Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Az apák hatása a pubertás lányaikra

Az apáknak komoly befolyásuk van arra, hogy lányuk mikor lép a pubertás korba, vagyis mikor következik be a nemi érés – állapították meg amerikai kutatók.
A pennsylvaniai állami egyetem tudósai ezt egy olyan vizsgálatból szűrték le, amelyben kétezer diáklányt kérdeztek meg. A tanulmányról hírt adó wissenschaft.de című német tudományos hírportál szerint a vizsgálatból kiderült: a biológiai apa nélkül felnövő lányok korábban lépnek a pubertás korba, mint azok, akik együtt élnek apjukkal. A kutatók véleménye szerint e mögött az apai feromonok illata keresendő. (A feromonok olyan illatanyagok, amelyek a biokémiai kommunikáció során egy fajon belül adnak jeleket hím- és nőneműek között. Ebből a kommunikációból más fajok ki vannak zárva.)

Az apai feromonok a kutatás szerint időben legalább három hónappal eltolják a lányok pubertáskorának kezdetét. Az ok az, hogy ezáltal később következzen be a lányoknál a fogantatás lehetősége. Ezzel szemben a fél- vagy unokatestvérek jelenléte, vagy pedig a városi élet a korai pubertáskor megjelenéséhez vezet, a fiútestvérek jelenléte pedig nincs befolyással az első havi vérzésre.

A kutatás során a diáklányokat arról kérdezték, mekkora és milyen összetételű a családjuk, milyen a szociális környezetük és mikor volt az első havi vérzésük. Az apa nélkül nevelkedőknél az első menstruáció átlagosan három hónappal korábban következett be, mint azoknál a fiatal nőknél, akik együtt éltek apjukkal. Minél hamarabb hagyta el az apa a családot, annál hamarabb következett be az első menstruáció.

A kutatók szerint ez egyértelműen arra utal, hogy a fiatal nők az apa által kisugárzott illatanyagok nélkül korábban válnak nemileg éretté. Ezt korábban az állatvilágban folytatott kutatások bizonyították, az emlősállatoknál például az apaállat olyan feromonokat termel, amelyek nyomán a nőstényutódok később válnak nemileg éretté.

Az embereknél is felfedezték azt a gént, amely a feromonokra reagáló fehérjét hordoz és innen ered a tudósok következtetése, hogy ezek az illatanyagok az embernél is hatással lehetnek a nemi érésre.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meddig maradnak a tüntetők az utcákon?

Tovább olvasom