Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Az egészségügy költségvetésének megalapozottságát kérdőjelezi meg a Jobbik

Az Országgyűlés mai ülésén jut a végére a jövő évi költségvetés összesen harmincórás időkerettel kiírt általános vitájának.
17:17 - Több mint hét és fél órán át tartó ülésnappal ért véget a jövő évi költségvetés parlamenti általános vitája pénteken. Az Országgyűlés hétfőtől várhatóan három napot ülésezik a nyári rendkívüli ülésszak utolsó előtti hetében.

Az LMP több pénzt juttatna az agráriumnak

Szabó Rebeka (LMP) a vidékfejlesztési és halászati támogatások 12 milliárd forintos támogatáscsökkenését kifogásolta. A képviselő meglepetéssel vette tudomásul, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának forrása is csökken, annak ellenére, hogy az új bortörvény értelmében hatósági feladatokat vesz át. A földért életjáradék programot szerinte hiányból fedezi jövőre az állam, ami bizonytalanná teszi a projektet.

Jobbik: a szocpolt szinte senki sem tudja igénybe venni

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) szerint szinte senki nem tudja igénybe venni a szociálpolitikai támogatást. Értelmetlennek nevezte az ingatlan méretére vagy a négyzetméterenkénti árra vonatkozó kikötéseket, és az utóbbival kapcsolatban kijelentette: ez Budapesten ellehetetleníti a szocpol igénybe vételét.

Az amatőrizmus hatja át a költségvetést - mondta, és bírálta, hogy a devizahitelesek problémáját továbbra sem oldja meg a kormány.

Időt adott át a szocialistáknak a Fidesz

Az utolsó egy órában elsősorban a büdzsé honvédelmi és rendészeti tárgyú előirányzatairól ütköztették véleményüket fideszes és szocialista képviselők. Iváncsik Imre (MSZP) előbb azzal támadta a kormányoldalt, hogy nem fogalmazta meg a honvédelem legfontosabb feladatait, így nem lehet megállapítani, elég forrást biztosítanak-e erre a célra a büdzsében. Nagy Csaba (Fidesz) válaszában visszautasította ezt, és közölte, a kabinet az önkéntes tartalékos katonaság felállításával szemléletváltást hozott a honvédelem területén.

Ezután Harangozó Tamás (MSZP) és Gelencsér Attila (Fidesz) bonyolódott vitába a rendőrségnek szánt pénzekről, amikor pedig elfogyott az MSZP-frakció számára rendelkezésre álló időkeret a kormánypárti képviselő segítette ki egy perc átadásával. Harangozó Tamás ezt arra használta ki, hogy elmondja: a Fidesz a közbiztonság növelésének ígéretével került kormányra két éve, ehhez képest a költségvetésben semmilyen módon nem látja érvényesülni ezt. Gelencsér Attila válaszában cáfolta, hogy bármilyen ígéret vezetett volna választási győzelmükhöz, mint mondta, a Fidesz a protestszavazókkal szerzett kétharmados támogatást. Puskás Tivadar (KDNP) ezt megerősítve hozzátette: a választók a szocialisták által hátrahagyott "romhalmaz" újjáépítésével bízták meg őket.

A Ház korelnöke, a fideszes Horváth János is szót kért, aki egyebek mellett azt mondta, megérti, hogy sokan unalmasnak találták a költségvetési vitát, és inkább a labdarúgó Európa-bajnokságot választották, de szerinte ennek ellenére sem volt eredménytelen az általános vita.

Az LMP-s Szabó Tímea érzéketlennek, a szolidaritást nyíltan megtagadónak nevezte a büdzsé tervezetét, kiemelve, hogy abban a legrászorultabbak, köztük a fogyatékkal élők és a hátrányos helyzetűek szenvedik el a legnagyobb megszorításokat.

A fideszes Tapolczai Gergely jeltolmács segítségével tett felszólalásában cáfolta, hogy a kabinet kevesebbet fordítana ezekre a területekre.

Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár zárszavában azt emelte ki, hogy a jövő évi költségvetés előrehozott általános vitája korábban nem látott pénzügyi stabilitást és kiszámíthatóságot eredményez Magyarországnak.

