Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Az Ecostat szerint jövőre csökkenhet a gazdasági növekedés

A magyar gazdaság korábbi növekedési üteme az idén fennmarad, de jövőre az Új Egyensúly program, vagyis a kormány tervezett intézkedései nyomán 1-1,5 százalékkal mérséklődhet a fejlődés üteme. Az Ecostat elkészítette második negyedéves jelentését, amelyben előrevetíti a várható változásokat is.
Kedvezőtlen a kormány intézkedéseinek külföldi fogadtatása, de ebben az évben a jogszabályok elfogadása után a bizalom visszaszerezhető – mondta Belyó Pál, az Ecostat igazgatója. A hatósági áremelések a számítások szerint az idén 1,2 százalékponttal, 2007-ben további 2,3 százalékponttal emelhetik az inflációt. Ebben az évben nem egész 3 százalékos drágulásra, jövőre pedig 5-5,5 százalékosra számítanak a kutatók.

Valamennyi foglalkoztatási csoportnál várható a reálbérek csökkenése, a fogyasztás mérséklődésére lehet számítani az áfa-kulcs, illetve a munkavállalói járulék emelkedése miatt - mondta az Ecostat igazgatója.

Belyó Pál ugyanakkor elmondta: legújabb konjunktúra jelentésük alapján idén 6,5 százalék körüli bruttó átlagkereset-emelkedéssel és a lakossági fogyasztás mintegy 2 százalékos növekedésével, míg jövőre a bruttó átlagkereset 5,5, a fogyasztás 1,9 százalékos bővülésével számolnak.

Az adókedvezmények megvonása is mérsékli a fogyasztást, de ennek hatása csak jövőre jelentkezik. A hitelfelvétel az idén csökkenő tendenciát mutat majd, a megtakarítások pedig alig növekednek.

Az intézet az idén 3,3, jövőre 5-5,5 százalékos fogyasztói árindexet prognosztizál, de az inflációs nyomás ellenére sem vár jelentős jegybanki kamatemelést.

Ami az áfakulcsot illeti, Belyó Pál szerencsésebbnek tartaná, ha az eredeti megoldást, tehát, ha a 15 százalékos kulcs 20 százalékra emelkedne. A különbség kétfelé bontása nem segíti az átláthatóságot, az adórendszer egyszerűsítését. Beszélt a forintról is. Véleménye szerint a gyengébb jót tesz a nemzetgazdaságnak, ez jelzi jobban a forint reális értékét. A reformfolyamatok elindulása után egyébként reális esély van arra, hogy ismét erősödjön a magyar fizetőeszköz, így év végéig a 260-265 forintos sávot is elérheti.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játszótérfejlesztés

Babót. A babóti önkormányzat idei tervei között szerepel a település játszótereinek fejlesztése. A… Tovább olvasom