Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Az egész román sajtó a hírszerző szolgálaton nevet

A román hírszerző szolgálat nem informált, hanem "dezinformált" a madárinfluenza ügyében, és "közröhej tárgyává tette magát" a hazai és a nemzetközi közvélemény előtt - állapította meg a szerdai román sajtó.
A bukaresti román napilapok - az egyetlen kivételnek számító, és sajtóvélemények szerint "az SRI nótáját fújó" Jurnalul Nationaltól eltekintve - egyhangúlag pellengérre tűzték, és megsemmisítő bírálatnak vetették alá a hírszerző szolgálat kedden nyilvánosságra hozott jelentését a madárinfluenza romániai fellángolásának lehetséges okairól.

Az Evenimentul Zilei fő kommentárja szerint "...a román hírszerző szolgálat nem informál, hanem dezinformál. Nem állít valamit, hanem sugalmaz, feltételezéseket fogalmaz meg, véleményt mond, és összetéveszti a pulykacsibéket a tyúkcsibékkel". A nagy népszerűségnek örvendő lap szerint, "amit a jelentés szerzői nem tudnak vállalni, felvállalják az információ kiszivárogtatásának haszonélvezői". Így történhetett meg, hogy a Jurnalul National keddi számának első oldalán ez volt olvasható: "A madárinfluenza forrása: a Szlovákiából és Magyarországról tömegesen importált fertőzött élő szárnyasok". Ettől kezdve a görgeteg elindult, és kolosszális méreteket öltött. Magyarország a "szolgálatos ellenség", a külső ellenség, s a nemzeti érdek ellen irányuló külföldi összeesküvés hisztériáját újraélesztik, maximális sikerrel - írta az Evenimentul Zilei.

A Gandul című napilap vezércikke - a sztálini korszakban koholt "zsidó orvos-összeesküvéshez" hasonlítva az SRI "jelentés-ügyét" - egyebek között ezt írta: "Mivelhogy a zsidók már ritkaságnak számítanak Romániában, az SRI a Securitate menüjéből vett ínyencséget szolgált fel Basescu úrnak: a bozgorok, a boangenek (a magyarok román gúnynevei - a tud.), az Attila-fajzatok madárkóros pulykahadat küldtek ránk".

A lap a továbbiakban "félelmetesnek" minősítette Traian Basescu elnöknek azt a Gandul által már "jó egy éve azonosított hajlamát, hogy a kommunizmus után a szekurizmust preferálja, amikor mindent a titkosszolgálatok segítségével akar megoldani". Végül Cristian Tudor Popescu lapigazgató kommentárjában arra a következtetésre jut, hogy a hatóságoknak a madárinfluenzával kapcsolatban tanúsított "kapkodására" az SRI "tájékoztató akciója" tette fel a koronát.

Az Adevarul rámutatott, hogy az SRI madárkórral kapcsolatos jelentését minden irányból támadások érik, a román ügyészség és rendőrség is cáfolja a járvány "importtézisét". A Cotidianul úgy látja, hogy "az SRI-jelentés egy baromfi-komédia szereplőjévé vált", miután "Basescu profi szakértői az influenzás pulykák röhejének tárgyává lettek". A lap kiemelte, hogy miután az SRI madárinfluenza-jelentése összetévesztette a csirkéket a pulykacsibékkel, "széles körű belföldi és nemzetközi vita robbant ki".
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meglátogatja Pozsony emlékhelyeit?

Tovább olvasom