Az ülést vezető Ujhelyi István lezárta az általános vitát, majd bezárta az ülésnapot is. A Ház jövő héten hétfőn, kedden és pénteken folytatja munkáját.

13:59 - A gyermekvédelmi intézményekben élők étkeztetéséről, az iskolafenntartás bizonytalanságairól és a munkanélküliségről is beszéltek a képviselők a jövő évi költségvetésről szóló javaslat általános vitájában, az Országgyűlés pénteki ülésén.

Fidesz a gyermekvédelmi intézményekről

Brájer Éva (Fidesz), aki azt hangsúlyozta, hogy a gyermekvédelmi intézmények korábban szűkös anyagi forrásokkal rendelkeztek, ennek kapcsán felhívta a figyelmet, hogy egy 1998-as minisztériumi rendelet szerint a gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményekben élők élelmezési költség nem lehetne kevesebb napi 684 forintnál, de ez számos megyében nem éri el a 450 forintot sem. A képviselő szerint ezért a költségvetés struktúrájában ezeknek a gyermekeknek is meg kell adni azt, amit törvényesen megilleti őket.

Jobbik: bizonytalanságok az iskolafenntartásban

Dúró Dóra (Jobbik) bizonytalanságokat látott az iskolák fenntartásával kapcsolatban, mert - szavai szerint - nem lehet látni, hogy az önkormányzatok milyen feltételekkel tarthatják meg az iskoláikat és azt sem, hogy hány kíván élni a lehetőséggel.

A képviselő arra is kitért, hogy a kormányzat a felsőoktatásból 26 milliárd forintot von ki ebben az évben. Az egyetemek és főiskolák támogatása így két év alatt összesen 55 milliárd forinttal csökken, ami összefüggésben van a keretszámok csökkentésével - tette hozzá.

A tangazdaságokat dicsérte a KDNP

Sáringer-Kenyeres Tamás (KDNP) sajnálatosnak tartotta, hogy a költségvetésben 800 millió forintot kellett elkülöníteni a felsőoktatás PPP-konstrukcióinak fizetési kötelezettségeire. Véleménye szerint ezeket az összegeket sokkal hasznosabban fel lehetne használni, például a gyakorlati képzésre.

A mezőgazdasággal foglalkozó képviselő a tangazdaságok rendszerét említette, ahol az agrár illetve állatorvosi intézményekben tanulók későbbi munkájukhoz elengedhetetlen tapasztalatokat szerezhetnek. Szavai szerint ha nem kellene felesleges PPP-beruházásokra költeni az említett 800 millió forintot, akkor a tangazdaságoknak nem kellene önállóan fenntartani magukat, mert részesülhetnének ezekből a forrásokból.

Kormányzati illúziókról beszélt az LMP

Vágó Gábor (LMP) azt mondta, nem látszik, hogy a kormány mire alapozza azokat az illúzióit, amelyek szerint 10,3 százalékra csökkenhet a munkanélküliség. Kitért arra is, hogy miközben az elemzők szerint a növekedés jövőre nem fogja elérni az egy százalékot, a kormány már kettővel számol.

Hangsúlyozta, hogy a valódi piaci erőt jelentő vállalkozások az adminisztrációs terhek és az új adók miatt nem képesek munkahelyeket teremteni. A nettó kerestek 2012-ben csupán 1,6 százalékkal nőttek az előző évhez képest, de a fogyasztói árindex változásai miatt kevesebbet érnek, mint korábban - tette hozzá.

MSZP: a költségvetés Budapest-ellenes

Steiner Pál (MSZP) arról beszélt, hogy szerinte a Fidesz-KDNP "főváros-ellenessége" nem szűnt meg. Véleménye szerint Budapest szétdarabolására és ellehetetlenítésére törekszik a kormányzat és ezt a költségvetésben is igyekszik alátámasztani a fővárosi tömegközlekedésre szánt források lecsökkentésével.

