Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Az árvízi jelenségek szaporodnak, a belvíz csökken a Közép-Tisza vidékén

A vízzel elöntött területek nagysága a folyamatos belvíz-mentesítési munkálatoknak és a kedvező időjárásnak köszönhetően csökken.
A Tisza középső szakaszán a vízállás emelkedésével egyre több árvízi jelenség alakul ki a gátak mentén, míg a belvízzel elöntött területek nagysága tovább csökkent - mondta Horváth Béla védelemvezető-helyettes a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) keddi szolnoki sajtótájékoztatóján.

A vízzel elöntött területek nagysága a folyamatos belvíz-mentesítési munkálatoknak és a kedvező időjárásnak köszönhetően csökken. Szintén megkönnyíti a belvíz elleni védekezést, hogy az utóbbi években pályázati támogatással sikerült helyreállítani több főcsatorna eredeti vízszállító képességét - tette hozzá Horváth Béla.

Tájékoztatása szerint az április 12-13-án leesett csapadék hatására a Tiszán elindult újabb, március elejétől számolva a nyolcadik árhullám hétfőn Vásárosnaménynál tetőzött.

A Tisza mellékfolyói közül a Körösök végig apadnak, ezért a Hármas-Körös jobb partján a mezőtúri árvízkaputól Kunszentmártonig másodfokúra mérsékelték a védelmi készültséget.

A Kötivizig mintegy 560 kilométer hosszú védvonalszakaszon, illetve a hanyi-tiszasülyi és nagykunsági árvízi tározóknál 1097 emberrel védekezik az áradás ellen. A harmadfokú árvízvédelmi készültséggel érintett folyószakaszokon, így a Tisza teljes Szolnok megyei szakaszán általános halászati és horgászati tilalmat rendeltek el. Továbbra is érvényben van a hajózási tilalom, valamint a töltésszakaszokon a közlekedés tilalma, gépjárművel és kerékpárral egyaránt.

A tavaszias időjárás hatására a Közép-Tisza vidékén egy nap alatt 2800 hektárral csökkent a vízzel borított terület nagysága, jelenleg 25 750 hektár áll belvíz alatt.

A Zagyva apadása és a befogadó csatornák vízszintjének csökkenése miatt egyre több helyen le lehetett állítani a belvízmentesítő szivattyúkat. A belvíz elleni védekezés hétfőn 209 embernek adott munkát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: kudarcágazat lett a fogyasztóvédelem

Simon Gábor ugyanakkor úgy értékelte, a kormány az elmúlt három évben tudatosan leértékelte a… Tovább olvasom