Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Az álláskeresés első lépése

Az álláskeresés nem az újságok lapozgatásával vagy az ismerősök kérdezgetésével kezdődik - ezt az alapvető szabályt a pályakezdők általában nem ismerik, de sokszor még a gyakorlott, már több munkahelyet megjárt szakemberek is szem elől tévesztik.

Az álláshelyek keresését mindig meg kell előzze a munkavállaló saját céljainak és lehetőségeinek a meghatározása. Ez nem csupán a felesleges utaktól, interjúktól és tesztektől kíméli meg a munkakeresőt, hanem esélyeit is növeli a vágyott állás elnyerésére. Minél átgondoltabb a pályázó, annál biztosabb sikerre számíthat, illetve annál kedvezőbb és meggyőzőbb képet festhet magáról egy meghallgatáson.

Siker és megelégedettség garantáltan nem érhető el akkor, ha a munkakereső nem fordított elegendő időt saját álláspiaci lehetőségei feltárására, a megcélzott munkakör megismerésére. Az alapos felkészülés, az információk megszerzése mellett pedig javasolt minden oldalról körbejárni azt, mi a célja a változtatásnak, mit kíván a munkavállaló e döntésével megvalósítani.

Legyen tisztában önmagával!

Rendkívül gyakori hiba, hogy a pályázók nem, vagy helytelenül tájékozottak saját értékeik felől, valójában fogalmuk sincs arról, hogy mit érnek a munkaerőpiacon, de nincsenek alapvető elképzeléseik a megcélzott munkakörről sem. Nincs válaszuk azokra a kérdésekre, hogy mit is szeretnének feladatul kapni, vagy milyen döntési, felelősségi lehetőségeket vállalnának fel. Pedig éppen ez lehet az egyik legmeghatározóbb egy állásinterjú során. Az interjúalany a negyvenöt-hatvan perces beszélgetés alatt szakmai hozzáértésével elbűvölheti hallgatóságát, ám ha saját céljait, terveit illetően bizonytalanságot, felkészületlenséget mutat, jócskán rontja értékelését. Roszszabb esetben a jelentkező alkalmasságának, hozzáértésének megítélését is kétségbe vonhatják: az addig félretehetőnek, figyelmen kívül hagyhatónak diagnosztizált hibák vagy hiányosságok hangsúlyt kapnak. Ilyenkor az állást betölteni kívánó anyaga a nemkívánatos fájlok közé kerülhet - és hosszú évekig maradhat ott.

Képzelje el az ideális céget!

Az álláskeresés első lépése tehát annak meghatározása, hogy valójában mit keresünk. Nem kizárólag a megfelelő feladatkört kell megfogalmazni - persze ez is elengedhetetlen. Tisztázni kell azt is, milyen cégnél kíván munkát vállalni az álláskereső: ez is befolyásolja ugyanis az esélyeket. Kiindulásként a megfelelő cég kívánt méretét (alkalmazottak körülbelüli száma, éves forgalom stb.) illik meghatározni. A kisebb dolgozói létszámmal működő vállalatnál magasabb pozíció pályázható, természetszerűleg szélesebb felelősségi körrel, ám kis- vagy közepes méretű beosztotti gárdával. Százakat, esetleg ezreket foglalkoztató munkahelynél alacsonyabb beosztás, szűkebb látókör, de esetleg több embert irányító állás lehet reális. (Megjegyzendő persze, hogy óriás- esetleg nagyvállalatoknál a szűkebb feladatkör arra utal, hogy a munkafolyamatok rendkívül elaprózottak, egy-egy dolgozóra azoknak csak tört része jut, ugyanakkor ezt nemzetközi cégeknél, központosított egységeknél sokszor kompenzálja az országhatárokon átnyúló együttműködés lehetősége.)

A tulajdonosi háttérről is érdemes döntésre jutni: eltérő kultúrák más-más atmoszférát, irányelveket jelentenek. Előnyös, ha az alkalmazó cég kultúrája harmonizál a munkavállaló személyiségével, felfogásmódjával, munkastílusával. Egy germán típusú vállalat általában merevebb hozzáállású, például a munkaidő betartatását illetően, a baráti és kötetlen légkör ritkábban jellemzi. Ugyanakkor az angolszász cégkultúra zömében szabadabb, kötetlenebb és a szigorú erkölcsök kötötte viselkedés helyett inkább a teljesítményre koncentrál, az eredményt követeli meg partnerétől. Francia fennhatóság alatt működő vállalatoknál elvétve nyerhet az álláskereső szimpátiát a nyelv ismerete nélkül. Kivételek persze - szerencsére - akadnak, de előnyős tudni, mi várható - és azt is, miként sikerre vezető viselkedni a megpályázott alkalmazó megnyeréséért.

Mi lesz a dolgom?

A teljes győzelem érdekében azonban még maradtak teendők. Tudatosan, tisztán kell látni, hogy az adott pozíció elnevezése a valóságban milyen feladatkört takar. Az állás elnevezését tekintve persze ahány vállalat, annyi szokás - főleg akkor, ha keresett, "hiánycikk" szakértelemről van szó. Ilyenkor a csábítás érdekében az alkalmazó meglepően körmönfont lehet, esetleg divatos elnevezéssel "árul" kevésbé kedvelt feladatköröket, vagy a valóságosnál hangzatosabb, magasabb beosztást sugall a jelentkezőnek. Végső esetben csak az interjú során derül ki a turpisság - a felelősségekről ekkor kell megegyezni. Felkészülni azonban - mindezek ellenére - érdemes. A szokásos (tankönyvi) feladatkörök és cégstruktúrák megismerése, az információáramlási modellek tanulmányozása, a szervezeti egységek közötti összefüggések feltárása biztonságot ad a pályázónak még akkor is, ha az adott társaság némileg eltér az általános formától. A rendszer ismerete ráadásul nemcsak a munkavállalónak fog segíteni a kívánt feladatkör elnyerésében, nem csupán számára jelent védelmet nem óhajtott állások kikerülésében, de rutinosabbá neveli arra, hogy az alkalmazót is biztosabban győzze meg az őt igenlő választásáról.

Vállalat, pozíció, feladat - ezek tisztázása az álláskeresés első lépése, az újságok lapozgatása csak ezután hozhatja meg a várt sikereket.

Hámori Judit, a Recruitment International Magyarország Kft. vezető tanácsadója

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MiniMax-nap Csornán

Csorna. A Szülőföldünkért Egyesület szervezésében MiniMax-nap lesz a városban holnap a… Tovább olvasom