Fidesz: Magyarország lesz jövőre a V4 soros elnöke

Tilki Attila (Fidesz) arról beszélt, hogy a költségvetés folytonos a korábbi kormányzati intézkedésekkel és az elhúzódó válság közepette kiemelten fókuszált terület a foglalkoztatás növelése és az adósságcsökkentés.
Felhívta a figyelmet, hogy jövőre Magyarország lesz a visegrádi csoport soros elnöke, így a közép-európai kezdeményezésben is Magyarországon lesz a kezdeményezés lehetősége. A kormánypárti politikus szerint ez komoly felelősség, de nagy lehetőség is, ezért a költségvetésben 110 millió forintot különítettek el az elnökségi feladatokra.

Jobbik: kérdéses az egészségügyi költségvetés megalapozottsága

Gyenes Géza (Jobbik) arról beszélt, hogy a jövő évi költségvetésben 51 milliárd forinttal kevesebb kerül az egészségügy kasszájába, a kiadási oldalon viszont 60 milliárddal kevesebb költést tesznek lehetővé. Kiemelte: a háziorvosi ellátásra a 2012-es 81,1 milliárddal szemben 2013-ra egymilliárdos növekedés után 82,1 milliárd forint jut, de ez csak eszköztámogatásra fordítható, így nem ösztönzi a fiatalok praxisvállalási kedvét. A fogorvosi ellátás ugyanannyi összeget kap mint 2012-ben és a háziorvosokhoz hasonlóan ebben a szektorban sem szerepel az beígért, de elmaradt béremelés pótlására szánt összeg - folytatta.

A mentők ellátásának összege 0,5 milliárd forinttal emelkedik 2013-ra, az összevont fekvő- és járóbeteg-ellátásra szánt összeg pedig az idei 617,7 milliárdról jövőre 622 milliárd forintra nő, de ezen a területen még az is kérdéses, hogy az idei összeg elegendő lesz-e kötelező feladatok ellátására a júliustól kezdődő átalakítás után - hangsúlyozta Gyenes Géza.

MSZP: rosszabbul járnak az önkormányzatok

Botka László (MSZP) szerint nem fog hosszú életet élni a költségvetés, amelyet már a Fidesz sem vesz komolyan, hiszen 300 milliárd forintot csoportosított át benne, "feltalálva az állam megadóztatását".

Növekszik a hiány, emelkedik a lakosság adóterhelése, az elmúlt időszak legnagyobb megszorítása várható - összegezte kritikáit a képviselő.
A jogfosztás után szerinte megalapozták az önkormányzatok vagyonelkobzását is, majd ezt követi a helyhatóságok teljes kifosztása. Szeged esetében 10,5 milliárd forintnyi forráselvonást jelent a gépjárműadó és egyéb önkormányzati bevétel elfonása - mondta -, hangsúlyozva: az elvont feladatok költségvonzata csak 7,5 milliárd forintos kiadást jelentene, így a város rosszabbul jár a feladatok és források átcsoportosításával.
Ámokfutásnak nevezte a múzeumok fenntartásának alakítását, ezeket ugyanis először az államhoz, majd a településekhez rendelte a kormány.

12:12 - A fiatalok itthon tartásáról, az oktatásról, a határon túliakról, a bűncselekmények áldozatairól és a fenntarthatatlanságról is beszéltek a képviselők a jövő évi költségvetésről szóló javaslat általános vitájában, az Országgyűlés pénteki ülésén.

Fidesz: a fiatalok itthon tartásáért is tesz a költségvetés

Gajda Róbert (Fidesz) - a jövő generációinak szemszögéből értékelve a 2013-as költségvetést - a legfontosabb kérdésnek a fiatalok Magyarországon tartását nevezte. Szerinte ehhez az álláskeresők támogatása, az oktatás fejlesztése, a fiatalok lakáshoz jutásának segítése vagy a korszerűbb, modernebb közszolgáltatások mind-mind hozzájárulhatnak és a kormány mindent meg is tesz ezek elérésre érdekében. A fideszes politikus szerint 2013-ban az ezeken a területeken elért fejlesztésekkel talán csökkenthető a fiatalok elvándorlása, ami pedig alapvető feltétele az ország hosszú távú sikerének.

