Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Az egészségbiztosításról egyeztetnek a kormánypártok

A két pártelnök részvételével megkezdődött a koalíciós pártok egyeztetése az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról kedd délután a Parlamentben.
A találkozón a szocialista pártot Gyurcsány Ferenc, Lendvai Ildikó, Kökény Mihály képviseli, az SZDSZ-t Kóka János, Horn Gábor, Horváth Ágnes, Eörsi Mátyás és Béki Gabriella. Az egyeztetés legfontosabb pontja a biztosítási régiók kérdése lehet, ezzel kapcsolatban a múlt csütörtöki egyeztetést követően ellentmondásos nyilatkozatokat adtak a két párt politikusai.

A Népszava pénteki számában Schvarcz Tiborra, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnökére hivatkozva azt közölte: hét, hozzávetőleg egyenlő számú lakost magában foglaló biztosítási régióra osztanák az országot a koalíciós pártok. Külön régió lesz Budapest, illetve a Pest megye és a főváros agglomerációja együtt; két régiót alakítanak ki a Dunántúlon, és hármat a keleti országrészekben - írta a napilap.

Horn Gábor koalíciós koordinációért felelős államtitkár ezt még aznap cáfolta az MTI-nek: "A felek abban maradtak, hogy miután olyan messze állnak az álláspontok, hogy ennek a közelítésére nincs mód, ezért az SZDSZ által kezdeményezett koalíciós egyeztetés tárgyává tesszük". Hozzátette, hogy a liberálisok szerint nem jó megoldás a hét régió.

Az ügyvivő elmondta, hogy sikerült megegyezni a díjtételek kialakításának mechanizmusáról és a fejkvóta rendszer ügyében. Havas Szófia, az MSZP szakpolitikusa a távirati irodának azt mondta pénteken: a díjtételek megállapításának mechanizmusáról nem született végleges döntés az egyeztetésen. Ami kérdéses, arról a keddi a koalíciós egyeztetésen kell megállapodniuk a feleknek, és ennek a megbeszélésnek a függvénye, hogy lesznek-e további szakértői szintű tárgyalások - fűzte hozzá.

Lendvai Ildikó múlt csütörtökön a Nap-kelte reggeli műsorában beszélt arról, hogy a tervezett dátumig, augusztus 24-ig várhatóan nem készül el az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló törvénytervezet.

A Fidesz szerint a koalíciós pártok egyeztetése a társadalombiztosítás átalakításáról arról szól, hogy ki hogyan teheti rá a kezét az egészségügyi kassza milliárdjaira; erről a párt szóvivője beszélt azt megelőzően, hogy kedd délután egyeztetés kezdődött az MSZP és az SZDSZ elnökének részvételével az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról.

Szijjártó Péter kérdésre közölte: arra, hogy ez a rendszer rossz az embereknek, számos külföldi országból, így például Hollandiából, Szlovákiából lehet példát hozni. Mint mondta, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a létrejött biztosítókból majdnem mind csődöt jelentett és eltűnt az emberek pénzével; van arra is példa, hogy a központi költségvetésnek kellett kölcsönt felvennie, hogy kipótolják az egészségügyi kasszát. Szijjártó szerint nálunk fejlettebb, nyugodtabb múlttal rendelkező országokban most éppen annak a rendszernek a felépítésén dolgoznak, amit a magyar kormány szét akar verni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyucsány a határon túli magyarok fesztiválján

Magyarország kötelessége, hogy segítse a határon túli magyar közösségeket - mondta a miniszterelnök… Tovább olvasom