Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Az Amnesty International is kéri Ádert, ne írja alá

Arra kéri az Amnesty International (AI) a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a Magyarország alaptörvényének negyedik módosítására vonatkozó törvényt, mert az álláspontjuk szerint korlátozhatja az alapvető emberi jogokat.
Az Amnesty International Magyarország az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében "nyomatékosan kéri" Áder Jánost, hogy "vétózza meg" az alaptörvény hétfőn elfogadott módosítását tartalmazó törvényt, mert az "nincs összhangban Magyarország nemzetközi emberi jogi kötelezettségeivel".

A nemzetközi jogvédő szervezet emlékeztetett arra, hogy Salil Shetty, az AI nemzetközi főtitkára még a parlamenti döntés előtt levélben kérte a magyar miniszterelnököt arra, a nagyobbik kormánypárt elnökeként akadályozza meg, hogy az alaptörvény negyedik módosítására vonatkozó törvényjavaslat elfogadásával korlátozzák az alapvető emberi jogokat.

Szombati közleményükben felidézték azt is, hogy az AI már az alaptörvény 2011. áprilisi elfogadásakor és 2012. januári hatálybalépésekor is kifejezte aggodalmát a nemzetközi és európai emberi jogok megsértésével kapcsolatban.

Az AI akkor arra hívta fel a figyelmet, hogy emberi jogi szempontból különösen problematikusnak tartják a törvényjavaslatban a család "túl szűk, szexuális irányultság, illetve a családi állapot alapján diszkrimináló" definícióját, továbbá a hajléktalan emberek "kriminalizálását". Az AI véleménye szerint továbbá a tervezett módosításnak a véleménynyilvánítás szabadságáról szóló cikke túlságosan tág és homályos megfogalmazást tartalmaz, ezért alkalmas a véleménynyilvánítás szabadságának önkényes korlátozására. Az Amnesty International arra kérte a magyar miniszterelnököt, biztosítsa, hogy az alaptörvény javasolt negyedik módosítását ne szavazzák meg, és ne iktassák törvénybe addig, amíg az nincs Magyarország nemzetközi emberi jogi kötelezettségeivel teljes összhangban.

Az Országgyűlés hétfőn 265 igen szavazattal, 11 ellenében, 33 tartózkodás mellett szavazta meg az alaptörvény negyedik módosítását, amely az alaptörvény részévé teszi az Ab által megsemmisített átmeneti rendelkezések nagy részét. Ezek közé tartozik a kommunizmus elítéléséről szóló nyilatkozat és az egyházaknak az Országgyűlés általi elismerésének rendje. Rögzítették továbbá a felsőoktatási hallgatói szerződések lehetőségét, a közterületen lakás megtiltását, valamint azt, hogy az Alkotmánybíróság csak az alaptörvényben foglalt eljárási követelmények szempontjából vizsgálhatja felül az alkotmányt.

Az alkotmánymódosítás ellen az elmúlt napokban több ellenzéki párt, civilek, külföldi politikusok és uniós intézmények is tiltakoztak.

Hétfőn a berlini látogatáson tartózkodó Áder János államfő azt mondta: egy későbbi időpontban fejti ki álláspontját az alaptörvény-módosításról.

Olvasóink írták

 • 6. czindi 2013. március 15. 13:03
  „3. HUNNE , Te hol élsz? Remélem, nem Magyarhonban!? Itt a teféléd nem igazán kellenének! Az AI pedig tényleg húzzon el a p...a. Kevés szervezet ártott annyit MO-nak, mint ez a gyülevész libsi had... Az (igazságtalan) Trianoni békeszerződés (?)
  nem csak területeket csatolt el, nemcsak iszonyatos kárpótlásokat fizettetett a magyarokkal a területeinket ajándékba kapóknak, de (hál´Isten!) követeléseket is megfogalmazott a rablóknak, amiket illene, de a mai napig nem tartanak be! no ott kúpászkodjon ez a tetvedék szervezet! És mielőtt kiabálnál, messze nem vagyok FIDESZES!”
 • 5. bánki 2013. március 14. 02:06
  „Kit érdekel egy libsi-bibsi gittegylet véleménye ?”
 • 4. csergemerge 2013. március 13. 17:28
  „Az alkotmány Magyarország belügye.”
 • 3. HUNNE 2013. március 13. 16:49
  „1. Koszta 2013.0313. 12:23 Azert mert a Szlovak kormany intezkedesei ellen nem tett semmit az AI az nem azt jelenti hogy a Magyar kormany modositott alaptörvenyei ellen se tegyen?Magyarorszagot a FITYESSZEL meg ORBAN VIKIVEL(vagy inkabb epp ez miadt) az Unioban kb. annyira szeretik mint a kutyaszart a cipöjükön!”
 • 2. Mozimasiniszta 2013. március 13. 13:12
  „Az Amnéziás Intercionisták , Jeruzsálemben kuncsorogjanak ! és követelőzzenek !”
 • 1. Koszta 2013. március 13. 12:23
  „Az AI inkább kérje a szlovák kormányt meg a román kormányt, meg a szerb kormányt, hogy a magyarrellenes intézkedéseiket és azok hangulatkeltő következményeit, a magyarveréseket szüntesse meg, mert ezek sokféle jogot sértenek...
  Aki ugyanis pl. a "kollektív bűnösség", azaz a Benes-dekrétumok ellen egy szót se szól, amiket szolvákiában a mai napig helyben hagytak, érvényben tartanak... És az AI nem emelt szót ez ellen... Az nekem ne papoljon emberi jogokról! Azaz ne csak nálunk, magyarországon papoljon róla! Mert cefetül hiteltelen...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: Orbán és Matolcsy bedöntötte a forintot

Az MSZP szerint "az Orbán-Matolcsy kettős ismét bedöntötte a forintot", amivel "a Fidesz Zrt.… Tovább olvasom