Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Az álláskeresés lelki háttere

A statisztikák szerint a mai pályakezdők aktív életük során legalább tizenöt munkahelyen megfordulnak, nem árt tehát az állásváltásokra lelkileg is ráhangolódniuk.

Akár az utcára kerülve kényszerül álláskeresésre, akár azért akar váltani az ember, mert meglévő helyén rosszul érzi magát, általában lelkileg nehezen éli meg ezt az állapotot. Pedig a sikeres továbblépéshez épp önbizalomra, határozott megjelenésre van szükség. Ezért nem árt tudni, hogy ma már nem tekintik csapongó vándormadárnak azt, aki többször is munkahelyet cserél.

A téma kapcsán a megyei munkaügyi központ trénere, Kleizerné Tamás Györgyi először arról beszélt lapunknak, miért jutnak a legtöbben állás változtató elhatározásra. Általában ugyanis nem a kereset az elsődlegesen meghatározó szempont. Sokat számít a tapasztalatok alapján, hogy kielégíti-e a munkavállalót a feladat, amit nap mint nap végeznie kell, vagyis hasznosnak érzi-e magát.

A rossz munkahelyi légkör, a munkatársak közti tisztázatlan kompetenciahatárok szintén okot adhatnak az új hely keresésére. Emellett nyomós, a döntést befolyásoló érv lehet, ha a dolgozó munkája mellett nem tud eleget tenni családi kötelezettségeinek, esetleg a munkábajárást nem tudja megfelelően megoldani. Ha már komoly az állásváltoztató elhatározás, a szakember akkor is körültekintést javasol, óva int az elhirtelenkedett telefonálásoktól, felmondásoktól.

A biztos helyet, az azzal járó juttatásokat szerinte nem szabad előrelátás nélkül feladni, úgymond asztalt borítani. Először alaposan körül kell nézni a továbblépési lehetőségeket illetően az ismerősök, a pályázatok, illetve a munkaügyi központ kibővült szolgáltatásai révén. Úgy véli, akkor a legjobb továbbállni – addig nem is érdemes erről beszélni –, ha már az új munkaszerződés aláírásra került, különben hoppon maradhat a váltani akaró.

Ide tartozik:

Az elbocsájtás feldolgozása (2002-10-29) >>
Menni vagy maradni? (2002-10-29) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárják az átjárót

Vasútépítési munkák miatt lezárják Győrött, a Rozgonyi utca–Pusztaszeri utca közötti közúti… Tovább olvasom