Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Az anyák megmentőjére emlékeztek

A Győr-szigetiek Baráti Köre öt éve helyezett el táblát Semmelweis Ignác tiszteletére a városrész gyermekorvosi rendelőjének falán. A Semmelweis-nap alkalmából hétfőn délután megkoszorúzták a márványtáblát, majd az Egészséges Nemzedékért Alapítvány kitüntetéseit adták át.
Az anyák megmentőjére emlékezve, dr. Schmidt Péter alpolgármester vezetésével, a Semmelweis-nap alkalmából hétfőn délután koszorúzták meg a márványtáblát. Az ünnepség ezt követően az Egészséges Nemzedékért Alapítvány kitüntetéseinek átadásával folytatódott az Amstel Hattyú étteremben. Az összejövetelen dr. Schmidt Péter felkérésére dr. Németh Elemér főorvos ismertette a neves „sebészdoktor és szülész” életútját, felfedezése jelentőségét, majd átadták az idei Semmelweis-díjakat, okleveleket. Dr. Németh Elemér volt szigeti sávfőorvost érdemei elismeréséül részesítették a díjban, dr. Rácz Sándort a civil szervezetek fejlesztéséért végzett tevékenységéért, a Revita Televíziót és a Kisalföld szerkesztőségét pedig a népegészségügyi ismeretek terjesztéséért díjazták. A továbbképzésekben nyújtott teljesítményéért oklevéllel tüntették ki dr. Szanyó Ferenc főorvost, az egészségügyben végzett áldozatos munkájáért pedig Polgár Ervinnét és Ábrahám Tibornét. Az ünnepség végén a kitüntetettek nevében dr. Rácz Sándor mondott köszönetet, útmutatónak értékelve az Egészséges Nemzedékért Alapítvány munkáját.

Semmelweis Ignác Fülöp

Semmelweis Ignác Fülöp Budán, 1818. július 1-jén született, jómódú fűszerescsaládba. Hadbírónak szánták, de ő az emberek doktora kívánt lenni. Huszonhat évesen lett orvos és szülészmester. A bécsi szülészeti klinikán figyelt fel arra, hogy azon az osztályon, ahol azokat az orvostanhallgatókat oktatták, akik a boncolási gyakorlat után érkeztek a szülészetre, sokkal több anya halt meg, mint azon az osztályon, ahol csak bábanövendékeket képeztek. Így érte az a megrendítő felismerés, az orvosnak, bizony köze van a halálos kórhoz. A boncolást végző orvos a kezén viszi a fertőzést tovább. Megállapította, hogy a halálos kór vérmérgezés. Fertőtlenítőként a klórmészoldatot találta legmegfelelőbbnek. Felettese, Klein professzor kezdetben gúnyolódott elképzelésén, de végül beleegyezett, hogy a kórtermek ajtajánál klórvizes lavórt helyezzenek el, és abban mindenki megmossa a kezét. Az eredmény gyorsan megmutatkozott: drasztikusan csök kent a halálozások száma. Sajnos azonban a szülészek többsége ellenségesen fogadta e felfedezést. Semmelweis 1850-ben Pestre költözött, a Rókus Kórház főorvosa lett, 1855-től a pesti egyetem szülészeti klinikájának professzora. Az intézményben a gyermekágyi lázban meghalt anyák száma drasztikusan csökkent. Magyarországon kötelezővé lett a klórvizes mosakodás, külföldön azonban alig talált követőkre. Az anyák életéért folytatott szüntelen harc, a csalódások felőrölték idegrendszerét, 1865-ben a bécsi ideggyógyintézetben hunyt el, egy korábbi műtét során szerzett sérüléséből fakadó vérmérgezés következtében...
Mit üzen nekünk, a mai rohanó világban élőknek az az orvos-tudós, akit a világ 10 legkiválóbb orvosaként tartanak számon? Szerényen élve, az élet egyszerűbb dolgait is komolyan véve kell küzdeni az emberiség boldogulásáért, segítve minden elesettet. Büszkék lehetünk arra, hogy egy Semmelweisszel ajándékozott meg minket, magyarokat a Teremtő. Ezért áldozunk minden évben mi, győriek emlékének ünnepségekkel, valamint az „Egészséges Nemzedékért Alapítvány–Semmelweis-díj” átadásával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megalakult Szlovákia új parlamentje

A 150 képviselő eskütételével kedden Pozsonyban megalakult Szlovákia új, hat pártból álló… Tovább olvasom