Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Az államfő átadta az új miniszterek kinevezéseit

Sólyom László köztársasági elnök átadta Kiss Péternek, Szilvásy Györgynek, Lamperth Mónikának, Bajnai Gordonnak és Draskovics Tibornak a miniszteri, valamint Iváncsik Imrének és Vadai Ágnesnek az államtitkári kinevezését a Sándor-palotában.
Sólyom László köztársasági elnök átadta Kiss Péternek, Szilvásy Györgynek, Lamperth Mónikának, Bajnai Gordonnak és Draskovics Tibornak a miniszteri, valamint Iváncsik Imrének és Vadai Ágnesnek az államtitkári kinevezését a Sándor-palotában. A kinevezésekhez szükséges miniszteri esküt Bajnai Gordon és Draskovics Tibor hétfőn teszi le a Parlamentben, a többi kijelölt tárcavezetőnek nem kell új esküt tennie.

A kinevezések átadásán jelen volt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is. A miniszteri és államtitkári kinevezések július elsejével lépnek hatályba. Vadai Ágnes az államfő előtt letette államtitkári esküjét, majd aláírta az esküokmányt. Az államtitkárok az alkotmány szerint a köztársasági elnök előtt teszik le esküjüket.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök június 15-én jelentette be, hogy átalakítja kormánya összetételét. A Miniszterelnöki Hivatal élén miniszterelnök-helyettesként július elsejétől Kiss Péter váltja Szilvásy Györgyöt, aki a továbbiakban tárca nélküli miniszterként irányítja a polgári titkosszolgálatokat.

A szociális és munkaügyi miniszteri poszton Kiss Péter utódja Lamperth Mónika, aki eddig önkormányzati és területfejlesztési miniszterként tevékenykedett. Az ő helyére Bajnai Gordon eddigi fejlesztéspolitikai kormánybiztos kerül, aki továbbra is felügyeli a fejlesztéspolitikát.

Draskovics Tibor, aki eddig az Államreform Bizottság alelnöke volt, a továbbiakban tárca nélküli miniszterként a kormányzati közigazgatás irányításáért felel. Iváncsik Imre, aki a Honvédelmi Minisztériumban, mint államtitkár dolgozott, - szintén államtitkárként - átkerül Szilvásy György mellé. Helyette Vadai Ágnes szocialista parlamenti képviselő lesz július elsejétől a honvédelmi tárca államtitkára.

Kormányzati források szerint a kormányátalakítás egyik célja az volt, hogy a miniszterelnök megerősítse a kormányzás politikai hátterét, és a végrehajtás-szervezés, illetve az igazgatás hatékonyabban működjön. Ez utóbbi lesz Draskovics Tibor feladata, aki lényegében "egyszemélyes tárcaközi közigazgatási államtitkárként" dolgozik majd.

A szintén július 1-vel felálló kormánykabinet készíti elő a kormány számára az átfogó, stratégiai kérdésekben a javasolt álláspontot, és előzetesen konzultál a kormánypárti frakciókkal, azok vezetőivel. A kormánykabinetnek Kiss Péter, a társadalompolitikai kabinet vezetője, Veres János, a gazdasági kabinet vezetője, Szilvásy György, a nemzetbiztonsági kabinet vezetője, valamint a két pártelnök, Kóka János, az SZDSZ és Gyurcsány Ferenc, az MSZP elnöke a tagja. Létrejön egy új testület is az Államreform Bizottság bázisán: a politikai stratégiai testület.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Afganisztáni kínzásokról számolt be egy német lap

Tovább olvasom