály képes lesz-e megállítani a "fasiszta hangokat". Közölte azt is: meglepődött, hogy az államfő szerint nem volt helyes a választási kampányban elfogadni a törvényt, véleménye szerint ugyanis, amikor nem volt kampány, akkor több alkalommal is a köztársasági elnök volt "ennek az egyik legfőbb akadályozója".

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szerint a holokauszt tagadását bűncselekménnyé minősítő törvény elfogadása, amelyet az államfő ellenjegyzett, fontos fegyver lehet az antiszemitizmus ellen küzdők kezében, és lehetőséget teremt arra, hogy a hatóságok fel tudjanak lépni a társadalmi békét veszélyeztető csoportok ellen.

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) is üdvözli Sólyom László döntését, a szervezet ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az emberi méltóság védelmében további jogszabály-módosításokra lenne szükség.

A romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, Teleki László szerint a demokrata értékkel bíró honpolgárok számára nyugvópontra helyeződött az emberi méltóság védelme azzal, hogy más európai országokhoz hasonlóan Magyarországon is büntethetővé vált a holokauszttagadás.

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) szerint a demokratikus politikusoknak és közéleti személyiségeknek kötelességük csatlakozniuk Sólyom László azon kiállásához, amellyel védelmébe vette a kisebbségi közösségek méltóságát.

Három év börtönnel sújtható

Az Országgyűlés február 22-én, cikluszáró tavaszi ülésszakának utolsó napján fogadta el a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását a holokauszttagadás büntethetővé tételéről. A törvény - amelyet Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje nyújtott be - három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti azt, aki nagy nyilvánosság előtt tagadja a holokauszt tényét, illetve kétségbe vonja, vagy jelentéktelen színben tünteti fel azt. A jogszabály a kihirdetését követő harmincadik napon lép hatályba.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. jq 2010. március 19. 08:47
  „Aranka!

  Milyen "történelmi forráson alapuló" vitáról beszélsz? Ha kisebbíted a számot, akkor relativizálsz, tehát büntethető vagy, vagyis a jövőben nem lehet vitát nyitni. Nézz utána, mi lett azokkal más országokban, akik történelmi vagy egyéb kutatások, vizsgálatok alapján más véleményt hangoztattak. (pl. az a vegyész, aki az épületek falának ciántartalmát vizsgálta, éppen börtönbüntetését tölti, mert leírta és értékelte a mérési eredményeit)”
 • 31. purgator 2010. március 11. 09:33
  „30. hozzászólás AzIgaziFlexsnake 2010.03.11. 03:12
  "Valódi nagykoalíciós háttérmunka folyik a fejünk felett a magyar nemzet kirablása céljából."

  Meleg, meleg...(nem a buzik új keresztneve, hanem az elrejtett dolgot kereső gyermekjáték értelmében).”
 • 30. AzIgaziFlexsnake 2010. március 11. 03:12
  „Fölöttébb elgondolkodtató, jogy miért éppen március 10-én kellett aláírnia Sólyom Lászlónak a cionisták mentelmi jog törvényét, hiszen az 30 nap múlva - április 10-én - lép hatályba. Másnap április 11, a választás első fordulója.

  Ennek ismeretében szerezhet a Fidesz akár 2/3-ot is, vagy akármennyit is, a cionisták a lopott zsákmánnyal már nyugodtan behúzódhatnak a mentelmi jog törvényük mögé.

  Hát ennyit a Fidesz "elszámoltatási" szándékának a komolyságáról. Valódi nagykoalíciós háttérmunka folyik a fejünk felett a magyar nemzet kirablása céljából.

