Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Az amerikai nagykövetség csak tájékozódik

Az amerikai nagykövetség összesítést kért a Legfőbb Ügyészségtől a kiemelt büntetőügyekről - írta a Magyar Nemzet.
Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének munkatársai rendszeresen találkoznak kormánytisztviselőkkel, politikusokkal, elemzőkkel és a civil társadalom képviselőivel, hogy minél jobban megértsék az országos és nemzetközi jelentőségű ügyeket, ez a diplomaták munkája - közölte a nagykövetség csütörtökön.

A diplomáciai képviseletet azokkal a sajtóhírekkel kapcsolatban kereste meg az MTI, amelyek szerint a nagykövetség összesítést kért a Legfőbb Ügyészségtől a kiemelt büntetőügyekről, a többi között a Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökkel szembeni eljárásról.

Az amerikai nagykövetség számos ügyben kért információt és statisztikákat a Legfőbb Ügyészségétől is, "ugyanúgy, ahogy sok más kormányhivataltól és nem kormányzati szervezettől is kértünk tájékoztatást és számadatokat" - olvasható a nagykövetség állásfoglalásában.

A diplomáciai képviselet közlése szerint Washington minden évben kiadja a világ valamennyi országáról, köztük Magyarországról szóló emberi jogi jelentését.

A Magyar Nemzet csütörtöki számában a Legfőbb Ügyészség megerősítette, hogy az amerikai nagykövetség összesítést kért tőlük a kiemelt büntetőügyekről.

A Népszabadságnak pedig Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos nyilatkozott, aki szerint a nagykövetség ezen lépése "túlment minden határon".

"Kérdezzük már meg a mi külképviseletünket, hogy például érdeklődhetnek-e egy volt amerikai szenátor elleni büntetőeljárásról... Vajon milyen választ kapna Szapáry György nagykövet, ha ezt megtenné" - tette fel a kérdést a kormánybiztos. Budai Gyula arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok nagykövetsége korábban tőle is kért információkat az elszámoltatással kapcsolatban, majd az amerikai nagykövet, Eleni Tsakopoulos Kounalakis egy nagyköveti találkozón személyesen is kérdezte a Sukoró-ügyről.

Budai Gyula jelezte, hogy január 24-én ismét találkozik nagykövetekkel és változatlanul nyitott arra, hogy tájékoztassa őket az elszámoltatásról.

A kormánybiztos szavaira a nagykövetség külön nem kívánt reagálni.

Olvasóink írták

  • 2. SP 2012. január 12. 11:46
    „USA Magyar nagykövetet hasonló kéréssel melegebb éghajlatra küldenék.”
  • 1. zero 2012. január 12. 11:10
    „http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=a4UPPaHbhkY Ezt vizsgáld amerika”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ipsos: a lakosság 84 százaléka szerint rossz irányba tart az ország

Lesújtó véleménye van a választóknak mind a kormány, mind az ellenzék teljesítményéről - derül ki a… Tovább olvasom