Fidesz: a közoktatás nyer, a felsőoktatás pozíciói romlanak

Pósán László (Fidesz) arról beszélt: a közoktatásra 2013-ban 448 milliárd forint jut a költségvetésből, ebből 73 milliárd csak a pedagógus-életpályára, de ez nem azonos egy automatikus, mindenkit érintő béremeléssel. Ehelyett a cél, hogy minőségi elvárások érvényesüljenek a közoktatásban, ami differenciált béremelést jelent. Hangsúlyozta azt is: az ellenzéki állításokkal szemben az önkormányzatok nem saját erőből teremtik elő a béremelés forrásait, hanem a költségvetésben külön összegek szerepelnek. Ez az összeg ráadásul arra is lehetőséget ad, hogy csökkenteni lehessen a települések közötti különbségeket - tette hozzá.

Pósán László azt ugyanakkor elismerte, hogy a felsőoktatás pozíciói a költségvetésben romlanak, hiszen 26 milliárd forinttal csökkennek az erre a területre szánt összegek. Ez szerinte részben a hallgatói létszámok csökkenésével, illetve a korábbi évek fejlesztéseinek befejeződésével magyarázható.

Jobbik: ez most kinek a költségvetése?

Ez most kinek a költségvetése, a kormányé vagy a szocialistáké? - tette fel a kérdést Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik), aki szerint azoknak a nemzetközi szervezetek által diktált feltételeknek van alárendelve a büdzsé, amelyeket a szocialistáknál jobban még senki nem szolgált. Mindezt úgy összegezte: a nemzetközi pénzügyi szervezetek diktátumának költségvetésével állunk szemben.

Hangsúlyozta az adósságszolgálat gazdasággyengítő hatását és azt mondta: a jövőt jelentő ágazatok, például az oktatás szenvedi el a legnagyobb veszteséget.

A képviselő kevesellte a bíróságok forrásait, szerinte ez is hátráltatja az eljárások gyorsítását. Megengedhetetlennek tartotta, hogy csökken az alapvető jogok biztosának költségvetése, miközben az általa kirakatszervezetnek titulált Egyenlő Bánásmód Hatóság több pénzből gazdálkodhat jövőre.

"Továbbra is fizetjük a zsidó kárpótlást" - fogalmazta meg további kifogását, hozzátéve: a felvidéki magyarok még mindig nem kaptak ilyen jellegű segítséget.

Fidesz: bátor vállalkozás a pedagógusok életpályamodellje

A fideszes Nagy Csaba bátor vállalásnak nevezte a pedagógusok életpályamodelljének elindítását. Az önkormányzati fejezetről szólva azt mondta: a kulturális rendszer fenntartására, finanszírozására jelentős források állnak rendelkezésre.

A színházak számára 11,8 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyet szakmai szervezetek bevonásával oszt fel a tárca. Ezzel megszűnnek az intézmények közötti egyenlőtlenségek - mondta.

Az LMP az áldozatoknak és a határon túliaknak juttatna több forrást
Az LMP-s Dorosz Dávid a bűncselekmények áldozatainak rossz helyzetére hívta fel a figyelmet, szerinte 90 százalékuk nem kap segítséget az államtól. A képviselő ezt az áldozatvédelmi szolgálatok elégtelen támogatásával magyarázta, az LMP ezért jelentősen megemelné az intézmények forrásait - mondta.

Azt mondta: a Terrorelhárítási Központ kiemelkedően magas támogatása helyett "inkább vegyünk Kövér László házelnök úrnak néhány ólomkatonát", a források pedig kerüljenek az áldozatokhoz.

A párt mintegy 800 millió forinttal növelné a határon túli magyar közösségeknek nyújtandó támogatásokat, és egy határon túli magyar autonómiahálózatot is létrehozna, amely a közösségek autonómiatörekvéseiért dolgozna.

KDNP: ez a kormány segíti a családokat

Hoffman Pál (KDNP) kormányzati képviselőként kötelességének érezte az előző kormányok szembesítését munkájuk következményeivel, amelyek közül kiemelte az emberek terheinek növelését, a gyermekvállalás megnehezítését. A jelenlegi kabinet ezzel szemben segíti a családokat - mondta.

A nyugdíjak reálértékének megőrzését és a vállalkozások segítését is a az elmúlt két év eredményei közé sorolta és azt is kijelentette, hogy felgyorsult az európai uniós források kifizetése.