  Adjon az Isten!”
 • 29. DBCS 2010. március 10. 23:40
  „Én nem vagyok holokauszttagadó, mert szerintem nem is volt. Vagy párezer <moderálva> elhalálozása annak számít?? Szarok a mocskos törvényeitekre!!! Csukjatok le 30 évre!!!! Akasszatok föl!!! Ezt úgysem fogjátok megúszni.
  Hiszem, hogy lesz még idő, mikor mindenki el fogja ismerni, hogy volt, mivel egyszer talán már lesz.
  Kedves szerkesztő urak! Ezt a hozzászólást jelenteni fogják a kapitányságra?? Remélem azért nem kommandósok fogják rám törni az ajtót, egy ilyen bűncselekmény elkövetése után.”
 • 28. SP 2010. március 10. 20:53
  „Az aláírásról is lesz megemlékezés? Vagy az már így intimpista?”
 • 27. szahib 2010. március 10. 20:17
  „17. aranka2!

  " Ez történelmi tény." Egy elhunyt elhamvasztásához 2 óra szükségeltetik...egy szorzás, egy osztás, számolj.Látod ez a tény.”
 • 26. bespin 2010. március 10. 20:12
  „Ezt a törvényt lehet tagadni?”
 • 25. bespin 2010. március 10. 20:10
  „http://mandiner.blog.hu/2010/03/10/volt_holokauszt_most_jo

  A kommenteket is érdemes elolvasni.
  Miért nincs e fontos törvény, kormányfői aláírásának cikke, a címlapon??????”
 • 24. purgator 2010. március 10. 19:24
  „Ha így van, akkor sem illene ennyire nyíltan szembeköpni a kettős mércével azt nemzetet, melyhez tartozónak vallva magát magyarosított nevet bitorol. A gój áldozatok nem számítanak? Igaz a magyar áldozatokat nem is tagadta eddig senki...”
 • 23. igaz1017 2010. március 10. 19:13
  „Várható volt ,hogy a zsidó sólyom aláírja.”
 • 22. purgator 2010. március 10. 19:03
  „21. hozzászólás aranka2 2010.03.10. 18:20
  "Igen. pontosan azt jelenti, a számháborút, amit nagyon helyesen, tilt, és amit természetesen nem szabad összekeverni a történelmi források újabb és újabb feltárásán alapuló vitával."

  Milyen "vitával"? Az én olvasatomban további vitának helye nincs!
  Milyen "történelmi források"? A 60 év után még folyamatosan előkerülő, vagy eztán születendő túlélők hiteles elbeszéléseire gondolsz? A "feltárások" ipari méretei ellenére azóta is csak az ellentmondásokat szaporították - maradjunk csak a szánszerűségnél.”
 • 21. aranka2 2010. március 10. 18:20
  „""vagy jelentéktelen színben tünteti fel azt" mit jelent magyarul, ha nem a számháborút?" Igen. pontosan azt jelenti, a számháborút, amit nagyon helyesen, tilt, és amit természetesen nem szabad összekeverni a történelmi források újabb és újabb feltárásán alapuló vitával.”
 • 20. CID 2010. március 10. 18:18
  „Ha azt mondom hogy nem érdekel, s lejárt lemez, azt is büntetik ?”
 • 19. purgator 2010. március 10. 17:59
  „Nem gondoltam volna, hogy a ragadozómadarak is a vastagbőrűek családjába tartoznak...”
 • 18. purgator 2010. március 10. 17:54
  „17. hozzászólás aranka2 2010.03.10. 17:47
  "Azon persze lehet vitatkozni, hogy hány embert öltek meg, a törvény nem erről szól."

  "A törvény - amelyet Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje nyújtott be - három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti azt, aki nagy nyilvánosság előtt tagadja a holokauszt tényét, illetve kétségbe vonja, vagy jelentéktelen színben tünteti fel azt."

