Délmagyar logó

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 6°C | 16°C

Az amerikaiak elismerték a fogolykínzásokat

Az amerikai védelmi minisztérium elismerte az iraki foglyok elleni visszaéléseket, melyeket, a 2003-2004-es időszakot vizsgáló Pentagon-jelentés említ meg.
17 napon keresztül láncra verve, kenyéren és vízen tartottak iraki foglyokat az amerikai speciális egységek katonái Irakban. Erre most pénteken derült fény egy nyilvánosságra hozott katonai jelentésből. Az eset 2004 novemberében történt, a Pentagon azonban mostanáig hírzárlatot rendelt el róla.

Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója nevű szervezet viszont az információ szabadságára vonatkozó törvényre hivatkozva elérte, hogy a minisztérium bírósági döntés után kiadja az iratokat. A dokumentumokból a többi között az derül ki, hogy a foglyokat nagyon piciny cellákba zsúfolták be, volt köztük, akit mezítelenül tartottak arra hivatkozva, hogy állandóan maga alá vizel és a foglyokat üvöltő zenével zaklatták, hogy ne tudjanak aludni és kommunikálni egymással.

Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniójának ügyvédje szerint ezek a kormányzati dokumentumok is alátámasztják, hogy a fogolykínzás igenis elterjedt gyakorlat Irakban, Guantanamon és Afganisztánban. A Pentagon szóvivője viszont azt állította, hogy a most előkerült dokumentumok korábbi időszakra vonatkoznak és azóta a Pentagon kinyomozta és megszüntette a visszaéléseket.


Járai Judit (Washington)
(Krónika hírszolgálat)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EU-csúcs: 2008-ig megoldást kell találni az alkotmányra

Brüsszelben pénteken megkezdődött az EU-tagállamok csúcsértekezletének második napja, amelyen többek… Tovább olvasom