Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Az apadás miatt lényegesen mérsékelték a védekezési szinteket a Közép-Tiszán

A Tisza és a Zagyva folyamatos apadása miatt több védelmi szakaszon mérsékelték az árvízvédelmi készültséget, így a harmadfokot a pénteki 304 helyett csak 53 kilométer hosszon tartanak fenn - közölte a területi vízügyi igazgatóság védelemvezetője szombaton az MTI-vel.
A változások miatt másodfokú készültség 457, míg harmadfokú a megjelölt 53 kilométeren, a Hortobágy-Berettyó jobb partján, Karcag és Kisújszállás között van érvényben - tette hozzá Lovas Attila vízügyi igazgató. Tájékoztatása szerint a Közép-Tiszán az elmúlt 24 órában a felső szakaszokon 15-16, Szolnok alatt 6-7 centiméterrel csökkent a vízszint, az apadás várható üteme az elkövetkezendő nap során felgyorsul, 15-28 centiméter között lesz.

Az olvadás miatt a jégzajlás mértéke is csökkent a Tiszán, a folyó középső szakaszáról parti jeget és 10 százalékos jégzajlást jelentettek. A felmelegedés miatt a jég vastagsága is csökken, jelenleg maximum 5 centiméternyi. A Zagyván Alattyán fölött már csak parti jég van, alatta még megszakításokkal áll a jég. A Tisza-tó menti szakaszon továbbra is első fokú jeges árvíz elleni készültség van érvényben a kiskörei vízlépcső védelme érdekében.

A Heves Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága visszavonta a Tisza-tó területén a halászati, horgászati tilalmat, és a harmadfokú árvízvédelmi készültség megszűnésével a hajózás és a gáton való közlekedés is megindulhat a Tisza teljes középső szakaszán.

Árvíz elleni védekezési munkálatok sorában a szivárgó és fakadóvizek átemelését folyamatosan végzik Tószegen, Tiszasülyön, Tiszaburán a templomnál és a falu határában, valamint a szolnoki Gutenberg téren.

Az elmúlt 24 órában a lassú olvadás miatt árnyalatnyit csökkent a belvizes terület, jelenleg 519 négyzetkilométer áll víz alatt. Hatvanöt szivattyútelepet üzemeltetnek a vizek átemelésére, tegnap 2,3 millió köbmétert juttattak a befogadókba.

Az ár- és belvíz elleni védekezésben az elmúlt napon 819 ember vett részt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt nap alatt több mint négyezer honosítási kérelem

Az egyszerűsített honosítási eljárás indulása óta eltelt öt nap alatt 4102 kérelem érkezett, többek között Dohából, Isztambulból és Buenos Airesből. Tovább olvasom