Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Az eddigieknél is brutálisabb fogolykínzások derültek ki

Az eddig ismert eseteknél is brutálisabb képeket és videofelvételeket hozott nyilvánosságra az ausztráliai köztelevízió, az iraki Abu Graib börtönben történt kegyetlenkedésekről.
Az ausztrál SBS televízió korábban nem látott fotókat mutatott be, amelyek a bagdadi Abu Graib börtönben készültek, és az amerikaiak kegyetlenkedéseit mutatják. Az újabb fotókból az derül ki, hogy a visszaélések még rémesebbek, iszonyatosabbak voltak, mint amit eddig lehetett tudni. Gyilkosságokat, kínzásokat, szexuális megaláztatásokat mutatnak a képek, amelyeket az amerikai televíziók nem mutattak be – legalábbis eddig –, de az ABC televízió az internetes oldalán megjelentette őket.

Az egyik fotón például egy láthatóan szellemileg visszamaradott férfi van, akit emberi ürülékkel kentek be, és akiről az ausztrál tévések azt mondják, hogy az amerikaiak arra használták fel őt, hogy rajta kísérletezzenek ki mindenféle kihallgatási technikákat.

Egy másik fotó egy átvágott torkú férfit mutat, egy harmadikon vérben úszó kihallgató-szoba van, egy negyediken egy fejjel lefelé lógatott és az ágyhoz – emeletes ágyhoz – kötött meztelen test látható. Egy másik képen egy fogoly mutatja az égésnyomokat a testén, egy újabb képen önkielégítésre kényszerített férfiakat mutatnak.

Az amerikai védelmi minisztérium névtelenül nyilatkozó tisztségviselője szerint az ausztrál tévében bemutatott újabb Abu Graib-fotókat nem lett volna szabad nyilvánosságra hozni, a minisztérium szerint ugyanis a közlésük fölösleges erőszakhoz vezethet. A Pentagon szóvivője, Bryan Whitman csak annyit mondott a döbbenetes fotókra, hogy az Abu Graib börtönben történt kegyetlenkedéseket már teljes egészében kivizsgálták.

Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója viszont újabb alapos vizsgálatot követel. A szervezet jogi igazgatója, Steven Shapiro New Yorkban úgy nyilatkozott: rendkívül lényeges, hogy a kormány végre tesz-e komoly erőfeszítéseket arra, hogy politikusokat is felelősségre vonjon az ügyben.

Halálbrigád az iraki rendőrségnél

Irakban szolgáló amerikai katonai parancsnokok is megerősítették azokat a sajtóhíreket, melyek szerint az iraki rendőrségen belül halálbrigád működik, amely minden eljárás nélkül önhatalmúlag "végez ki" szunnitákat.

Bagdad különböző részein hónapok óta rendszeresen találnak fejbe lőtt szunnita arabokat gúzsba kötve, kipeckelt szájjal. A megbuktatott Szaddám rezsim idején az Irakban kisebbségben lévő szunniták voltak a hatalom részesei. A bagdadi Belügyminisztérium vizsgálatot ígért az ügyben.

Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

„ Előellenőrzések” a schengeni csatlakozás előtt

A határőrség felkészült arra, hogy Magyarország 2007-ben csatlakozik a schengeni egyezményhez, s… Tovább olvasom