Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Az ausztrál kormány segítségét kérte egy guantanamói rab

Az ausztrál miniszterelnök közbenjárását kérte kiszabadulása érdekében egy ausztrál állampolgár, akit az amerikaiak terrortevékenységgel gyanúsítanak, és emiatt több mint négy éve fogva tartanak a guantánamói támaszponton.
Az "ausztrál tálibként" emlegetett fogoly azt írta a kormányfőhöz intézett levelében, hogy "szeretne visszatagolódni Ausztrália társadalmába és mintaszerű állampolgárrá válni".

A rab szerint "nincs az ő személyiségében semmi ördögi", és nem jelentene semmilyen fenyegetést hazája lakosságára nézve, mint egyesek gondolják, hiszen ő maga is "igaz hazafi".

John Howard nem válaszolt az "ausztráliai tálib" levelére, és nyilvánosan soha nem is ismerte el annak kézhez vételét - mondta Hicks ügyvédje.
Hicks pénteken telefonon beszélhetett hozzátartozóival, és e beszélgetésben az ügyvéd is részt vett. Fogva tartása alatt most negyedszer engedték meg Hicksnek amerikai őrei, hogy telefonon érintkezésbe léphessen legközelebbi rokonaival.

A most 31 éves férfit 2001 decemberében fogták el Afganisztánban, ahol állítólag a tálibok oldalán harcolt a támadó amerikai erők ellen.

Az ausztrál férfi azt mondta hozzátartozóinak, hogy sokat romlottak fogva tartásának körülményei az utóbbi hónapokban, és úgy vélekedett: az egyre keményebb bánásmód vezetett a múlt hónapban három guantánamói fogoly öngyilkosságára. Még azt sem közölték vele fogva tartói, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság törvénytelennek minősítette a guantánamói foglyok ügyének elbírására létrehozott katonai bíróságokat, ezért az ő pere is elmarad.

A férfi szerint őrei gyakran tartják őt magánzárkában. Sokáig a zárka kövezetén kellett aludnia, és csak két héttel ezelőtt kapott őreitől egy alig egy centiméter vastagságú matracot. Ruházata vékony, a nagy erővel működő légkondicionálótól pedig állandóan fázik- mondta az állapotokról szólva az ausztrál férfi.

Ügyvéde azzal vádolta a canberrai kormányt: nagy szerepe van abban, hogy az ausztráliai közvélemény ördögi figuraként tartja számon Hickset.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Észak-Korea rakétákat lőtt ki

Észak-Korea hét rakétakísérletet hajtott végre tegnap, amelyet a nemzetközi közösség széles… Tovább olvasom