Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Az árampiacnyitásról

Az idén júniusi árampiacnyitás a lakossági fogyasztókra nem vonatkozik, ők csak 2007-től választhatnak a villamosenergia-szolgáltatók, pontosabban áramkereskedők közt. A tévhitekkel ellentétben az sem jelenti majd azt, hogy a multicégek szabadon emelhetik az árakat.
Tavaly megnyílt a villamosenergia-piac az ipari nagyfogyasztók 33 százaléka előtt. Az úgynevezett liberalizáció azt jelentette, hogy a cégek szabadon választhattak a szolgáltatók között, de csak 18 százalékuk élt ezzel a lehetőséggel, kötött szerződést másik céggel.

Északnyugat-Dunántúlon volt a legnagyobb mozgás, de az E.ON-csoport, amelynek magyarországi érdekeltségébe tartozik a győri székhelyű áramszolgáltató is, összességében sikeresnek érezheti szabadpiaci térnyerését.

A gazdaság energiaszektorában is versenyhelyzetet teremtő átalakulás most folytatódik. Június elsejétől a lakossági fogyasztás kivételével a teljes árampiac felszabadul.

Azaz a tévhitekkel ellentétben a magánembereknek csak 2007-től nyílik módjuk arra, hogy éljenek a választás lehetőségével, tudtuk meg az E.ON Észak-dunántúli Áramszolgáltató Rt. ügyvezető igazgatójától. Künszler Béla elmondta: akkor a mainál is jobban különválik az energiakereskedelem és az áramszállítás, -elosztás. Utóbbiak tarifáját továbbra is az állam szabja majd meg. Ez a változás meggyőződése alapján gazdaságélénkítő hatású és hasznos a fogyasztóknak.

A versenyhelyzet ugyanis az árak csökkentésére ösztönzi a fogyasztók kegyeiért harcoló konkurenseket. Ahogy tőlünk nyugatabbra, a piacnyitást követően várhatóan nálunk is bővül a szolgáltatások köre, javul minősége. Nagyobb hangsúlyt fektetnek a cégek a kapcsolattartásra, hogy megőrizzék ügyf eleiket.

A szintén az E.ON-csoport érdekeltségébe tartozó bajor energiaszolgáltató a németországi piacnyitást követően többféle szolgáltatási csomagot ajánlott fogyasztóinak. Az egyikben „áramkeveréket" kínált: az ügyfél határozhatta meg, hogy az áram, amit elfogyaszt, milyen arányban származzon víz-, szél- vagy atomerőműből. Nálunk azonban Künszler szerint még nem alakult ki az ilyesmi igénybevételéhez szükséges, a fejlett államokra jellemző környezettudatosság. A megújuló energiaforrások révén előállított áram ugyanis drágább.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilátásban a kamatadó

A kormány úgy tűnik, az ellenzéki kifogások ellenére sem tett le a kamatadóról, a… Tovább olvasom