Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Az EB-hez fordultak a almásfüzitői vörösiszap tározó miatt

Az Európai Bizottsághoz fordult a Greenpeace az almásfüzitői vörösiszap tározó miatt, beadványát a sajtó nyilvánossága előtt adta át az EU budapesti képviseletén szerdán. Átadta a dokumentumait a tározó lefedését végző Tatai Környezetvédelmi Zrt. is az unió képviseletének.
A környezetvédők szerint európai jogszabályokat sért a tatai cég engedélye, míg a vállalat a maga dokumentumaival ezt igyekszik cáfolni.

Ambrus Dániel, az EU-képviselet politikai osztályvezetője mindkét anyag átvétele után közölte: az Európai Bizottság megfelelő időn belül válaszolni fog az érintetteknek.

A tatai cég 1986 óta dolgozik a helyszínen, eddig hat tározót teljesen lefedett, míg a hetediket kétharmadrészt borította be.

A Greenpeace szót emelt a lefedésre használt veszélyes anyagok ellen, illetve kifogásolta, hogy a lerakott vörösiszapból kioldódó szennyeződés mértéke és összetétele nem ismert kellően ismert. A szervezet szerint a Dunát és a környező Natura 2000 területet is szennyezés veszélyezteti. Miután a környezetvédelmi hatóság nem ismerte el a Greenpeace megállapításait, illetve nem tette meg a kért lépéseket, a szervezet az EB-hez fordult.

MT Fotók: Koszticsák Szilárd

A beadványok átadását követően sajtótájékoztatót tartott a Tatai Környezetvédelmi Zrt., amelyen megjelentek a Greenpeace vezetői, aktivistái is. A cég szerint az ellenük irányuló bejelentés valójában Magyarország feljelentése a bizottságnál, mivel az cégeket nem, csak országokat vizsgálhat.

A Tatai Környezetvédelmi Zrt.-t a 2010. októberi kolontári vörösiszap katasztrófa óta húsz alkalommal tucatnyi hatóság vizsgálta, de mindent rendben talált - hangsúlyozta Farkas Béla igazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Februártól a gyógyszertárakban írásban is felhívják a figyelmet az olcsóbb gyógyszerre

Február elsejétől a gyógyszerészeknek írásban is fel kell hívniuk a beteg figyelmét arra, hogy az… Tovább olvasom