Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 17°C | 26°C Még több cikk.

Az amerikai csapatok azonnali kivonását követelik Irakból

Nyolcvanezer, Irakban állomásozó amerikai azonnali kivonását és a teljes haderő két éven belüli visszavonását követeli a Demokrata Párt. A pártelnök Howard Dean hazudozással vádolja Busht.
"Az ötlet, hogy nyerhetünk Irakban egyszerűen hibás" - jelentette ki az NBC san Antonio-i rádióadójának nyilatkozva Howard Dean, a Demokrata Párt elnöke. A harcias baloldali Dean szerint a Nemzeti Gárda és a tartalékosok alakulatait, mintegy nyolcvanezer katonát az Irakban állomásozó százharmincezerből azonnal ki kéne vonni, a fennmaradó csapatokat pedig két éven belül.

"Láttam már ilyet, Vietnamban is mindig azt mondták, hogy minden a terv szerint halad, csak még egy év kell. Ez 25 000 amerikai katona fölösleges halálát okozta" - mondta Dean. A demokrata pártvezér ugyanakkor visszautasította, hogy ez kivonulás lenne, ő "stratégiai átszervezésnek" nevezte az elképzelést.

Dean szerint ugyanis az amerikai csapatoknak Irak helyett egy "baráti" közel-keleti államból kéne folytatniuk harcukat Abu Muszab al-Zarkavi ellen, aki a pártvezér szerint csak az amerikai megszállás miatt ment Irakba. Dean az amerikai csapatok új bázisországát nem nevezte meg, írja az NBC.

Afganisztánba viszont 20 000 katonát küldene Dean, mert "ott szívesen látnak, és ott nincs elég csapat a feladatok elvégzésére". Afganisztánban a brit haderő veszi át az amerikaiak szerepét.
Helyes tett, hazugsággal fűszerezve

"Bush elnök helyesen tette, hogy megbuktatta Szaddámot, de ezt másként is lehetett volna. Most azon kell gondolkoznunk, hogy hogyan vonulhatunk ki Irakból, ahol a lakosság nyolcvan százaléka távozásunkat akarja. Irak az irakiak problémája. Le kell venni a célkeresztet katonáink unformisáról" - mondta Dean az NBC-nek.

Dean hazugsággal is megvádolta Busht. Az elnök a múlt héten a demokraták egyre heevsebb támadásaira reagálva megjegyezte, hogy az ellenzék is megszavazta az iraki hadműveleteket, mégpedig pontosan ugyanazok a titkosszolgálati jelentések alapján, amiket a Fehér Ház is látott. "Ez nem igaz" - jelentette ki Dean, aki szerint Bushék lényeges információkat, így az iraki atomprogram és a tömegpusztítófegyver-program létét cáfoló titkosszolgálati jelentéseket is elhallgattak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aki alkuszik, többnyire jobban jár

A karácsonyi vásárlási lázban annak néztünk utána, vajon lehet-e az üzletekben alkudni az árakra. Tovább olvasom