Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

Az államfő Veszprém megyében folytatta országjárását

Országjárása második állomásaként Veszprém megyébe érkezett csütörtökön a köztársasági elnök, aki országjárását januárban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kezdte.
Az államfő országjárásának legfontosabb célja, hogy "figyelmet vigyen" magával minden megyébe, ahova ellátogat - mondta Schmitt Pál köztársasági elnök Veszprémben, az összevont megyei és városi közgyűlés ülésén.

Elmondta, Veszprém megyei látogatását a vörösiszap-katasztrófa által sújtott térségben kezdte, ahol szavai szerint a tragédia nyomán sok fájdalmas, összefogásból pedig számos kiváló tapasztalatot lehet szerezni. Mint kiemelte, ebben a térségben nemcsak felfogni, de kezelni, megoldani is kellett az emberi élet minden területére kiható helyzetet. Schmitt Pál úgy látja, a szakszerűség és a szolidaritás a bajban jelesre vizsgázott.

"Minden remény megvan rá, hogy ha nehezen is, de lassanként begyógyul a seb, amit a táj és emberek közössége kapott Kolontáron, Devecseren és Somlóvásárhelyen" - fogalmazott.

Az államfő felhívta a figyelmet arra is: Veszprém megyében, ahol nagyon sok az apró, 300-as lélekszám alatti település, ugyanúgy gond a munkanélküliség, a lehetőségek beszűkülése, a forráshiány, mint bárhol másutt az országban. Hozzátette, az önkormányzatok jó része az utóbbi évek során itt is túlélésre rendezkedett be, adósságcsapdával küzd.

Véleménye szerint fontos, hogy minden közösség jól ismerje a saját lehetőségeit és megtalálja a kitörési pontot; szerinte ez a pont Veszprém megye számára elsősorban a turizmus.

Schmitt Pál megemlítette, hogy például Balatonfüreden megújult a reformkori városmag, Pápán fürdőközpont épül. Mint jelezte, az Új Széchenyi terv jelentős forrásokat mozgósít turisztikai, foglalkoztatáspolitikai kezdeményezésekre.

Úgy fogalmazott: még sosem volt ilyen egységes szándék és egységes társadalmi elvárás a változásra.

Kiért arra, hogy 2011 első félévében Magyarország tölti be az EU soros elnöki tisztét. Az erős Magyarország egyebek közt erős, önbizalommal teli polgárokat jelent - tette hozzá.

Schmitt Pál a közgyűlési beszéde után elnöki elismerésben részesített három megyei és három városi polgárt.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere a közgyűlés előtt arról beszélt, hogy minden önkormányzatnak jelentős adóssága van a megyében. Hozzátette: a megye kiemelten fontosnak tartja a turizmus fejlesztését. Hangsúlyozta azt is, hogy a megyében országos átlag alatti a munkanélküliek száma.

Kovács Zoltán, Veszprém megye kormánymegbízottja közölte: ügyfélbarát, hatékony ügyintézést szeretne megvalósítani a megyében.

A közgyűlésen a Veszprém megyei közgyűlés frakcióvezetői is köszöntötték a köztársasági elnököt.

Az államfő Veszprém megyei látogatását Devecserben kezdte, ahol Toldi Tamás, a település polgármestere tájékoztatta arról, hogy a vörösiszap-katasztrófa után milyen lépések történtek.

Schmitt Pál Devecseren megtekintette az újonnan épülő lakóparkot is. Tóth Tibor polgári védelmi alezredes az MTI-nek elmondta, a 87 házból álló lakópark építése június 30-áig befejeződik. Az államfő Devecseren elnöki díszoklevélben részesített hat devecseri embert a vörösiszap-katsztrófa utáni kármentés és helyreállítás során végzett önkéntes munkájuk elismeréseként.

Olvasóink írták

 • 2. hát 2011. február 24. 20:31
  „" erős Magyarország egyebek közt erős, önbizalommal teli polgárokat jelent "
  Ez az ember hol él? Idegesít, bosszant a hülyesége. Szerintem valami agymosáson ment keresztül, vagy nem tudom.
  Fidesz párti ez javából!?”
 • 1. zoltanszabo 2011. február 24. 14:04
  „Ugye Shmidt P. nem írásban adja közre a mondandóját.
  Arról beszélt-e, hogy amit a nép összeadott 1,2 millárd Ft -ot--ebből 1 milliárdot MIÉRT NEM OSZTOTTAK SZÉT ????HOVA LETT? KI használja , ki a felelős elszámoló ?? v. már ezt is lenyúlták ????
  a MAL-felelősök mikor lesznek felelősségre vonva ???---soha!
  " egységes szándék, egységes társadalni elvárás... a VÁLTOZÁSRA !!!!!
  " erős önbizalom... " hát igen. Az van jó nagy a fityeszeseknek, meg negy pofa !
  Fityesz : a Nemzeti átverés kormánya !...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíj: a minisztérium tovább reformál?

További reformra szorul a magyar nyugdíjrendszer - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium nyugdíjrendszerről szóló tanulmányában. Tovább olvasom