A képviselő örömtelinek nevezte a sport támogatásának jelentős emelését is.

MSZP: fenntarthatatlanná válhat a büdzsé

Kiss Péter (MSZP) szerint ma a költségvetés nem szól másról, mint a hiánycsökkentésről. A pénzügyi stabilitással kapcsolatban felvetette: valóban létrehozható-e, fenntartható-e és a társadalom elviseli-e.

A képviselő túlzónak tartotta az oktatásban vagy a gyógyszerkasszában tervezett megtakarításokat, amelyek szerinte kétségbe vonják a stabilitást. Ugyanígy vitatta az önkormányzatok fenntarthatóságát.

A közfoglalkoztatás szerinte hibásan szerepel a kormány politikájában a rendes foglalkoztatás, és nem a segély alternatívájaként.

11:02
- A honvédség, az önkormányzati rendszer, a mezőgazdaság, az oktatás és a fogyatékosok támogatásáról is szó esett pénteken délelőtt az Országgyűlésben a 2013-as költségvetésről szóló előterjesztés szerdán megkezdett tárgyalásának folytatásában. A képviselők reggel 8 órától hét és fél órán keresztül folytatják a törvényjavaslat általános vitáját.

KDNP: a honvédség biztos lábakon áll a költségvetéssel

Simicskó István (KDNP) a honvédelmi fejezet sarokszámairól beszélt, amelyek megalkotásakor szerinte a kiszámíthatóság és a stabilitás volt a legfontosabb cél. A honvédelemre fordított főösszeg a 2012-es 233 milliárd forintról jövőre 237 milliárd forintra emelkedik. Jövőre ennek is hatására az ideinél néhány százzal több, összesen 25 480 főt foglalkoztat majd a honvédelem, így - értékelte - a honvédség biztos lábakon fog állni ennek a költségvetésnek az elfogadásakor.

Kiemelte azt is, hogy a szakszolgálatok átszervezésével és a párhuzamosságok megszüntetésével a szaktárca 1,4 milliárd forintot tudott megtakarítani.

MSZP: túlzott az elvonás az önkormányzatoktól

Varga Zoltán (MSZP) az önkormányzati szektorról beszélve leszögezte: a jövő évi büdzsében az MSZP becslései szerint 100 milliárd forinttal többet vont el az állam, mint amennyit a feladatelvonás indokolta; ráadásul a kormánypárti képviselők a költségvetés vitájában sem tudták megmondani, hogy miből fedezik majd a kiadásaikat a települések. A válaszok többségében megnevezett általános források pedig szintén jelentősen csökkennek 2013-ban - tette hozzá Varga Zoltán.

Fidesz: a fogyatékosok számára előnyös a büdzsé

Tapolczai Gergely (Fidesz) a fogyatékkal élők költségvetési támogatásairól beszélt. Örömtelinek nevezte, hogy a mozgáskorlátozottak közlekedési támogatására, gépjármű-átalakításra 1,9 milliárd forint jut 2013-ban, illetve hogy a 2012-es összeggel megegyező 5,8 milliárd forint jut a támogató szolgáltatásokra, közösségi ellátásra, vagy a krízisközpontoknak. Szintén üdvözölte a kormánypárti politikus a 2016-os riói olimpiára és paralimpiára elkülönített 2,8 milliárd forintot, amely több mint 2012-ben volt, ahogyan a fogyatékosok sportjára szánt támogatás sem csökkent.

Felhívta ugyanakkor a kormány figyelmét arra, hogy 2013-ban siketlimpia is lesz Bulgáriában. Tapolczai Gergely hozzátette: szeretné, ha az erre szánt költségvetési összeg külön nevesítve lenne, nem pedig csak a MOB fejezetén belül szerepelne.

Jobbik: a mezőgazdasággal lehetne gazdasági növekedést elérni

Varga Géza (Jobbik) úgy látja, a jövő évi költségvetésből hiányzik a gazdasági koncepció, amely a megszorítások mellett a gazdasági növekedésre is építene. Ráadásul szerinte a gazdasági növekedés beindításában nagyon fontos lenne a mezőgazdaságban rejlő potenciálokat kihasználni. A jobbikos politikus szerint értelmetlen ilyen alacsonyra - 2,2 százalékra - tervezni a költségvetési hiányt, hiszen ha csak a szükséges 3 százalékos célt akarnánk teljesíteni, akkor az 300 milliárd forintos többletet jelentene, amivel komoly fejlesztéseket lehetne eszközölni a mezőgazdaságban.

