Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Az AOL a zenére koncentrál

Az amerikai megavállalat, az American OnLine hosszú vajúdás után elindította a Kazaa vetélytársának szánt, fizetős zeneszolgáltatását.
Már több mint egy éve folytak a tervezések, előkészületi munkák és a kivitelezés, mire elkészülhetett a szolgáltatás. A késlekedésben nagy szerepe volt azoknak az aggodalmaknak, melyek egy ilyen típusú szolgáltatás létét kérdőjelezték meg, mondván, az emberek nem hajlandóak fizetni az online letöltött zenéért. A Pressplay-re és a Rhapsody-ra hasonlító program abban különbözik társaitól, hogy az Internet-szolgáltatóként is ténykedő AOL 27 millió ügyfele elé tárja ki a lehetőség kapuját - azaz ez az eddigi legnagyobb ilyen irányú kísérlet. Ráadásul a fogadtatást nemcsak a cégnél, hanem a nagy kiadóknál is folyamatosan figyelik.

Az AOL-nál arra is felhasználják a Musicnet beindulását, hogy előtérbe helyezzék prémium szolgáltatásaikat - azaz egyben igyekeznek megdolgozni ügyfeleiket, hogy azok kinyissák pénztárcájukat az internetes tartalmak felé. Egy hasonlattal élve: azt szeretnék végrehajtani az Interneten, amit az HBO a tévében.

Az elmúlt hét hónap a lázas fejlesztés jegyében telt: az AOL fejlesztői azon munkálkodtak, hogy a Musicnet technológiáját beleintegrálják egyéb AOL szolgáltatásokba. Emellett kidolgozták a fizetési kvótákat is: 4 dollárért egy felhasználó 20 számot tölthet le - egy hónapon belül. Ezen kívül lehetősége van 20 streaming audioanyag meghallgatására is. 9 dolláros havidíjért cserébe nincsen korlátozva sem a letölthető dalok, sem a meghallgatható streamingek száma. Ennek a duplájáért, azaz 18 dollárért ráadásul még 10 számot CD-re is írhat a felhasználó (ennek a csomagnak a létkérdése azért erősen vitatott, hiszen egy eredeti CD ára körülbelül 12-15 dollár).

Jelenleg ezen ˝csomagok˝ érhetők el a Musicneten, de az AOL tervezi, hogy az év folyamán egy olyan lehetőséget is felkínál ügyfeleinek, melyben minden egyes, CD-re írható dal után lehetne fizetni. Miért fontos ez? Azért, mert a letöltött zenét csak és kizárólag az adott számítógépen lehet meghallgatni, így például hordozható CD-lejátszóban nem lehet élvezni az Internetről letöltött dalokat.

Magának a szolgáltatásnak az igénybevételhez egyébként szükség van az AOL-hoz való bejelentkezésre - így az AOL szoftver birtoklására is. Ez némileg azért komplikálja a dolgokat, egyúttal elérhetetlenné téve a Musicnetet azok számára, akik nem bírnak előfizetéssel az AOL-nál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Légi biztonság: a Malév rossz helyezést kapott

A német AERO International légiközlekedési szaklap elkészítette a hatvanhat legnagyobb légitársaság… Tovább olvasom