Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Az ÁSZ tájékoztatót készít a jelölteknek és a jelölőszervezeteknek az elszámoláshoz

Az országgyűlési választáson induló jelölteknek és a jelölőszervezeteknek készít tájékoztatót az Állami Számvevőszék arról, mit és hogyan fog ellenőrizni a szervezet. A tájékoztató a napokban jelenik meg.
Az Állami Számvevőszék az országgyűlési választás után egyrészt ellenőrzi a választás lebonyolításához felhasznált pénzeszközök elszámolását, másrészt azt, hogy az egyéni képviselőjelöltek és a pártok, valamint a nemzetiségi listát állító országos nemzetiségi önkormányzatok betartották-e a kampányban a törvényi előírásokat. Az ÁSZ a Magyar Államkincstárnál, a jelölőszervezeteknél és az egyéni jelölteknél végez ellenőrzést.

Az ÁSZ a korábbi évek tapasztalatai alapján és a megváltozott jogszabályok miatt a napokban tájékoztatót tesz közzé a jelölteknek és a jelölőszervezeteknek, hogy mit és hogyan fog ellenőrizni.

Az országgyűlési képviselő-választás kampányköltségeinek átláthatóvá tételéről szóló tavalyi jogszabály szerint az országgyűlési képviselők általános és időközi választásán minden egyéni választókerületi képviselőjelölt a központi költségvetésből juttatott egymillió forintos támogatásra jogosult.

Utólagos ellenőrzésénél az ÁSZ vizsgálja a többi között, hogy a képviselői helyhez jutott egyéni jelöltek a központi költségvetésből kapott egymillió forint támogatást a választási kampánytevékenységgel összefüggő kiadásokra fordították-e. Ezt az ellenőrzést valamennyi egyéni választókerületből mandátumhoz jutott képviselő esetében elvégzik, valamint a többi jelölt esetében is, ha erre vonatkozó indítvány érkezik az ÁSZ-hoz.

Az ÁSZ a vizsgálata során azt ellenőrzi, hogy a jelölt az egymillió forintos állami támogatást a kampányidőszakban költötte-e el, a bizonylatok megfelelőek, hitelesek-e. Az állami támogatást a jelöltek csak kampányeszközök felhasználására fordíthatják, illetve más olyan tevékenységekre, amelyeknek a célja a választói akarat befolyásolása vagy ennek megkísérlése.

Az országgyűlési képviselők általános választásán minden pártlistát állító párt a központi költségvetésből is jogosult támogatásra, a támogatás mértékénél figyelembe veszik, hogy a párt hány egyéni választókerületben állított jelöltet. Ezzel összefüggésben az ÁSZ szintén ellenőrzi a pénzek elszámolását.

A kampányfinanszírozási törvény előírásai szerint a független jelölt, a jelöltet vagy országos listát állító párt és annak jelöltje együttesen, valamint az országos nemzetiségi listát állító nemzetiségi önkormányzat jelöltenként legfeljebb ötmillió forintot fordíthat a választási kampánytevékenységgel összefüggő kiadásokra, beleértve a központi költségvetésből származó támogatást is. Az ÁSZ ennek a betartását is ellenőrzi a képviselői helyhez jutott pártok és jelöltek esetében, illetve a mandátumhoz nem jutott pártok esetében, ha erre vonatkozó indítvány érkezik hozzá.

Az ÁSZ minden esetben utólagos pénzügyi szabályossági ellenőrzést végez, amelyet a jelöltek és jelölőszervezetek közzétett beszámolóira és egyéb elszámolásaira alapoz.

A finanszírozási rendszer azonban nem "zárt", vagyis nemcsak a jelöltek és jelölőszervezetek kampányolhatnak a választás előtt, hanem magánszemélyek, egyesületek is, az ezek által (valamelyik oldal érdekében) elhelyezett hirdetéseket, reklámokat az ÁSZ nem ellenőrizheti. Ugyancsak nem ellenőrizheti például a pártok által még a kampány hivatalos kezdete előtt megrendelt és kifizetett hirdetéseket sem.

A 2014-es választási kampány ellenőrzéséről szóló jelentését az ÁSZ várhatóan 2015 tavaszán hozza nyilvánosságra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdték a Tisza-tó feltöltését

A március 26-áig tartó első ütemben a jelenlegi 620 centiméteres vízállás napi átlagos öt… Tovább olvasom