Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Az átcímkézés szabad szemmel is látható lehet

A tavalyi átcímkézési botrányok miatt körültekintő karácsonyi vásárlásra inti a fogyasztókat a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBIH). Bár a szakemberek szerint az üzletekben viszonylag ritkán fordulnak elő ilyen termékek, nem árt alaposan megvizsgálni a címkéket és a csomagolásokat.
Az adventi időszakban megnő az üzletek forgalma, hiszen a háziasszonyok ilyenkor már elkezdik beszerezni a karácsonyi menü hozzávalóit. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBIH) a tavalyi átcímkézési botrányok kapcsán azt mondja: ritkák az ilyen esetek, de nem árt az óvatosság. A vásárlóknak érdemes minden esetben alaposan megnézniük, hogy a termék jelölését nem dátumozták vagy ragasztották-e át, esetleg nem vágták-e le vagy manipulálták egyéb módon. Az ilyen visszaélések általában szabad szemmel is láthatóak, vagy legalábbis gyanúsak lehetnek, ami azt jelenti, hogy a vásárlók nem teljesen védtelenek - mondta a Független Hírügynökségnek Szeitzné Szabó Mária, a MÉBIH főigazgatója.

Árulkodó jel lehet a sérült vagy szennyezett csomagolás is, ezért erre is érdemes figyelni. A mélyhűtött készítményeknél a kifogástalan termékek tartalma lazán elmozdul, nincs benne vastag, zúzmarás, vizes lerakódás. Ha valaki mégis ilyet, vagy deformált, egész tömbbé összefagyott árut talál, inkább ne vegye meg, mert ez arra utalhat, hogy egyszer, vagy akár többször is felengedett és visszafagyasztották.

A minőségmegőrzési és a fogyaszthatósági időpontokat is át kell böngészni. Ezeket a vásárlók gyakran összetévesztik, pedig a kettő között nagy a különbség. Ha egy terméken az szerepel, hogy meddig fogyasztható, az szó szerint azt jelenti, hogy azon az időponton túl már kockázatot jelenthet az egészségre. Ha azonban az szerepel a csomagoláson, hogy minőségét megőrzi a megjelölt dátumig, akkor arról van szó, hogy a gyártó addig garantálja a tökéletes minőséget. A fogyasztó ettől függetlenül eldöntheti, hogy felhasználja-e, hiszen például a száraztészta vagy liszt egy-két napig vagy hétig nem okoz semmilyen egészségkárosodást. Az üzletekben azonban sem lejárt minőségű, sem pedig lejárt fogyaszthatósági idejű termékek nem lehetnek a polcokon.

A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBIH) a kormány Csillagszóró Hadművelet nevű, átfogó kampánya során számos tanáccsal látja el a vásárlókat a karácsonyt megelőző hetekben. A főigazgató szerint a legfontosabb tudnivaló az egyéni felelősség. Senki sem várhatja el ugyanis, hogy a hatóságok megvédik a fogyasztókat a saját felelőtlenségük következményeitől, például ha az utcán, piacon vásárolnak jelöletlen, kétes eredetű terméket. Mindenkinek személyesen is tennie kell azért, hogy az ünnep jól kezdődjön és ne érje őket bosszúság a főzés közben - tette hozzá a főigazgató.

Olvasóink írták

  • 1. Lappland 2007. december 09. 11:20
    „Az utóbbi időben éppen elég élelmiszerbalhé volt.Ezek az ellenőrzéseknek és a híradásoknak köszönhetően derültek ki.Régebben is voltak visszaélések,de azok nem kerültek nyilvánosságra.Aki élelmiszerrel fogyaszthatósággal visszaél sokkal szigorúbban büntetném.A mai büntetéseknek-mint élet többi területén is-nincs visszatartó ereje.Kis büntetés,a szabálytalankodó röhögve,mellékzsebből kifizeti és folytatja áldásos tevékenységét.Annak ellenére,hogy több az ellenőrzés mint régebben,még mindig kevés,szigorúbb is lehetne. Szakembergárdát össze lehetne szedni,a többi már hatósági hozzáállás kérdése.Lényegesen vissza lehetne szorítani a csalásokat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: a Liga a Fidesz politikai eszközévé vált

Az MSZP szerint semmi új nincs a Liga jövő héten induló plakát-akciójában, hiszen hétfőn még pénzt is ajánlottak azoknak a szocialista képviselőknek, akik az egészségbiztosítás átalakítása ellen szavaznak. Tovább olvasom