Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Az égbolt titkai

Meteor címmel megjelent a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) legújabb évkönyve, amely a 2007-re meghirdetett nemzetközi heliofizikai (napfizikai) év rendezvényeiről is tájékoztat.
A nagyszabású, az UNESCO által is támogatott nemzetközi tudományos programsorozat keretében számos konferenciát rendeznek. A szervezők a nagyközönségre is gondoltak, amelyet szeretnének megismertetni a napfizikával, a Nappal kapcsolatos tudnivalókkal, azzal, hogy az égitest milyen hatást gyakorol a Föld légkörére, a földi életre. Ennek jegyében június 10-én világszerte, így Magyarországon is megrendezik a közös Nap napot, amikor az érdeklődők meglátogathatják a csillagvizsgálókat és megfelelő védőeszközökkel megfigyelhetik az égitestet.
Magyarországon a jelenségek közül sokak számára érdekes lehet a teljes holdfogyatkozás, amely március 3-án este következik be. A Hold 22.30-kor lép teljes árnyékba és másnap, március 4-én 1 óra 58 perckor lép ki. Május 22-én 21 óra 36 perckor a Hold elfedi a Szaturnuszt. A jelenség akár szabad szemmel is megfigyelhető lesz, mert a Hold nem megvilágított felével takarja el a bolygót.
Az évkönyv egyik fejezete Az 1572-es szupernóva és Magyarország címet viseli. A szupernóva jobban foglalkoztatta a korabeli csillagászokat, mint a kopernikuszi Naprendszer-reform. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

regedei ment, újak jönnek

Évnyitó sajtótájékoztatót tartott tegnap a Győri ETO FC. Távozik a csapattól Regedei Csaba. Tovább olvasom