LMP: ez már nem kapkodás, hanem nevetséges sámánizmus

Scheiring Gábor azt mondta, hogy Matolcsy György gazdasági miniszter feltalálta az államkincstár megadóztatásának műfaját, "ez már nem kapkodás, hanem nevetséges sámánizmus". Fűnyíróelv-szerű megszorítást hajtanak végre - vélte az LMP-s képviselő, hozzátéve: egy elhibázott, elsietett javaslatra újabb vad ötleteléssel válaszolt a kormány. A tervezetben megjelenő számok távol állnak a valóságtól, ez a bizonytalanság, kiszámíthatatlanság költségvetése lesz - jelentette ki. Szerinte folytatódik a társadalom kettészakadása, a fiatalok negyede a kivándorláson gondolkodik, a kis- és közepes vállalkozások terhei nőnek, az evá-s vállalkozások száma jelentősen csökkent.

Egyet tehetnének, hogy visszavonják ezt a költségvetést - fordult a kormányoldalhoz.

KDNP: van cél, van irányvonal

Puskás Tivadar (KDNP) úgy látta, a büdzsé korai benyújtása azt mutatja, van cél, és van irányvonal, amit követni szükséges. Kiemelte: az idei év a stabilitás éve, a jövő esztendő pedig az emelkedésé lesz, amikor olyan európai uniós források állnak rendelkezésre, amelyekkel a fejlődést el lehet indítani.

Hozzátette: az államadósság csökkentése kiemelt cél, a kedvező tendenciát szeretnék folytatni. Ehhez szolgál alapul a jövő évi büdzsé - közölte.
Az egészségügyről szólva azt mondta, az átalakítás elkezdődött, ez egy "nehéz ügy", mivel a költségvetési források nem bővültek és úgy kell végigvinni, hogy a betegek és az egészségügyi dolgozók egyaránt jól járjanak. Az idei és jövő esztendőben 22 új mentőállomás megnyitását célozták meg - mondta, hozzátéve: ez meglesz, "megcsináljuk".

Szili Katalin: új alapokra kell helyezni az államháztartást

Szili Katalin független képviselő arról beszélt, hogy a jelenlegi válságból való kilábaláshoz elsőként sávok közé kellene tervezni a költségvetést, rendszerszerűen kellene gondolkodni, alternatív prognózist, illetve új államháztartási filozófiát kell készíteni. Szerinte egy a teljes költségvetésre kiható átvilágítást kell végrehajtani a társadalompolitikai folyamatokra alapozva, a társadalmi szereplőkkel párbeszédben kellene kialakítani, hogy milyen költségvetést tervez a kormány és milyen jövőt szán az embereknek.
Szót emelt a versenyszféra átláthatósága és az átfogó adóharmonizáció mellett, illetve kulcskérdésnek nevezte a foglalkoztatottság bővítését.

Korábban

A képviselők a hét utolsó munkanapján hét és fél órában értékelhetik a kormánynak a 2013-as büdzséről szóló javaslatát.

A parlament - miként szerda óta mindig - ezúttal is reggel nyolc órakor, napirend előtti felszólalások nélkül kezdi napirendjét, amelyen csak a költségvetési vita szerepel.

A szerdán kezdődő vitában elsőként a miniszteri expozéra, majd a frakciók vezérszónoki felszólalásaira került sor.

A képviselők csütörtökön tizenkét órán keresztül tárgyalhatták a kormány előterjesztését. Délután a vita felfüggesztését szorgalmazták szocialista és LMP-s képviselők, miután Matolcsy György egy sajtótájékoztatón bejelentette: a tervezett 1,6 százalék helyett akár 2 százalékkal is növekedhet jövőre a bruttó hazai termék, annak a munka világát érintő, tehercsökkentő csomagnak köszönhetően, amelyről csütörtökön egyezett meg a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Fidesz-KDNP-frakciószövetség.

