Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 6°C Még több cikk.

Az egészséges csecsemő táplálása

A megfelelő táplálás alapvető fontosságú a gyorsan növekvő és fejlődő szervezet számára. A csecsemő az első félévben havi 600 g-ot, a második félévben havi 500 g-ot gyarapodik átlagosan, egyéves korára megháromszorozza születési súlyát.
Az első 6 hónapban a csecsemő számára a legoptimálisabb táplálék az anyatej. Amennyiben megfelelő mennyiségben áll rendelkezésre az anyatej, a szoptatáson kívül a csecsemőnek más táplálékra nincs szüksége élete első félévében. A szoptatás természetes, olcsó, optimális táplálékot, szeretetet, védelmet, gondoskodást közvetít. Az Egészségügyi Világszervezet 2 éves korig javasolja a szoptatást, mert jelentős mértékben kihat a csecsemő és az anya egészségi állapotára. Az anyák 98 százaléka lenne képes szoptatni, ha megfelelő önbizalommal rendelkezne, megkapná a megfelelő támogatást.

Az anyatej összetételénél fogva 6 hónapos korig maradéktalanul biztosítja a növekedéshez és fejlődéshez szükséges energiát, folyadékot, ásványi anyagokat, fehérjét, zsírt, vitaminokat. Nincs még egy ilyen táplálék, amely ilyen tökéletes lenne. Hőmérséklete optimális, kényelmes, steril.
Fontos azonban tudni, hogy az AIDS, hepatitis B, tbc kórokozói átmennek az anyatejjel a csecsemőbe.

Az anyatej fontos védőfaktorokat tartalmaz. Az anyatejjel szemben nincs allergia, a bélrendszeri fertőzésektől megvéd. Gyorsabb szellemi fejlődést biztosít. Szoptatás mellett a teherbe esés valószínűsége csökken. A mell alakjának visszanyerését a szoptatás segíti, valamint karcsúsít is. A szoptatás energiaigényes, ezért inkább fogyaszt. Az emlőt szopáskor teljesen ki kell üríteni.

A kiürített emlő a szopáskor vagy fejéskor történő bimbóingerléssel együtt fokozza a tej termelését. Ha a tej nem ürül ki az emlőből, ez a tejtermelés leállásához, esetleg emlőgyulladáshoz vezethet. A tejtermelésben pszichés tényezők is szerepet játszhatnak. Káros a túlzott fizikai munka, az anya túlterhelése. Szoptató nőnek sokat kell pihennie.

Az anyatej savófehérjéi optimális szállítói a vitaminoknak, nyomelemeknek, így az anyatejes csecsemők csak ritkán szorulnak vas-, cink- vagy vitaminkiegészítésre. A szoptatott csecsemőknek D- és K-vitaminra azonban szükségük van. K-vitaminra csak addig van szükség, amíg a csecsemő csak szopik, tehát optimális esetben 6 hónapos korig. D-vitaminra az első életévben mindenképpen szükség van. A téli hónapokban általában 1–3 éves kor közötti gyermekek is kaphatnak D-vitamint. A kizárólag szoptatott csecsemőknek 4–6 hónapos korig nincs szüksége vaspótlásra, ha az anya nem súlyosan vashiányos.

Az újszülött gyomorürülése egyénileg változó, 1 és 4 óra között mozog. Az első hetekben ezért célszerű a kívánság szerinti etetési módot választani, míg az újszülött kialakítja saját rendszerét, általában az első hónap végére. Az újszülöttek általában 3–6 hetes korig éjszaka is igénylik a táplálást. Az első hat hétben az igény szerinti szoptatás segíti a szükséglet szerinti tejelválasztás kialakulását.

A csecsemő mindkét mellből szopjon az előző szopáskori másodszori mellel kezdve, a maximális tejtermelés beindulásának érdekében. Később célszerű a váltott mellből való szoptatás. A csecsemő minden szopás során legalább az egyik mellet ürítse ki teljesen. A szopás időtartama minimálisan öt perc, maximálisan húsz perc legyen alkalmanként. A szoptatott csecsemőket ne etessük cumisüvegből, és ne adjunk cumit sem, mert helytelen szopástechnika kialakulásához vezethet.

Dr. Muzsay Géza megyei szakfelügyelő főorvosa
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz százalékkal nőttek a nettó bérek

Tovább csökkent a megyei élelmiszeripar teljesítménye, folytatódott az ipar létszámvesztése. A… Tovább olvasom