Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Az állampárti múlt is kockázati tényező lehet a nemzetbiztonsági ellenőrzésen

Két fideszes képviselő bővítené azt a kérdőívet, amelyet a nemzetbiztonsági ellenőrzés alá eső személyeknek kell kitölteniük. Javaslatuk alapján az érintetteknek arról is vallaniuk kellene, kapcsolatban álltak-e 1990 előtt a kommunista ideológia "kiszolgálására létrehozott szervezettel".
Demeter Ervin - aki az első Orbán-kormányban a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokért felelős tárca nélküli miniszter volt - és Németh Szilárd a nemzetbiztonsági ellenőrzés új szabályairól szóló törvényjavaslaton változtatna. A parlamenti honlapon olvasható módosító javaslatra az Index hívta fel a figyelmet csütörtökön.

Az ugyancsak fideszes Kocsis Máté és Csampa Zsolt által kezdeményezett törvényjavaslat szerint a nemzetbiztonsági ellenőrzés alá esőknek a kockázati tényezők között egyebek mellett arról kellene számot adniuk, hogy milyen magánjellegű kapcsolatot tartanak fenn külföldi állampolgárokkal, fogyasztanak-e alkoholt, s ha igen, milyen mértékben, szenvedtek-e alkoholfüggőségben, alkalmanként vagy rendszeresen fogyasztottak-e kábítószert, van-e házasságon, illetve élettársi közösségen kívüli kapcsolatuk, illetve álltak-e kapcsolatban a demokratikus jogállam alapelveit tagadó mozgalommal. E kérdéseket a házas-, illetve élettársakra vonatkozóan is meg kell válaszolni.

Demeter Ervin és Németh Szilárd ezt a sort bővítené ki. Indoklásuk szerint a nemzetbiztonsági kockázat teljes körű megítélése miatt szükséges rákérdezni, hogy az ellenőrzésen áteső kapcsolatban állt-e 1990 előtt "a kommunista (szocialista) ideológia kiszolgálására létrehozott szervezettel", vagyis tagja-e volt például az állampártnak.

Olvasóink írták

 • 6. bánki 2013. március 15. 06:45
  „1. pachakuti 2013.03.14. 16:22

  Rosszabb a helyzet !

  A spanyolok felajánlották az 1492-es affér kompenzálását. Szóval lehetnek hármas állampolgáraink is a parlamentben.
  a. terv : magyar, ha megmaradnak a kiváltságaink
  b. terv Izraeli, ha valami bűnügybe keveredünk -baj a víz és a föld hiány meg az a sok bennszülött palesztin
  c. terv Spanyolország, bár mostanság nem pörög a gazdaság

  ,,2013.03.06. 15:57 | gamegabor | Szólj hozzá!

  A spanyol kormány állampolgárságot és útlevelet adna az 1492-ben elűzött zsidók őseinek. Így kárpótolva őket és lendítve fel a spanyol gazdaságot.

  A Szent Inkvizíció drámai döntés elé állította a spanyol zsidókat: áttérnek vagy elhagyják az országot. Később ugyanez a sors várt a muzulmánokra is. Nekik is menniük kellett.

  Összesen körülbelül 100 ezer zsidó távozott "Spanyolországból", többségük az Ottomán Birodalomban telepedett le. A török Porta hatókörébe akkor Magyarország is beletartozott, ahol szintén számos spanyol zsidó talált menedéket. A kiűzöttek egy része Észak-Afrikába ment.

  Akik maradtak és áttértek, azokat is szigorú megfigyelés alatt tartották. Nem gyakorolhatták a zsidó vallást. Az antiszemitizmus Spanyolországban zsidók nélkül is fennmaradt. Franco tábornok a II. világháború alatt átadta a spanyol zsidók listáját a náciknak. Minden spanyolt összeírtak és nyilvántartottak, akiknek ősei zsidók voltak. A kereszténnyé lett zsidókat is! Hitler és Mussolini bukását követően a fasiszta Franco-rezsim minden erre utaló jelet eltüntetett. Sőt, udvarolni kezdtek a zsidóknak, hogy elnyerjék az USA támogatását. "”
 • 5. Mozimasiniszta 2013. március 14. 18:23
  „nicsak ! megszólaltak az amnéziások...”
 • 4. tatár 2013. március 14. 17:16
  „Akkor a kormány egy jelentős része felettébb komoly nemzetbiztonsági kockázat...:))))”
 • 3. _csutak_ 2013. március 14. 17:10
  „Megszűnik a fidesz?”
 • 2. szatyi 2013. március 14. 16:25
  „A sok fideszes tagnak-kormánytagnak lesz mit beírni utólag!”
 • 1. pachakuti 2013. március 14. 16:22
  „Örvendetes, hogy az izraeli-magyar kettős állampolgárság nincs befolyással a törvényhozói munkára, se a nemzetbiztonságra. Az viszont sajnálatos, hogy amennyiben ez a törvényjavaslat elfogadásra kerül a fél kormány és a fél Fidesz frakció mehet a süllyesztőbe.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varga: megfelelő a devizatartalék jelenlegi szintje

A devizatartalék optimális szintjének meghatározására többfajta szabályt alkalmaznak. Tovább olvasom