Orbán Viktor miniszterelnök május elején kérte a kormánypárti frakciószövetséget, hogy az Országgyűlés rendhagyó módon még a nyári szünet előtt fogadja el a büdzsé sarokszámait.

A kormány június 15-én nyújtotta be a költségvetési törvényjavaslatot, amely GDP-arányosan 2,2 százalékos hiánnyal számol. A kiadási főösszeg 15.476,9 milliárd forint, a bevételi 14.799,7 milliárd. A kabinet 1,6 százalékos GDP-növekedésre számít, és arra, hogy az államadósság bruttó hazai termékhez mért aránya 78-ról 76,8 százalékra csökken. Az infláció 4,2 százalék lehet a kormány várakozása szerint.

Olvasóink írták

 • 2. saturnus 2012. június 29. 14:12
  „Fideszes és a kereszténydemokrata párt képviselői 1919 -el vagdalkoznak és orbán lábát és a püspök ruháját dicsérik azt,hogy nyomorba és az életfeltételeket el lehetetlenítik az embereknek arról nem beszélnek.14:11 még tart a vita most egy jobbikos beszél és bírálja a kormányt.”
 • 1. Együgyű 2012. június 29. 08:22
  „,,Véget ér a költségvetés általános harmincórás általános vitája"
  Semmi rendkívüli országgyűlés képviselői törvényjavaslat? Pedig nagyon kellett volna a Fidesz-KDNP vallásos, atyai képviselőitől most is. Vagy esetleg a képviselők átmentek rokkant üldözésbe és likvidálásba a gazdasági felszabadító harcuk anyagi biztosítása érdekében? Már az igazságosság jegyében megint a szerencsétlenek strasbourgi bírósághoz fordultak? A jogos rokkantsági ellátásnál is van egy pávatánca a nemzeti hazafias kormányunknak? Maga a trükk! Már az ellátás összegét nem a munkaviszony hossza és a jövedelem arányában számolják ki! MINTHA A RENDELETBEN:A HAVI ÁTLAGJÖVEDELEM ALAPJÁN TÖRTÉNNE A ROKKANTSÁGI ELLÁTÁS SZAMOLVA,NEM ÚGY MINT RÉGEN? Tehát a mostani dolgozóknak az az üzenet ezek szerint, hogy nem érdemes hosszú távon becsületesen, hivatalosan dolgozni Orbanisztánban. Tehát sumákolni kell addig, amíg a végzet el nem éri a kettesszámú 21. századi egészséges rabszolgákat. Jövőbe vetett hit és a viszonylagos biztonság az egyénnek és szeretteinek, eltartóinak evvel is megszűnik.
  Hol van ilyenkor az egyház? Focizgatnak? Az emberség nem számít? Ha a strasbourgi bíróság a szerencsétleneknek ad igazat, akkor mi fizetjük meg a költségeket? Talán az Orbán Viktori kormány nem hajtatja a majdani ítéletet végre? Ez is egy humánus emberséges megoldás lenne? A többi rokkanttal mi lesz?
  ,,Rokkantsági ellátás összege 2o12-ben: d, akinek a Bizottság szakvéleménye szerint rehabilitációja nem javasolt, egészségügyi károsodása jelentős, önellátásra nem, vagy csak segítséggel képes (1-3o% egészségügyi állapota), annak a havi átlag jövedelem 7o%-a, de a minimálbér 55%-a, és legfeljebb 150%-a." Talán köztudott, hogy a rokkantak ellátása piti összeg? Vagy csak az, aki egy rokkantat ápol, az tudja a költséget és pszichés dolgokat igazán felmérni? Rokkantak, családtagjaik, és leendő rokkantak ne hagyjátok magatokat!
  Mindenkinek én a vélemény szabadságot megadom a demokrácia jegyében! Bírálni senkit nem fogok!
  Aki nem érti, azt sajnálom! Félremagyarázni az írásomat szabad, mint mindent a kormány tagjainak és követőiknek!
  OFF.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: Magyarország kitart adópolitikája mellett

Egyszerre kívánjuk csökkenteni az államadósságot és növelni a versenyképességet - mondta az államfő… Tovább olvasom