Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Az állami egészségbiztosítási rendszerben maradna a többség

A biztosítottak 60-77 százaléka maradna a mai állami egészségbiztosítási rendszerben – hangzott el két új kutatás ismertetésekor a Generali-Providencia Biztosító által rendezett konferencián.
Az OECD felmérése szerint Magyarországon az egészségügyi kiadások 76 százalékát fedezi az állami egészségbiztosító (OEP), a magán kiadás pedig 21 százalék (ez utóbbi többsége gyógyszer kiadás).

Az adatokat Szalai Ákos, a BCE Közszolgálati tanszékének oktatója ismertette, aki elmondta, hogy arra a kérdésre, elő tudna-e teremteni 1 millió forintot egészségügyi kiadásra, 75 százalék válaszolt úgy, hogy képtelen lenne erre. Aki képes lenne előteremteni a pénzt, annak harmadát bankszámlájáról venné le, a többségét baráti-rokoni kölcsönből teremtené elő. Arra a kérdésre, hogy bent maradna-e a mai állami egészségbiztosításban, a megkérdezettek 60 százaléka válaszolt igennel, egyharmada viszont úgy nyilatkozott, hogy nem tud dönteni. A csekély számú biztosan átlépő a magasabb jövedelműek közül került ki.

Arra a kérdésre, hogy mire fizetnének havi rendszerességgel biztosítási díjat, első helyen állt a várakozási idő lerövidítése, másodikon a gyógyszer-, harmadik helyen pedig a vizitdíj költségének az átvállalása, míg a negyedik a szabad szakorvos megválasztásának lehetőségét lenne hajlandó biztosítani ezen a módon a maga számára. A kiemelt hotel szolgáltatás iránti igény csak a sor végén volt.

A felmérés másik tanulsága, hogy az üzleti biztosítókban jóval kevésbé bíznak az emberek, mint a kereskedelmi bankokban. Alulról a második helyen, a szakszervezetek után helyezkednek el a biztosítók, egy szinten a kormánnyal.

A másik felmérést a Medián készítette, erről Karácsony Gergely számolt be a konferencián. Az ő adataik szerint a megkérdezettek 77 százaléka maradna az állami egészségbiztosítóban és csak 16 százalékuk lépne át. Az átlépők itt is a magasabb jövedelműek és státuszúak csoportjából kerülnek ki.

Arra a kérdésre, hogy melyik biztosító a hatékonyabb, a többség a magánt jelölte meg, de amikor az volt a kérdés, hogy neki melyik jobb, akkor az államit választotta. Az előadó a potyautas magatartással magyarázta ezt a választást, azzal, hogy a jelenlegi rendszerben sokan kapcsolatok vagy hálapénz ellenében jutnak bizonyos szolgáltatásokhoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rémhír, hogy Ukrajnában nukleáris baleset történt volna

Rémhírnek nevezte és határozottan cáfolta Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság… Tovább olvasom