  Nos kedves Aranka2 szerinted a "vagy jelentéktelen színben tünteti fel azt" mit jelent magyarul, ha nem a számháborút?”
 • 17. aranka2 2010. március 10. 17:47
  „samsung, ezt bizisten nem értem. Mit nem tudok, amiért ülni lehetne?
  Egyébként nagyon pontosan körülírt törvény, nem hagy kiskaput, nem mér kétféle mértékkel. A holokauszt szó a zsidók milliós tömegeinek barbár legyilkolása volt a 2. világháború idején. Azért ölték meg őket, mert zsidónak szólettek. Terhes anyákat, gyerekeket, aggastyánokat, válogatás nélkül. Ez történelmi tény. Azon persze lehet vitatkozni, hogy hány embert öltek meg, a törvény nem erről szól. Jogosan sért minden embert, ha aljas indokból a pofánkba röhög egy barom, hogy aszongya "az holokamu volt"”
 • 16. dodó 2010. március 10. 17:43
  „Domán István, az Országos Rabbiképző és Zsidó Egyetem professzora korábban kijelentette, hogy ha Sólyom László nem írja alá a holokauszttagadást büntető törvényt, megkérdőjeleződik, méltó-e államfői tisztségére.

  A főrabbi a Hetek című hetilapnak korábban úgy nyilatkozott Sólyom Lászlóról: ,,csinált már több olyan dolgot, ami nem a demokráciát segítette elő, de remélem, most nem rugaszkodik el a demokráciától annyira, hogy ne írja alá. Ha mégsem teszi, akkor egyértelmű: Sólyom László nem méltó arra, hogy köztársasági elnök legyen". Sólyom aláírta. A főrabbi megveregeti a vállát: ezt vártuk tőled, fiam.”
 • 15. purgator 2010. március 10. 17:23
  „9. hozzászólás SP 2010.03.10. 16:13
  "Nem elég általános, csak és kizárólag valamire, és a többi hasonlóra nem vonatkozik a XXI. században. Érthetetlen. Így ez csak az ellentéteket szítja."

  Hisz´ ez a cél. Amint lassul a zsidókártya hatásfoka, ráturbóznak időnként. Gondolom most a cigánykártya következik - már kezdtek is ágaskodni számtalan érdekvédő szervezeteik valami csak így tovább örömrivalgásban.
  Teli a padlás a hazafibbnál hazafibb párt és civil szervezetekkel és kezdeményezésekkel, egyiknek sem jutott még eszébe itthon - amíg ezt is büntetlenül leírhatom egyáltalán - elkezdeni valami bennszülött érdekvédelmi ligát létrehozni?”
 • 14. samsung10 2010. március 10. 17:15
  „Aranka mátol a te tudatlanságodat se lehet tagadni .Mert ha tagadod 3 évet ülsz .Szerinted igy igazságos?”
 • 13. dodó 2010. március 10. 17:03
  „"A törvény - amelyet Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje nyújtott be - három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti azt, aki nagy nyilvánosság előtt "tagadja a holokauszt tényét, illetve kétségbe vonja, vagy jelentéktelen színben tünteti fel azt". Ugyanakkor a dogma nincs kanonizálva, nem tudni, melyik számadat, melyik tanúvallomás, melyik mese tekinthető a hivatalos változatnak, ugyanis szinte mindegyik "kutató" és "túlélő" változata eltér egymástól számos kérdésben - de nem aggódunk a köztudottan magyarbarát bíróságok miatt. Ugyanakkor maga a cionista helytartó bagázs ismerte el ezzel a holokauszt-mese tarthatatlanságát, hiszen egy bizonyítható, köztudottan megtörtént történelmi esemény megvitatását, kutatását teljességgel indokolatlan hatóságilag tiltani, ezért nem hoznak törvényt például annak "tagadására", hogy megtörtént az első világháború vagy a tatárjárás. Az utolsó előtti csapást tehát éppen a szabad madarak mérték a saját sérthetetlenségüket biztosítani hivatott mítoszra. Mi majd bevégezzük a munkát."”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elsüllyedt a Dunában egy autó

A Dunába gurult és elsüllyedt egy személyautó Budapest XXIII. kerületénél szerda délelőtt - közölte… Tovább olvasom