Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Az amerikai fogolykínzásos esetek 2/3-a büntetlen marad

Az Irakban és Afganisztánban létrehozott amerikai börtönökben és fogolytáborokban elkövetett gyilkosságok tetteseinek kétharmada büntetlen marad. A Pentagon mindazonáltal fenntartja állítását, miszerint "lelkiismeretesen" kivizsgálják a börtönökben tapasztalt túlkapásokat.
A Human Rights First amerikai emberi jogi szervezet 128 oldalas jelentése szerint a katonai bíróságok jegyzőkönyvei, lapjelentések és más dokumentumok alapján készült összeállítások szerint 34 esetből mindössze 12-ben büntették meg azokat az amerikai katonákat, akiket felelőssé tettek a foglyok feltételezett vagy bizonyított, kínzások általi megölésében. A legsúlyosabb ítélet öt hónapi börtön volt.

A Pentagon mindazonáltal fenntartja állítását, miszerint "lelkiismeretesen" kivizsgálják a börtönökben tapasztalt túlkapásokat, beleértve a haláleseteket is. Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter januárban arról számolt be, hogy mintegy 250 embert "büntettek meg ilyen vagy olyan módon". Ugyanakkor az áldozatok családtagjai megkérdőjelezik az amerikai hadsereg vizsgálatainak komolyságát.

Egy iraki tábornok fia szerint ugyanis apját, akit 2003-ban az amerikaiak elleni fegyveres felkelés támogatásával gyanúsítottak, elmondása szerint fogva tartói egy bázison barbár módon megkínozták, mielőtt megölték. A kihallgatás vezetőjét, akit eredetileg gyilkossággal vádoltak, idén januárban egy amerikai katonai törvényszék gondolatlanságból elkövetett emberölésben marasztalta el, de csupán megrovásban részesítették.

Védője szerint az esküdtszék elfogadta a vádlott ama érvelését, hogy elöljáróitól kapott világos útmutatás hiányában saját belátása szerint cselekedett. A tábornok fia viszont úgy vélekedett: az alacsonyabb rangú katonák nagyon is egyértelmű parancsokat kapnak feljebbvalóiktól a foglyokkal való bánásmódot illetően.

Egy másik esetben, az Abu Graib börtönben meghalt fogoly halálának ügyében az egyetlen bíróság elé állított katonát is felmentették. Ez utóbbi áldozat egyike volt azoknak, akik rajta voltak a 2004-ben a nemzetközi sajtóban megjelent, nagy felzúdulást kiváltó fotókon. A felvételeken amerikai katonák bántalmaztak és megaláztak iraki foglyokat.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választás előtt a labdarúgók

Mandátumának lejárta előtti utolsó ülését tartotta a megyei labdarúgó-szövetség elnöksége, amelyen… Tovább olvasom