Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Az EB a szintetikus üzemanyagok fejlesztéséért

Az Európai Bizottság támogatja a szintetikus üzemanyagok fejlesztését és használatuk elterjesztését. Az autógyártók és az energiatermelők közös szövetséget hoztak létre a korszerű üzemanyag minél gyorsabb piaci bevezetésére.
Günter Verheugen bizottsági alelnök az autóipar képviselői előtt jelentette be: Brüsszel támogatja, hogy a szintetikus üzemanyagok minél előbb betörjenek az EU üzemanyag-piacára. A gázból, bio-üzemanyagból, szénből kifejlesztett szintetikus üzemanyagok segíthetnek a megnövekedett üzemanyag-szükséglet kielégítésében.

A szintetikus üzemanyagok használatát támogató szövetség (Alliance for Synthetic Fuels in Europe) alakuló ülésén jelen voltak a Renault, a Royal Dutch Shell, a Sasol Chevron, a Volkswagen és DaimlerChrysler képviselői.

Az alakuló ülés részvevői egyetértettek abban, hogy a szintetikus üzemanyagok csökkenthetik a kőolajtól való függőséget, s annak a folyamatnak a minél gyorsabb, zökkenőmentes végbemenetelét, amelynek során az ipar költséghatékonyan tér át a hosszabb távon használható megújuló energiaforrásokra.

Az EU elnökségét betöltő Ausztria környezetvédelmi minisztere bejelentette: Ausztria a prioritások közé sorolta a szintetikus üzemanyagok - főleg a biomasszából származók - piaci részesedésének növelését.

Az EU mezőgazdaságért felelős biztosa, Mariann Fischer Boel arról számolt be, hogy Brüsszel még az idén felülvizsgálja az uniós bioüzemanyag-direktívát és megtalálja azokat a szabályozási eszközöket, amelyek segítségével növelni lehet az új üzemanyagok iránti keresletet.

Az EU a biomasszából származó üzemanyagot részesítené előnyben, nem a gázból vagy szénből származókat, hiszen azok esetében a legkisebb a széndioxid-kibocsátás. Brüsszel ezért elkötelezett támogatója a második generációs bioüzemanyagok fejlesztésének és piaci bevezetésének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy dúla születése

Egyre többen szülnek dúla, azaz "civil" segítő asszony bevonásával, aki megkönnyíti a nehéz órákat. A dúla olyan szülési tapasztalattal rendelkező nő, aki folyamatos fizikai, érzelmi és informatív segítséget nyújt az anyának a szülés előtt, alatt és után. Auxner Beatrix Győrújbaráton él, főállású édesanya, képzett szülésznő és dúla. Már lánykorában elhatározta, hogy nagy családja lesz. Tovább olvasom