Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Az egészségügyi ellátók nagyobb része még nem szolgáltatott adatot dolgozóiról

Az adatközlésre kötelezett több ezer egészségügyi intézmény kevesebb mint fele juttatta el eddig a kért adatokat az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz (OTH). A dokumentumok benyújtási határideje egy hét múlva, július 1-jén jár le - hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Hivatal (ÁNTSZ) keddi közleményében.
Akár egészségügyi bírsággal is sújthatják azokat a szolgáltatókat - kórházak, szakrendelők, háziorvosi praxisok, gyógyszertárak - , amelyek nem tesznek időben eleget adatközlési kötelezettségüknek - írták.

Egy korábbi törvénymódosítás nyomán az ÁNTSZ által vezetett közhiteles nyilvántartás kiegészül az egészségügyi szolgáltatók, gyógyszertárak által foglalkoztatott egészségügyi dolgozókra vonatkozó információkkal. A most esedékes jelentési kötelezettség a foglalkoztatottakra vonatkozik, és csak az egészségügyi ellátással összefüggő információkra korlátozódik, például az egészségügyi dolgozó nevére, szakképesítésére, a foglalkoztatási jogviszony típusára, az általa végzett tevékenységre és a munkakörére.

Ez az adatbázis biztosít naprakész információkat arról, hogy milyen egészségügyi intézmények, gyógyszertárak működnek, hol és milyen tevékenységet végezhetnek, milyen szervezeti formában. Az adatszolgáltatás valamennyi egészségügyi szolgáltatás végzésére jogosító működési engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltató minden egészségügyi tevékenységére kiterjed, ideértve a gyógyszerellátást is, függetlenül attól, hogy magán- vagy közfinanszírozott ellátást nyújt.

Az ÁNTSZ azt közölte, hogy eddig a szolgáltatók mintegy negyven százaléka tett eleget kötelezettségének; az állami fenntartású, közfinanszírozott intézmények állnak jobban az adatszolgáltatással, míg a magánszolgáltatók, valamint a gyógyászatisegédeszköz-forgalmazók komolyabb elmaradásban vannak.

Az adatszolgáltatás törvényi kötelezettség. Emellett az egyéni vállalkozóként, társas vállalkozóként egészségügyi tevékenységet végző szolgáltatók adatai is bekerülnek a listába, így a jelentési kötelezettség az egyszemélyes vállalkozásokra is vonatkozik - közölték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Limnológiai Intézet: kiváló a Balaton vízminősége

A Balaton ökológiai állapota és vízminősége egyaránt kiváló - jelentette ki a Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Intézetének hidrobotanikai osztályvezetője. Tovább olvasom