Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Az aszály magvas túlélői

Az aszály „megszorongatta” a napraforgót is, pedig ez az olajos növény jobban tűri a szárazságot, mint a gabona vagy a repce. Ezért a betakarításra készülő gazdák a szokásosnál kisebb termésátlagokra számítanak.
Fotóillusztráció
Összefogtak a Felpéc környéki gazdák és a napokban együtt deszikkáltatták napraforgóikat. Azaz felülről olyan növényvédő szert szórattak a táblákra, amely leszárítja a növényeket. Az együttműködésre azért volt szükség, mert a helikopterrel végzett munkát kisebb terület miatt nem érdemes megrendelni, tudtuk meg Kreitl Istvántól. Így viszont egy nap alatt megoldották a gazdák a feladatukat, ami a szemek szárítását is segíti. Tíz-tizennégy nap múlva – az időjárástól függően – a kombájnok megkezdhetik a betakarítást.

Az aszály miatt idén a szokásosnál gyengébb termésre számít Kreitl István, de mivel a napraforgó jobban bírja a szárazságot, mint a gabona és a repce, mégis bizakodó.

Már csak azért is, mert negyvenhektárnyi repcéjének fele télen kifagyott és a húszhektárnyi kitárcsázott részre is napraforgót vetett tavasszal. Szerinte a jó termést hozó években érdemes napraforgót termeszteni. Étolajnak szívesen átveszik. Ám ezúttal az sem kedvez a termelőknek, hogy a szerződés szerint a tőzsdei árfolyamok változásához igazított áron vásárolják fel a termést: mostanában csökkent az ára az árubörzén.

Felpéc környékén többen is foglalkoznak napraforgóval. Nagy Sándor már több mint tíz éve. P idén hatvanhektárnyit vetett. Elmondása alapján ugyan túlélte az aszályt a napraforgó, de a csapadékhiány nagyon megviselte. Hiába nagyok a tányérok, nincsenek beszemesedve. Ezért a termésátlag jó, ha eléri hektáronként a tizenöt mázsát a remélt húsz helyett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szövetkezve jobb eséllyel

Az uborka átvételi ára idén sem tartott lépést a költségek emelkedésével, bár a termelők központi… Tovább olvasom