Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Az Apple Intelre váltott

Bejelentették, hogy az Apple számítógépei áttérnek az Intel processzorainak használatára.

A programozók számára tartott fejlesztői konferencián Jobs a korábbinál is meglepőbb hírt közölt, amikor bejelentette, hogy a vállalat már jó ideje dolgozik az Intel processzorokon futtatható Mac OS X fejlesztésén. A döntés radikális fordulatot jelent a cég történetében. A bejelentés fényében talán az IBM, a korábbi processzorgyártó a legkisebb szereplő a történetben, mivel őket egyáltalán nem rendíti meg az Apple döntése, ám szinte minden jelenlegi határvonalat átszabhat a ma nyilvánosságra hozott döntés a személyi számítógépek világában.

Az Apple sikere mögött többek között mindig is az ált, hogy a cég képes volt minőségi hardverével tökéletesen kompatíbilis szoftverparkot kínálni. Jobs most is erre épít, amikor az Intel processzoraira történő váltással frontális támadást indít a PC világa és ezzel együtt szoftverei ellen is. Jobs nem köntörfalazott, mikor kijelentette: "a Mac OS X az elmúlt 5 évben titkos kettős életet folytatott". Talán évek óta nem történt ilyen horderejű bejelentés, hiszen ezzel egy csapásra teljes értékű vetélytársat kaphat a PC-ken egyeduralkodó Windows. Tény, hogy az Apple azzal, hogy a saját FireWire szabvány mellett elkezdte az USB-t is támogatni, illetve fokozatosan kompatibilissé tette a PC-s kiegészítőket gépeivel, már régen megelőlegezte a mai váltást. A szoftverek terén szintén jelentős előkészítő lépés volt a Windows szimulátor megjelenése, mely virtuális Windows környezetet biztosított a legismertebb PC-s szoftvereknek, bár teljes kompatibilitást nem biztosított.

Az események további érdekes kihatása, hogy az Apple számos szoftverében nyílt forráskódú megoldásokat használ, ami a "PC-s Mac OS X" megjelenésével a szabad fejlesztésű programok előretörését hozhatja magával. Jobs nem említett pontos dátumokat, de csak a belátható fejlemények is már alapvető változást hoznak a számítástechnika világába, ahogyan azt megismertük az elmúlt 10-15 évben.

Forrás: mti, prim.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkajogi esetek 17.

Tovább olvasom