Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Az Audi fizet adót, ha kap is valamit

Intenzív párbeszéd kezdődött a magyar kormány és az Audi AG képviselői között.

Munkatársunk jelenti Ingolstadtból.

Protokoll: Magyarországnak fontos az Audi, amit az is jelez, hogy az évek során több miniszterelnök is járt a győri gyárban, köztük Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc.
Intenzív párbeszéd kezdődött a magyar kormány és az Audi AG képviselői között a kialakult adóvita rendezésére, és nem kizárt, hogy november 10-én már bejelenthetik a megállapodást. Erről hétfőn Ingolstadtban beszélt dr. Jochem Heizmann, az igazgatótanács tagja, a győri Audi Hungaria Motor Kft. felügyelőbizottságának elnöke, aki cáfolta azt, hogy nem akarnak szolidaritási adót fizetni.

Magyar újságírókkal folytatott beszélgetésén először hangzott el magas rangú ingolstadti Audi-vezető szájából az a kijelentés, hogy a cég kész Magyarországon adót fizetni 2011-ig tartó adómentességének lejárta előtt is. Az Audi AG igazgatótanácsának tagja megerősítette azt is, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök minden valószínűség szerint november 10-én Budapesten találkozik dr. Martin Winterkornnal, az Audi AG elnökével, és ezen akár már a megállapodást is bejelenthetik.

A kormány és az Audi vitájának hátterében az áll, hogy a német cégnek 2011-ig adómentessége van, amelyet a korábbi magyar kormányok garantáltak számára. Utoljára ezt 1999-ben erősítették meg. Miután nyilvánosságra került, hogy a győri Audinak szeptember 1-jétől szolidaritási adót kell fizetnie, közölték: terveik előkészítését felfüggesztik Magyarországon. Mivel azonban a német cég elégedett magyarországi beruházásaival, és megérti azt, hogy a magyar kormány stabilizálni akarja a gazdaságot, az Audi kész arra, hogy adómentességének lejárta előtt fizessen szolidaritási adót, azt azonban semmilyen formában nem szeretné, ha rosszabbodna az a gazdasági környezet, ami eddig körülvette – derült ki dr. Jochem Heizmann szavaiból, aki több lehetséges megoldást is felvázolt.

Az Audi kompromisszumnak tekintené, ha az adómentesség lejárta előtt fizetett adóért cserébe a kutatás-fejlesztésre fordított összeget leírhatná adóalapjából. Ugyancsak ilyen kompromisszumos megoldásnak fogadná el Ingolstadt azt is, ha a magyar kormány bármilyen más EU-konform támogatást nyújtana az Audi magyarországi beruházásainak.
A Kisalföld kérdésére Heizmann nem kívánt reagálni arra, szószegésnek tekinti-e, hogy amit a korábbi magyar kormányok megígértek, azt a hivatalban levő visszavonja. Ugyancsak nem kívánta név szerint megnevezni azokat a miniszterelnököket, akik az Audinak adómentességet adtak. Dátumszerűen csupán annyit mondott, ilyen ígérvényt a letelepedéskor, 1993-ban kaptak, amit 1999- ben meghosszabbítottak. Csak emlékeztetőül, 1993-ban az Antall-kormány, 1999-ben pedig az Orbán-kormány volt hatalmon.
Mivel ezt Ingolstadtban szinte biztosra veszik, mérget még nem vehetünk rá, de előkészíthetjük.

Kóka: a kormány megfontolja

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter elmondta: a kormány megfontolja az Audi javaslatait és egy olyan ajánlatot kíván kidolgozni, amely biztosítja a munkahelyek megőrzését, továbbá új munkahelyek létrehozását, újabb kutatás-fejlesztési beruházásokat és azt is, hogy új személygépkocsi-modell gyártását hozzák Magyarországra. A miniszter megerősítette: november 10-én tárgyalnak az Audi elnökével, ami – reményeik szerint – meghatározó lesz a tárgyalások pozitív kimenetelében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Optimista hetet zártak

A Budapesti Értéktőzsde hivatalos részvényindexe, a BUX az elmúlt héten 420 ponttal, 1,88… Tovább olvasom